Nu tömmer polisen flyktinglägret på ön Manus - Amnesty varnar för våld
Polisen i Papua Nya Guinea har börjat tömma det kontroversiella australiska flyktinglägret på ön Manus.
Australien stängde lägret den 31 oktober men omkring 400 män har hittills vägrat lämna området. På torsdagen gav polisen männen en timme tid att frivilligt lämna området innan de gick in.
Den australiska aktivistgruppen GetUp säger till nyhetsbyrån AFP att männen tvingas in i bussar för att köras bort från lägret.
- Situationen håller ännu på utvecklas så vi vet inte hur många män som har flyttats, säger Zoe Edwards som är taleskvinna för GetUp.
Människorättsorganisationen Amnesty International varnar för att människor kan skadas allvarligt om polisen tömmer lägret med våld.
Kritiserad asylpolitik
Australien har under en lång tid skickat flyktingar, som försöker ta sig till landet med båt, till de ökända flyktinglägren på Manus och Nauru.
Australiens regering säger att det är ett sätt att hindra människor från att riskera sina liv genom att göra den farliga resan.
Landets asylpolitik har kritiserats mycket hårt internationellt. Bland andra FN och flera människorättsorganisationer har larmat om hur dåligt invånarna behandlas och mår.
Flyktinglägret på Manus stängdes efter att en domstol i Papua Nya Guinea slog fast att det bröt mot grundlagen. När lägret slutligen stängdes den 31 oktober, stoppades också tillförseln av el, vatten och mat.
Australien: De tror att de kan tvinga oss att ta emot dem
Männen ska flyttas till flyktinganläggningar som drivs av Papua Nya Guinea på samma ö, men har vägrat lämna lägret som drivits av Australien.
Männen säger att de är oroade över säkerheten på lägren dit de ska skickas, men Australiens premiärminister Malcolm Turnbull sade på torsdagen att männen har stannat i lägret för att de tror att de på så sätt kan tvinga Australien att ta emot dem.
- De ser det här som ett sätt att pressa Australiens regering till att låta dem komma hit. Men vi kommer inte att låta oss påverkas, sade Turnbull till reportrar i Canberra.
Australien säger att Papua Nya Guinea ensamt ansvarar för tömningen av lägret.