En halv miljon julgranskulor - i Hangö tillverkas julpynt året om
Den påminner lite om en tomteverkstad - julpyntsfabriken i Hangö. I ett hörn står en maskin som spottar ut plastkulor som sedan ska lackas och förgyllas med en metallyta. I ett annat hörn står en maskin som ser till att julgranskulorna får ett vackert glittermönster.
Bland alla dessa julgranskulor och julgransklockor kan väl vem som helst få justämning, kan man tycka.
Produktionsansvariga Magnus Råberg hävdar ändå om att han själv inte har julfeeling året om.
- För mig är det ett vanligt jobb som vilket annat jobb som helst.
Det är elva personer på företaget Koristevienti som ser till att kulorna får rätt form och färg. I fabriken i Hangö tillverkas runt en halv miljon julgranskulor och julgranklockor per år.
Förutom de som jobbar i själva fabriksbyggnaden finns det två hemarbetare som tidvis jobbar hemifrån på ackord.
Det handlar om fingerfärdiga Hangöbor som till exempel gör små rosetter som de sedan limmar eller fäster vid julgranskulorna.
Förutom att julgranspyntet hamnar på butikshyllor hemma i Finland går runt 80 procent på export till bland annat England, Frankrike och Ryssland.
- Engelsmännen har lite samma stil som amerikanerna. De ska ha neonfärger, det ska lysa och det ska vara grant. Vi är mer dämpade och står för gamla traditioner, berättar Råberg.
På den inhemska marknaden går kulor med Finland 100-tema särskilt bra åt i år.
Men redan nu finns julen 2018 i tankarna. Medan årets julgranskulor tillverkas och skickas iväg dekorerar en maskin redan kulor som är tänkta för julsäsongen 2018.
Det här med Hangö och julgranspynt har långa anor. Koristevienti grundades 1946 och firade alltså 70-årsjubileum i fjol.
Hangöföretaget är ett dotterbolag till K.A. Weiste som finns i Helsingfors.
I Helsingfors tillverkas andra juldekorationer som till exempel julstjärnor medan Hangöfabriken är specialiserad på julgransbollar och julgransklockor.
I Norden och Europa är det där med att tillverka julpynt i fabrik inte särskilt vanligt.
- Våra största konkurrenter finns i Kina, berättar Råberg.