Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En buss kom lastad med arbetssökande - rekryteringsmässa i Åbo lockade Kimitoöbor

Från 2017
Två män på bakbänken i en buss.
Bildtext Johan Karell och Christian Liljefors är beredda att pendla till Åbo i fall de får jobb där. På onsdagen besökte de tillsammans med andra arbetssökande Kimitoöbor en stor rekryteringsmässa i Åbo.
Bild: Yle/Monica Forssell

Totalt 224 personer, varav 127 män och 97 kvinnor, går just nu utan jobb i Kimitoöns kommun.

Och utöver de 224 som är utan jobb omfattas cirka 30 Kimitoöbor av olika sysselsättande åtgärder just nu. Också de söker arbete.

- Nästan hälften av de Kimitoöbor som för tillfället är utan arbete, har fyllt femtio år. Men det finns också riktigt unga, under tjugo år som är utan jobb, säger Ann-Margareth Österås som har hand om bland annat sysselsättningsfrågor på kommunen.

Kvinna på buss.
Bildtext Ann-Margareth Österås har hand om bland annat sysselsättningsfrågor på Kimitoöns kommun. Hon åkte med på rekryteringsmässan i Åbo på onsdag och var glad över att så många Kimitoöbor ville åka med.
Bild: Yle/Monica Forssell

I Åbo finns jobb men arbetstagare saknas – på Kimitoön finns arbetstagare men inte jobb

En del av de cirka 250 Kimitoöbor som söker jobb åkte på onsdagen i väg till den stora rekryteringsmässan som ordnades i Åbo mässcentrum.

Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå bjöd på busstransport till mässan.

Enligt annonsörerna skulle det finnas åtminstone 3000 lediga jobb på mässan; försäljare, kundrådgivare, servitörer, farmaceuter, montörer, diskare och så vidare. Flera stora arbetsgivare, som till exempel varvet i Åbo och bilfabriken i Nystad fanns också på plats.

- Visst finns det jobb också på ön, särskilt sommartid. Då skriker arbetsgivarna inom servicebranschen efter arbetskraft. Men vi måste också se lite längre bort, utanför ön och det är därför vi åker till Åbo i dag för att se om det skulle finnas en lösning för någon där, sammanfattade Österås.

Inte helt okomplicerat att flytta

Men hur många är villiga att pendla mellan Kimitoön och Åbo eller Nystad, eller till och med flytta bort från ön för att få jobb?

Två damer som önskar vara anonyma, säger så här:

- Helst skulle man ha något på ön. Att pendla kunde ändå vara ett alternativ.

Johan Karell och Christian Liljefors är också båda beredda att pendla till Åbo och åtminstone Karell kan också tänka sig att senare flytta.

Buss med människor.
Bildtext Ett tjugotal personer från Kimitoön och Pemar nappade på TE-centralens erbjudande om gratis busstransport till rekryteringsmässan i Åbo.
Bild: Yle/Monica Forssell

Liljefors deltar som bäst i arbetsprövning på Kimitoöns återvinningscentral Ekocenter. Han är tacksam för både möjligheten till arbetsprövning och resan till rekryteringsmässan.

- Alla rekryteringstillfällen är värda att ta vara på, säger Liljefors som varit arbetslös i snart ett par år.

- Det finns inte jobb. Du behöver en utbildning som stöd bakom dig, säger Liljefors.

Låg utbildningsnivå kan göra det svårt att hitta jobb

Bland de som för tillfället saknar jobb i Kimitoöns kommun finns människor med olika slags bakgrund och utbildningsnivå.

För dem som inte har någon utbildning alls eller bara en låg utbildningsnivå kan det vara extra svårt att hitta arbete.

- Jag tvivlar nog på att det finns så många jobb för oss som inte har så mycket skolning. I Nystad skulle de kanske ha, men det är lite lång väg. Tyvärr. Konstaterar en Kimitoöbo som deltog i exkursionen till Åbo.

Österås: Vill vara positiv

Österås ger inga illusioner om att det skulle vara lätt att bara flytta från Kimitoön till exempel Nystad eller Åbo för jobbets skull.

Inte ens att pendla varje dag är lätt.

- Men kanske man kan prova på det en tid? Det kan ju vara ett steg mot ett annat jobb. Kanske våga chansen att pendla en liten tid? Eller flytta – man kan ju alltid flytta tillbaka, peppar Österås.

Arbetslöshetsgraden befaras stiga

Just nu har Kimitoön en arbetslöshetsgrad på 7,8 procent.

Om det går som många befarar, att låsfabriken i Bjökboda stänger, kommer cirka femtio personer att sägas upp. Då stiger arbetslöshetsgraden på ön.

Österås vill ändå vara optimist och påminner om att många som blev arbetslösa då stålbolaget FN-steel gick i konkurs år 2012 har hittat nya jobb.

- Bara vi stärker vårt självförtroende så fixar vi det nog. Våga ta emot hjälp och tips. Våga ta kontakt. Bli inte ensam om du förlorar jobbet, påminner Österås.

Fotnot: Kimitoön hart en egen facebooksida (Jobb på Kimitoön) där information om lediga arbetsplatser samlas. Österås finns tillgänglig för stöd och hjälp för de Kimitoöbor som söker arbete. Kommunen upprätthåller också en ungdomsverkstad för 16-29 åringar utan arbete och återvinningscentralen Ekocenter där personer som behöver stöd i arbetet kan få jobb.

Diskussion om artikeln