Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fullproppad julmarknad väcker irritation i Borgå

Från 2017
Gamla Malmens julmarknad
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Johanna Ventus

I Borgå har julmarknaden väckt debatt redan innan den öppnats. En del företagare vill att staden ska ta ett större ansvar för att jämna ut turiströmmarna i Gamla stan, där trängseln stundvis upplevs som olidlig.

På en företagarträff i Gamla stan framfördes rätt så hård kritik mot de nuvarande arrangemangen kring julmarknaden.

Den kända östnyländska restaurangföretagaren Airi Kallio ansåg till exempel att de stora turistströmmarna är alldeles för koncentrerade till några få dagar.

Enligt henne skapar det både stress och trängsel, men kanske ändå inte i motsvarande grad inkomster för företagarna.

Vissa veckoslut är väldigt hetsiga, men vi får bara se till att vi klarar det

Monica Hänninen

Airi Kallio har redan för flera år sedan föreslagit att staden uppbär en avgift av turistgrupperna under säsongtopparna för att jämna ut strömmarna under en längre period.

I tidningen Uusimaa säger Kallio till och med att att det är dumt av staden att ”ge bort allt gratis”.

Trängselavgift för turistgrupper

Ett av de mer radikala förslag som framfördes var att uppbära en avgift av turistgrupperna under de hetsigaste dagarna, till exempel i turistbussarna som ständigt slussar in nya besökare till julmarknaden.

En större turistgrupp kunde ha en gemensam avgift på exempelvis 300 euro.

– Idén att på något sätt jämna ut topparna är i sig bra, säger Jessica Backman som jobbar på Borgå stads turism- och marknadsföringsenhet. Men hur det rent praktiskt kunde ske till exempel med avgifter är inte lätt att veta.

– Vi får ju inga listor eller förhandsinformation om de grupper som besöker Borgå.

Anna Juustovaara, Heidi Hänninen och Monica Hänninen i restaurang
Bildtext Monica Hänninen (till vänster), Heidi Hänninen och Anna Juustovaara på restaurang Hanna-Maria tror att de ska klara av den hetsiga julmarknaden. Några trängselavgifter tror de inte på.
Bild: Yle / Peik Henrichson

Inte heller restaurangföretagarna förhåller sig odelat positiva till en allmän julmarknadsavgift. På restaurang Hanna-Maria verkar en stor del av personalen förhålla sig skeptisk till förslaget.

Restaurangföretagarna Monica Hänninen och Anna Juustovaara är klart emot nya avgifter.

– Vissa veckoslut är väldigt hetsiga, men vi får bara se till att vi klarar det, säger Monica Hänninen. Men under topparna finns det kanske en viss brist på matställen här kring julmarknaden.

Jessica Backman tror att så kallade Pop Up-kök kunde vara en lösning på problemet.

– Åstranden som förbinder Gamla stan med Konstfabriken skulle kunna vara ett lämpligt ställe för olika tillfälliga restauranger, säger Backman. Men sedan kommer förstås frågan om olika tillstånd som myndigheterna kräver för restaurangverksamhet.

Superveckoslutet populärt

Borgå stad deltar redan nu aktivt med olika lösningar för att göra julmarknaden mer trivsam.

Stadens gatuavdelning har exempelvis sammanställt parkeringskartor för bilar och turistbussar, och tänker dessutom inrätta sammanlagt tolv stycken toaletter, så kallade bajamajor, vid åstranden och kanonen.

lysande skyltfönster på mellangatan i gamla stan i borgå vintern 2016
Bild: Yle/Stefan Härus

Under det så kallade superveckoslutet 9-10 december ordnas marknad på flera ställen i Borgå, bland annat vid åstranden, rådhustorget och Linnankosken lukio.

– Då försöker vi lugna ner läget genom att stänga av trafiken över gamla bron, säger Jessica Backman. Dessutom har frivilliga brandkåren lovat dirigera trafiken på olika håll i Borgå.

Stadsbussen Rinkeli kör dessutom människor helt gratis från till exempel Konstfabriken till Gamla stan under veckoslutet 9-10 december.

Här hittar du information om julmarknaderna i Borgå och en lista över alla julevenemang i staden.

Diskussion om artikeln