De flesta unga känner någon som kört berusad: "Jag tog nycklarna av min kompis"
Rattfylleri bland unga mellan 15 och 20 år är ingen ovanlighet. Det säger de gymnasieungdomar som Yle Österbotten träffat. De har också varit med om att stoppa kompisar från att köra i fyllan.
Va #modig och stoppa din vän att köra berusad. Det kampanjbudskapet vill Trafikskyddet föra fram på årets Knowhow-mässa som startar på torsdagen i Botniahallen.
- Jag inser att jag knappt har höjt ett ögonbryn, att det bara är så väldigt vanligt, säger Wilhelmina Syrenius.
Yle Österbotten träffar Syrenius och hennes kompisar på årskurs två och tre i Vasa övningsskolas gymnasium.
Wilhelmina Syrenius, Heidi Kaarto, Elliot Ahlskog, Elias Berglund, Ville Toivari och Karl Håkans känner samtliga någon eller rentav flera jämnåriga som har kört berusade.
- Tack och lov skulle ingen av mina kompisar försöka pressa mig att köra full, säger Karl Håkans.
Grupptrycket spelar nämligen en viss roll, tror ungdomarna. Men en ännu större roll spelar vilken typ av kompisgäng man rör sig med, menar de.
- Jag tror riskerna är större bland dem som har väldigt fixade bilar och är ute för att visa upp sig. Det är bättre om man har ett kompisgäng där alla är överens om att man tar en taxi, säger Heidi Kaarto.
Tog nycklarna av sin kompis
Trafikskyddets siffror från en enkät som genomfördes år 2015 bland unga mellan 15 och 20 år, bekräftar det budskap som gymnasieeleverna för fram.
Var tredje har varit med om att kompisarna har kört i fyllan och var fjärde uppgav också att de själva hade åkt med en berusad förare.
Att vara den modiga och övertala kompisen att låta bli är kanske inte det lättaste, men Trafikskyddet hoppas med sin kampanj få flera att göra det.
- Jag tycker att man ska ta nycklarna av den som är på väg att åka iväg berusad, säger Karl Håkans.
- Jag håller med Karl. Och jag har själv också gjort det en gång, alltså tagit bort nyckeln. Det hjälpte, säger Ville Toivari.
Berätta vad det var som hände den kvällen?
- Det var medan vi ännu var i mopoåldern, och min kompis tyckte att han skulle köra hem fast han var berusad. Han tyckte att han har så kort väg hem. Men jag sa att det gör du inte och så tog jag nycklarna.
Hur reagerade kompisen?
- Först blev han sur, men sen efteråt pratade vi inte mer om det.
Otrygg på vägen
Ungdomarna menar också att de ibland känner sig otrygga på vägen, eftersom de vet att alla i trafiken inte kör nyktra.
- Jag har lång väg hem och kör jag ensam hem i mörkret en fredag eller lördag så tänker jag på två saker, älgar och rattfulla. Man läser ju varje vecka någon notis om rattfylleri till exempel på riksåttan, säger Elias Berglund.
- Jag som fortfarande kör moped brukar också känna mig otrygg, eftersom det har hänt att ungdomar som kör förbi mig i bil har kastat ut tomflaskor genom fönstret och försökt pricka mig, det är verkligen hemskt eftersom man är så oskyddad på moped, säger Heidi Kaarto.
Gymnasieeleverna är överens om att rattfylleri helt enkelt inte är okej.
- Du riskerar ju inte bara ditt eget liv, utan också dina passagerares liv och andra bilisters liv, säger Wilhelmina Syrenius.