Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Här är Pargas ungdomsfullmäktige - Mathilda Karlsson från Iniö svingar ordförandeklubban

Från 2017
Uppdaterad 23.11.2017 09:22.
Pargas ungdomsfullmäktige.
Bildtext Från vänster Christoffer Rönnholm, Anton Karlsson, Saga Rosenlund, Giàno del Vecchio, Olivia Toukola, Ella Rejström, Mathilda Karlsson, Denja Eliassi och Wilma Karlgren.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Pargas ungdomsfullmäktige sammanträdde för första gången på onsdagen.

De nio valde Mathilda Karlsson från Iniö till ordförande. Karlsson studerar vid Axxell och Pargas svenska gymnasium.

- Jag är jätteintresserad av samhället och politik överlag, så jag tycker att det kommer att bli jättekul att få jobba i ungdomsfullmäktige.

Jämlikhet och bättre bussturer

Det var fullt upp under första dagen med att göra upp verksamhetsplan, lära känna varandra och utse representanter till nämnderna. De nyvalda ledamöterna hade också funderat på saker de vill jobba för, berättar Saga Rosenlund.

- Att vi ska få mera kollektivtrafik, tvåspråkighet, jämställdhet och platser för unga.

Speciellt på kvällar och veckoslut kan bussturerna vara otillräckliga, berättar Giàno del Vecchio som bor på Utö.

- Jag kommer med en båt som heter Eivor från Utö till Nagu, och därifrån med taxi till Korpo. Om bussarna skulle gå bättre så skulle jag åka buss och det skulle vara mycket billigare för staden, säger del Vecchio.

Pargas ungdomsfullmäktige.
Bildtext Saga Rosenlund är ungdomsfullmäktiges representant i kulturnämnden, och Ella Rejström i Nagunämnden. Mathilda Karlsson kommer att ha hand om ordförandeklubban och Giàno del Vecchio är med i bildningsnämndens finska sektion.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Del Vecchio skulle också gärna se mera satsningar på tvåspråkigheten, till exempel i form av samarbete mellan skolorna.

Ungdomarna som kör moped skulle önska sig ett ställe att vara på där de kan köra tillsammans. En plan där det är tillåtet att vara och ha roligt med varandra kunde fungera bra, tror Ella Rejström.

Arbetet fortsätter efter årsskiftet

Nästa möte blir i januari. Tills dess hinner ledamöterna fundera på vad de vill jobba för i sin stad.

- Vi kommer att fråga våra klasskompisar i skolorna om de har något som man borde ta upp i ungdomsfullmäktige. Vi har åtta möten nästa år och ska försöka göra så att ungdomarna får en röst i samhället, säger Rejström.

Pargas ungdomsfullmäktige.
Bildtext Första mötet ägde rum i stadshuset brasrum, Skansen.
Bild: Yle/Lotta Sundström

En del kommer också att delta i nämndmöten. Rosenlund som kommer att representera ungdomsfullmäktige i kulturnämnden har sitt första möte redan på måndag.

- Kultur intresserar mig jättemycket, jag skådespelar själv.

De invalda är Ella Rejström, Kyrkbackens skola, Saga Rosenlund och Christoffer Rönnholm, Sarlinska skolan, Wilma Karlgren, Skärgårdshavets skola, Gìano del Vecchio, Ulkosaariston koulu, Anton Karlsson, Pargas svenska gymnasium, Denja Eliassi och Olivia Toukola, Paraisten seudun koulu, och Mathilda Karlsson, Iniö skola.

Ungdomsfullmäktige kommer att ha representanter i bildningsnämnden, i bildningsnämndens svenska och finska sektion, i kulturnämnden , och i områdesnämnderna.