Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matti Nykänen, med logon för Finlands 100 största idrottsögonblick.

Alla tiders backörn Matti Nykänen – en begränsad begåvning och utnyttjad nationalhjälte

Från 2017
Uppdaterad 04.02.2019 16:44.

Matti Nykänens dystra sida med alkoholmissbruk och mörka tidningsrubriker har hos många överskuggat faktum att han som bäst var en gudabenådad backhoppare. Världens bästa genom tiderna, anser många. Vägen till fyrfaldig OS-mästare gick via dimma, flipper – och stenhård träning.

Året är 1988, orten Calgary.

Matti Nykänen har inför OS gjort det han är så bra på – det vill säga hårdtränat.

Att han är i toppform är ingen hemlighet. En dryg månad tidigare vinner han tre av fyra deltävlingar på den tyskösterrikiska backveckan.

Ingenting kan stoppa honom.

Nykänen leker hem normalbacken. Hela 17 poäng skiljer åt mästaren och silvermedaljören Pavel Ploc från Tjeckoslovakien.

"Jokainen tsäänssi on mahdollisuus"

(Varje chans är en möjlighet)


[I bildtexterna hittas ett antal av Matti Nykänens mest kända citat.]

Nykänen var en ytterst talangfull tävlingsmänniska med otrolig koncentration också på träning. Den förmågan kommer väl till pass under den följande dryga veckan i Kanada.

Matti Nykänen förbereder sig för OS i Calgary 1988 - Spela upp på Arenan

De varma Chinook-vindarna drar in över Calgary och rör om i backprogrammet. Så många gånger flyttas tävlingarna framåt att det till slut är ett litet mirakel att de överhuvudtaget kan genomföras.

Förlösande flipper

På hemmaplan växer oron. Hur ska den oberäkneliga mästaren klara av att hålla sig i skinnet?

Den långvariga tränaren Matti Pulli hittar en lösning i en vrå i OS-byn – ett flipperspel som Nykänen ödslar överloppsenergi på.

I timmar och åter timmar.

"Aina ku mä pääsen siihen hyppyrin nokalle, niin mulle tulee sellanen bon voyage -tunne, siis että mä oon kokenu tän joskus aikasemminkin"

(Alltid då jag kommer till uthoppet får jag en sån där bon voyage-känsla, alltså att jag upplevt det här också nån gång tidigare)

Tävlingen i stora backen kan till slut genomföras sex dagar senare än planerat. Matti Nykänen är fortfarande precis lika överlägsen.

Nykänen flyger tre meter över backrekordet och vinner ett andra guld, den här gången med 16 poängs marginal till tvåan, norrmannen Erik Johansen.

Dagen efter avgörs lagbacken – och det är inte särskilt svårt att gissa vem som står för tävlingens två längsta hopp.

Finland vinner guld och Nykänen firas välförtjänt som den stora hjälten av de övriga lagmedlemmarna Jari Puikkonen, Tuomo Ylipulli och Ari-Pekka Nikkola.

Och festen fortsätter på hemmaplan.

Sportinslag: Matti Nykänen återvänder från Calgary - Spela upp på Arenan

När OS i Calgary var över kunde Matti Nykänen titulera sig fyrfaldig olympisk mästare. Ingen före honom hade vunnit stora och normalbacken i samma spel, och nu segrade han även i lagbackens OS-premiär.

Efter storbacksguldet och normalbackssilvret i Sarajevo 1984 var det sammanlagda OS-medaljsaldot fem – två fler än världens dittills bästa OS-hoppare Birger Ruud.

Nu var Matti Nykänen alla tiders största backhoppare.

”Elämä on ihmisen parasta aikaa”

(Livet är människans bästa tid)

Matti var en ytterst blyg person. Ofta hade medierepresentanter gjort upp om intervju efter en tävling men Nykänen bara försvann från platsen. Speciellt om det gått sämre.

Hannu-Pekka Hänninen var med i Yles team som jobbade med backhoppningen i Calgary. Han berättar att Nykänen lät sig mutas, då han efter varje seger hämtades till Yles studio för intervju.

– Det var inte vanligtvis något som Matti njöt av, men när han fick åka en sportig röd bil och dessutom varje gång bjöds på god mat så var saken klappad och klar. Kocken var verkligen glad över att få träffa guldmannen Nykänen och han bullade upp så gott han kunde, minns Hänninen.

Sportinslag: Intervju med trefaldiga mästaren Matti Nykänen - Spela upp på Arenan

I Oslodimman glimtar diamanten till för första gången

Matti Nykänen var endast 18 år när han tog den första av sammanlagt nio VM-medaljer. Då klarnade det också att Nykänen hade något som ingen annan hade.

Dimman låg över Holmenkollen som en mur som inte gick att genomskåda. Kan någon verkligen hoppa backe i sådana förhållanden?

Jo då. Matti Nykänen kan.

Bättre och våghalsigare än någon annan.

"Se on ihan fifty-sixty miten käy"

(Det är helt fifty-sixty hur det går)

Hoppen i det ogenomträngliga diset landade på 108,5 respektive 102,5 meter. Tvåa kom Norges Olav Hansson med österrikaren Armin Kogler som trea.

– Visst var det ju lite jobbigt att ta sig ner, medgav också 18-åringen som beskrev det som att ”hoppa ned från ett hustak med en säck på huvudet”.

– Det råkade nu bara fara åt rätt håll.

Matti Nykänen tog sitt första VM-guld i ett dimmigt Oslo 1982 - Spela upp på Arenan

Otroligt nog blev guldet i Oslo det enda individuella i VM-sammanhang. I lagbacke på VM-nivå fanns han med i guldkvartetten i fyra repriser och individuellt tog han ett silver och tre brons.

VM i flygbacke resulterade under åren 1985-1990 i ett guld, ett silver och tre brons.

Segern kom i Planica 1985 med den nya världsrekordlängden 191 meter (klippet nedan).

Matti Nykänen blev världsmästare i flygbacken 1985 - Spela upp på Arenan

Matti Nykänen hade många egenskaper som gjorde honom till världens bästa backhoppare. Han var mycket noggrann, på gränsen till pedant, när det gällde att förbereda sig för en tävling. Perfektionisten satsade alltid fullt ut på det han hade framför sig.

Även Nykänen hade sina svackor – men han hittade alltid receptet för att komma upp ur dem. Han var oerhört skicklig på att genom att bryta ner sitt hopp i mindre beståndsdelar hitta formen på nytt.

– Matti gick helt enkelt till den minsta K10-backen där han filade på tekniken tills han kände att han var redo att gå till den näststörsta backen, säger Kari Hiltunen som under Nykänens glansdagar jobbade för Yle Urheilu.

– Så jobbade han sig tillbaka upp i de stora backtornen och över de tekniksvackor som så ofta drabbar backhoppare.

”Kivitettiinhän Jeesustakin aikanaan, mutta nyt mies on maailman maineessa”

(Nog blev ju Jesus också stenad i tiderna, men i dag är han världsberömd)

En backhoppare kan inte nå toppen utan en exceptionell avstamp. Då Nykänen var i armén sägs han ha hoppat jämfota upp i den övre sängen.

– Janne Ahonen hoppade jämfota upp 72 centimeter utan fart, vet Hannu-Pekka Hänninen. Nykänen var nog snäppet vassare trots att jag inte har några exakta mått att tillgå.

Klippan han alltid kunde lita på

Nykänens och även landslagets tränare Matti Pulli var en analytiker som förlitade sig på vetenskaplig fakta. Pulli kallades ”professorn” eftersom han ofta anlitade Jyväskylä universitet och dess kunskap.

Pulli var en godhjärtad och humoristisk man med ljus attityd och han blev till slut en av de viktigaste människorna i Nykänens liv. Han var en faderfigur som ingav trygghet.

Utan Matti Pulli skulle allt ha kunnat spåra ur i ett tidigt skede.

Men inte ens han kunde förhindra det som senare skedde.

Mörka moln hopade sig

Det första tecknet på att situationen började bli ohållbar kom när Pulli skickade hem Nykänen från backveckan vid årsskiftet 1986-1987.

Det var ingen lätt uppgift för Pulli som hamnade ut för pressens frågor och Nykänens vrede. Det klarnade aldrig helt vad som var orsaken till det drastiska beslutet.

En sak som hade väckt ont blod var att Nykänen börjat bo med sin fru under tävlingsveckan – och så småningom sipprade det också fram att alkoholens fula fingrar fanns med i bilden.

– Till och med på ledarhåll försökte man hemlighålla alkoholbruket, berättar Kari Hiltunen som beskriver att Nykänen krasst sagt var begåvad på en sak:

Backhoppning.

”Sovitaanko että sinä oot vahtimestari ja minä oon maailmanmestari?”

(Ska vi vara överens om att du är vaktmästare och jag är världsmästare?)

Matti Nykänens karriär som toppidrottare började lida mot sitt slut. En stor orsak var V-stilen som svensken Jan Boklöv lanserat.

Nykänen led också av konstanta problem med vristerna och ryggen och undergick operationer som hämmade hoppandet. Sista gången han kom in bland de 30 bästa i världscupen var i Thunder Bay 1990.

Utnyttjad av press och såkallade vänner

Många är de som förtjänat pengar på Nykänen. Tidningspressen hade fest när Matti blev sångare eller strippare, samt skiljde sig och gifte sig gång på gång. Sammanlagt har han firat fem bröllop.

Namnet Matti Nykänen har flitigare än något annat använts för att sälja tidningar i Finland. Bara för någon vecka sedan var han i rubrikerna igen efter att ha deltagit på en kryssning arrangerad av en sensationstidning.

Men inte har han blivit lottlös själv heller. 2013 förtjänade Nykänen hela 242 000 euro och de senaste skatteuppgifterna berättar om en årsinkomst på 86 500 euro.

Nykänen är vid sidan om Tapio Rautavaara den enda finländska OS-guldmedaljören som sålt guld också inom musiken. En av hans hitsinglar bär namnet på ett av många bevingade citat Nykänen blivit känd för: ”Elämä on laiffii”.

”Ohilyöntejä voi tulla, niin elämässä kuin pesäpallossa”

(Missar kan komma, såväl i livet som i boboll)

Han har varit föremål för en realityserie med namnet ”Nykäsen Matti” och filmen ”Matti” med Jasper Pääkkönen i huvudrollen.

Olika managers har styrt Nykänen mot nya äventyr – oftast sådana som genererat pengar, men samtidigt gjort Nykänen till åtlöje.

Den snälla scouten förvandlas

Och så den där alkoholen, som ställt till med så mycket bekymmer.

Nykänen har erkänt att han har problem med alkoholmissbruk. Emellanåt är han långa perioder nykter men att sluta dricka helt har visat sig vara omöjligt.

Alla som känner Nykänen är överens om att han är en gentleman som nykter. När Matti är nykter uppför han sig som en scout, understryker både Hänninen och Hiltunen.

När alkoholen tar över kan det däremot urarta. Då har det till och med barkat så långt som in i fängelset.

Nykänen har i tre olika repriser dömts till fängelsedomar av olika längd. Det har handlat om misshandel och knivhuggning.

”Ehkä otin, ehkä en, so not kunhan hyppy kulkee”

(Kanske tog jag, kanske inte, so not bara hoppet funkar)

Idrottsliga talangen kan ingen bestrida

Det är uppenbart att Matti Nykänen var sin tids överlägsna etta i det han var bra på. Kanske det enda han var riktigt bra på.

En internationellt mer dominant idrottare har Finland sällan fått fram.

Han är den enda som vunnit individuella guld i OS, VM och flygbacke-VM, samt tagit hem den totala världscupen och backveckan. Ingen har fler OS-guld eller totalsegrar i världscupen. Ifall världscupsegrarna kommit i dag skulle han vara mångmiljonär.

Han har fått ett eget frimärke, han har fått hoppbacken i Jyväskylä tillkallad efter sig – och han är utan minsta tvekan en av världens bästa backhoppare genom tiderna.

