Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Bettina Sågbom är beroende av deadlines

Från 2017
Bettina Sågbom, vinter
Bildtext Städning, ordning och tidtabeller kommer lågt då Bettina Sågbom prioriterar. Naturen, familjen och djuren kommer däremot högst.
Bild: Svenska YLE/Charlotta Weckström

Hon har aldrig missat en direktsändning. När flyget avgår kommer hon alltid i tid. Men möten och träffar är en annan sak. Då kommer hon konstant för sent. Det vet alla som jobbat med journalisten och programledaren Bettina Sågbom.

– Alla mina chefer har försökt lura mig med att ange en halvtimmes tidigare mötestid, men jag har alltid genomskådat dem. Det funkade bara en gång, konstaterar Bettina Sågbom.

När hon jobbade på morgonshowen på Radio X3M ordnade hennes kollega en vadslagning bland medarbetarna. Han riggade upp ett stort papper där alternativa förslag på orsaker till hennes försening var listade. Allt från att hon kört över en räv till att hon inte hittade sin handväska eller tappat bilnycklarna. Kollegerna fick sedan rösta på de olika alternativen och alla hade hjärtans roligt på hennes bekostnad.

– Det att dom skrattade åt mig och drev med mig bet bättre, minns Bettina Sågbom.

Efter det började hon ta taxi till jobbet. Den kommer alltid punktligt till dörren och det blev ett slut på förseningarna, åtminstone för en tid.

Mästare på att slingra sig

Eftersom det är en utmaning för Bettina Sågbom att hålla tider och att hon skjuter upp saker till sista minuten, var det här ett givet tema för henne i Efter Nio radio. I programmet utmanar programledarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström sina gäster att prova på något nytt eller ändra sina livsvanor under en vecka.

– En av orsakerna till att jag nappade på den här utmaningen var att jag ville få bort en jättehög med grejer som blivit kvar i min tambur. Gamla bäddmadrasser, påsar och lådor med allt möjligt. Högen har varit i min tambur sedan sommaren och nu är det november.

Efter Nio: Efter Nio radio: Bettina Sågboms kaos - Spela upp på Arenan

Jag höll på trilla omkull då jag såg hennes kaos!

christine Suvanto professionell caoch

I det här fallet anlitades en professionell coach för att reda ut vad Bettina Sågboms problem är då hon alltid gör saker i sista minuten eller låter bli att ta tag i olustiga uppgifter. Det var Christine Suvanto som åtog sig uppdraget. Hon insåg snabbt att deadlines är det som biter på hennes nya klient.

– Bettina är en mästare på att slingra sig, berättar Christine Suvanto.

Hon gav därför Bettina Sågbom ett datum då tamburen skulle vara tömd från allt bråte. Hon ombads också skicka bilder på hur projektet framskrider. Följande söndag, klockan åtta på morgonen, kom Christine Suvanto på ett kontrollbesök.

– Då jag kom på plats hade hon släpat fram tusen andra grejer så högen såg värre ut än då jag var på besök första gången. Jag höll på trilla omkull då jag såg hennes kaos. Dessutom var Bettina väldigt nöjd över vad hon fått till stånd, skrattar Suvanto.

Men det visade sig att Bettina hade en helt klar plan på vad hon tänkte göra. Problemet var att hon inte tog deadlinen riktigt på allvar. Det var först då det brann i knutarna som hon fick projektet gjort. I det skedet hade hon också drivit projektet så långt att hon ville få det slutfört och det är då det börjar hända saker.

Viljan, vår starkaste drivkraft

Enligt Christine Suvanto är det viljan och villigheten som är våra starkaste drivkrafter. Det gäller som coach att plocka fram styrkorna i den personen som ska göra uppgiften. Det är inte coachen som ska sortera klientens högar utan till coachens uppgifter hör att hjälpa kunden hitta sin egen motivation och sitt eget sätt att göra uppgiften.

– Men varför är jag så här råddig då, frågar sig Bettina Sågbom. Varför får jag inte saker gjorda i tid och varför är jag alltid försenad?

Hon undrar också vilken vettig människa som börjar städa natten innan en studentdimission och kommer sedan trött och eländig på sin sons dimittering. Eller vem som börjar packa inför en resa så sent att hon knappt hinner sova en blund innan flyget går klockan fem på morgonen.

– Jag gör alltid så här och förstår inte varför det blir såhär varje gång, suckar Bettina Sågbom.

Det handlar nog om prioriteringar förklarar Christine Suvanto som började gräva i orsakerna till varför städandet hade skjutits upp i sista minuten. Då visade sig orsaken vara en skoluppgift Bettina Sågbom hjälpt sin son med.

– Ja, det var min son som skulle filma en video till sin skola. Halva dagen gick åt till att hjälpa honom då jag egentligen skulle städa. Det kändes viktigare just då, medger hon.

Här hittade vi orsaken, berättar Christine Suvanto. Enligt Bettina Sågboms prioriteringslista kommer familjen, naturen och djuren först. Städprojektet är helt enkelt inte tillräckligt viktigt. Hon har dessutom en blixtsnabb hjärna som vill att det händer saker men som inte kan tåla då det blir tråkigt.

Analytisk och samtidigt blixtsnabb, en ovanlig kombination

Under veckan fick Bettina Sågbom också i uppgift att göra en kartläggning över sin personlighet. Det visade sig att hon är analytisk och strukturerad men samtidigt blixtsnabb och kraftfull. Det här är en ovanlig kombination, enligt Christine Suvanto.

– Så när andra behöver fundera en dag så går det väldigt fort för Bettina. Inte konstigt att det blir lite kaos som följd, skrattar Christine Suvanto.

Bettina Sågbom tyckte att det finaste med utmaningen var att känna lättnaden efter att högarna i hallen var borta.

– Det var skönt att bli påmind om hur mycket jag njuter av ordning. Det finns många motpoler i mig, konstaterar Bettina Sågbom. Fast jag är råddig och kaotisk så trivs jag trots allt väldigt bra i ett nystädat hem.

Att svälja den fulaste grodan först fungerar inte alltid

För att få hjälp med att komma igång med svåra och tråkiga uppgifter har Christine ett tips. Det finns nämligen ett talesätt som lyder: Svälj den fulaste grodan först. Det betyder att man börjar med den svåraste eller tråkigaste uppgiften.

– Men för alla fungerar det inte så. Ibland kan det vara bra att sätta en deadline för den tråkigaste uppgiften och schemalägga den till ett klockslag där en strikt deadline kommer emot, förklarar Suvanto.

Annars finns det en risk att hela dagen går och inget blir gjort, bara för att man inte kommer igång med det man egentligen skulle ta itu med.

– Om du börjar med den tråkiga uppgiften klockan 15.00, då du vet att du måste gå vidare kl 16.00, kan du inte skjuta upp uppgiften mer utan måste få den gjord. Som sagt, talesättet att svälja den fulaste grodan först fungerar inte alltid, konstaterar Christine Suvanto.

Bettina Sågbom och Christine Suvanto i Efter Nio radio
Bildtext Coachen Christine Suvanto och Bettina Sågbom.

Efter Nio radio: Bettina Sågbom behöver deadlines

34:28

Efter Nio radio lördagen den 25 november 2017, kl. 9.03 i Yle Vega och i Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln