Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mladić dömdes till livstid för folkmord och brott mot mänskligheten

Från 2017
Uppdaterad 22.11.2017 14:31.
Yle Nyheter: Mladić dömdes till livstid - Spela upp på Arenan

Den förre bosnienserbiske generalen Ratko Mladić har dömts till livstids fängelse vid den Internationella krigsförbrytartribunalen för före detta Jugoslavien. Den 75-årige Mladić hade elva åtal emot sig, två av dem var åtal för folkmord.

Rätten anser att Mladić är skyldig till bland annat folkmord, etnisk rensning, mord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Rätten anser att Mladić är ansvarig för bland annat mord, tortyr och deportation, och att han ville sprida skräck bland invånarna genom sina handlingar.

Han har också medvetet vilselett media och det internationella samfundet när det kommer till de brott som begåtts.

Rätten tar inte hänsyn till förmildrande omständigheter som försvaret lagt fram, till exempel hans hälsa och höga ålder.

Mladic själv tvingades lämna rättssalen efter att ha stigit upp och skrikit åt domaren. Försvaret hade strax innan bett om att skjuta upp förhandlingarna så att Mladic kunde uppsöka läkarvård för högt blodtryck.

Åtalad för oerhört grova krigsbrott

Den förra generalen stod åtalad för krigsbrott bland annat för att ha deltagit i massmordet på tusentals bosniska muslimer i staden Srebrenica år 1995. Där dödades omkring 8 000 civila pojkar och män, då Bosniens serbiska armé försökte skilja ut ett serbiskt område från det mångkulturella Bosnien.

Folkmordet anses vara den grövsta krigsförbrytelsen i Europa sedan andra världskriget.

Åklagaren yrkade på att Mladić skulle få livstids fängelse och sade att allt annat skulle skända offren i Jugoslaviens inbördeskrig. Mladić själv nekade till brott.

Domen är den sista för den Internationella krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien. Tribunalen grundades 1993, medan kriget ännu rasade i Bosnien.

Mladićs brottskumpan, den bosnienserbiske politiska ledaren Radovan Karadzic, dömdes i mars i samma domstol till 40-års fängelse.