Många skulle säga den allra bästa.

”Huominen on aina tulevaisuutta”

(Morgondagen är alltid framtid)

Matti Nykänens OS-trippel i Calgary kommer in på plats 5 i Yle Sportens ranking över Finlands hundra största idrottsögonblick. Se hela listan här!

Finländska idrottsögonblick: Matti Nykänen, Marja-Liisa Hämäläinen, Tommi Mäkinen, Tiina Lillak, hockeylejonen och Jari Litmanen.

Ranking: Finlands 100 största idrottsögonblick genom tiderna

Guld och bejublade segrar, svidande förluster och skandaler.

Citaten från Wikiquote.

Artikeln har uppdaterats 4.2.2019 kl. 9.21 i samband med nyheten om att Matti Nykänen gått bort.

Finlands 100 största idrottsögonblick

Marja-Liisa Kirvesniemi, Jari Litmanen, Lasse Virén och Mika Häkkinen, med logon för Finlands 100 största idrottsögonblick.

Rösta: Virén, Nurmi eller Lejonen – vilket är Finlands största idrottsögonblick?

Välj din favorit bland 100-åriga Finlands största händelser.

Emil Zatopek och frun Dana Zatopeka, OS 1952, med logon för Finlands 100 största idrottsögonblick.

Det lilla landets stora fest – totalt utopistisk dröm blir sann

Finland gjorde det omöjliga och klarade OS 1952 med glans.

Harri Kirvesniemi, VM 2001, med logon för Finlands 100 största idrottsögonblick.

Den katastrofala skammen och skandalen som lamslog en hel nation

Lahtis 2001 har lämnat djupa spår i blåvita idrottssjälen.

Finlands spelare efter VM-kvartsfinalen 2003.

Tre mardrömmar mot Tre Kronor: De gör ont – fortfarande

Finland lider av ett djupt och kollektivt ishockeytrauma.

Nina Holmén, 1976 med logo för Finlands 100 största idrottsögonblick.

Nedräkning: Mor och son Holmén, ”Julma-Juhas” hemmadubbel och 3.33,33

Finlands 100 största idrottsögonblick har nått topp-40.

Leo-Pekka Tähti årets idrottare, med logo för Finlands 100 största idrottsögonblick.

Nedräkning: Banbrytande belöning, hockeyhysteri och Finlands första OS-guld

Mika Myllylä och Kaarlo Kangasniemi bland 45 största.

Mika Myllylä, 1999, med logon för Finlands 100 största idrottsögonblick.

Mika Myllyläs tragiska livsöde – en historia om sorg, ilska och förlåtelse

Från nationalhjälte till landsförrädare över en natt.

Stafettkarnevalen 1999, med logon för Finlands 100 största idrottsögonblick.

Ett livsverk fyllt av glädje och gemenskap – samma iver och entusiasm finns kvar

"Homis" souvenir har växt till finlandssvensk institution.

Finland firar VM-guldet 2008, med logo för Finlands 100 största idrottsögonblick.

Från superstart via genomklappning och pånyttfödelse till första VM-guldet

Finland slog Sverige i finalthriller i innebandy-VM 2008.

Finlands spelare firar seger över Danmark, EM 2005, med logo på Finlands 100 största idrottsögonblick.

Sommaren när Finlands fotbollsdamer tog Europa med storm

Finlands damer skrev fotbollshistoria under sommaren 2005.

Jarno Saarinen, Giacomo Agostini och Hideo Kanaya på prispallen, Nürburgring 1973. Med logon för Finlands 100 största idrottsögonblick.

Jarno Saarinen var större än livet – tills han slets ifrån det

En av alla tiders roadracingförare glöms aldrig bort.

Finländska idrottsögonblick: Matti Nykänen, Marja-Liisa Hämäläinen, Tommi Mäkinen, Tiina Lillak, hockeylejonen och Jari Litmanen.

Ranking: Finlands 100 största idrottsögonblick genom tiderna

Guld och bejublade segrar, svidande förluster och skandaler.