Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hariri är tillbaka i Beirut – oklart om han faktiskt avgår

Från 2017
Uppdaterad 22.11.2017 09:47.
Hariri besöker sin fars grav.
Bildtext Saad al-Hariri besökte sin fars grav genast efter han på natten till onsdagen landat i Beirut.

Libanons premiärminister Saad al-Hariri har återvänt till Beirut. Hariri landande vid midnatt i Beirut för att delta i Libanons självständighetsfirande.

Hariri ska delta i självständighetsparaden och gå på en mottagning i presidentens palats.

Hans återkomst fick supportrar att samlas utanför ministerbostaden mitt i natten.

- När han är i Libanon så lever vi. När han inte är i Libanon är vi döda. Utan honom finns inget Libanon, säger Mohammed Omar Hussein.

Hariri avgick överraskande från sin post under ett besök i Saudiarabien för några veckor sedan och har sedan dess vistats utomlands. Hans avgång ledde till en politisk kris i Libanon.

Supporterplakat i Beirut.
Bildtext Hariris avgång har skakat om Libanon. "Vi är alla Saad" står det på plakaten längs gatorna i Beirut.
Bild: WAEL HAMZEH

Det är fortfarande oklart om Hariri faktiskt kommer att avgå, om han kommer att tvingas förhandla om en ny regering eller om han drar tillbaka sitt avgångsbeslut.

- Personligen skulle jag föredra att han inte avgår. Men oberoende av vad han besluter sig för så respekterar vi det för han är allas vår far, säger Ali Hussein.

Hariri har lovat att förtydliga sina tidigare uttalanden och berätta mer om sina planer när han återvänder till Libanon.

Misstankar om husarrest i Riyad

Hariris två veckor långa vistelse i Saudiarabiens huvudstad Riyad uppfattades som märklig och ledde till spekulationer om att han hölls som gisslan. Hariri har själv förnekat att han hållits som gisslan.

Efter Saudiarabien reste han vidare till Abu Dhabi, Cypern, Frankrike och Egypten. Han besökte bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.

Hariri har motiverat sin avgång med att han befarar att den shiamuslimska rörelsen Hizbollah kommer att mörda honom.

Hariris far Rafiq al-Hariri mördades i Beirut år 2005, då som landets premiärminister. Hizbollaz misstänks ligga bakom mordet.

Hariris supportrar på ett maraton i Beirut.
Bildtext Hariris återkomst är efterlängtad. Hans supportrar på ett maraton i Beirut tidigare i november.
Bild: WAEL HAMZEH

Libanons president Michel Aoun har vägrat godkänna Hariris avgång om han inte återvänder till Libanon. Enligt den libanesiska grundlagen måste presidenten godkänna premiärministerns avgång för att den ska vara möjlig.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln