Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Åbo hovrätt: Outi McDonald inte skyldig till förskingring

Från 2017
Uppdaterad 22.11.2017 16:35.
kvinna i röd luva framför trävägg
Bildtext Outi McDonald.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Åbo hovrätt förkastar åtalen mot Hangös förra ledande läkare Outi McDonald. Hovrätten anser att det inte går att bevisa att McDonald avsiktligt tagit föråldrat vårdmaterial och donerat det.

Västra Nylands tingsrätt beslöt i oktober 2016 att Outi McDonald begick ett brott när hon deltog i insamlingen av gamla vårdförnödenheter på hälsostationen i Hangö.

McDonald konstaterades skyldig till lindrig förskingring samt brott mot tjänsteplikt. Men hon fick inte något straff för brotten.

Outi McDonald skulle däremot ersätta Hangö stads rättegångskostnader på knappt 5 000 euro.

Hangö stad motpart

Det var Hangö stad som ville att hon döms för förskingring. Staden var tidigare McDonalds arbetsgivare.

Hangö stads motivering var att hon utan tillstånd organiserade insamlingen av föråldrade engångshandskar, bandage och övrigt vårdmaterial som i annat fall skulle ha slängts i soporna.

Staden ansåg att det fanns instruktioner som krävde att McDonald borde ha anhållit om lov för insamlingen.

Inga ersättningar till staden

McDonald gick vidare till Åbo hovrätt som gav sin dom i dag (22.11). Hovrätten förkastar åtalen. Hovrätten var enig i sitt beslut.

Det betyder att hon inte heller ska betala ersättningar till Hangö stad.

Åklagaren ansåg att McDonald borde ha varit medveten om att hon behövde ett tillstånd att samla ihop gammalt vårdmaterial och donera det till välgörande ändamål.

Men hovrätten anser att man inte kan bevisa att hon med avsikt har stulit detta från Hangö stad.

Enligt hovrätten kan det inte bevisas att McDonald skulle ha fått instruktioner av staden om att hon behövde tillstånd för att samla in föråldrat vårdmaterial som annars skulle ha slängts.