Forskare slår fast: Kaffe gör mera nytta än skada
Brittiska forskare har jämfört ett stort antal tidigare kaffestudier och slår nu fast en gång för alla att kaffe är mera bra än dåligt för hälsan.
En grupp forskare vid universitetet i Southampton har gjort en genomgång av över 200 studier där man har undersökt kaffets inverkan på olika delar av kroppen.
På basis av de tidigare resultaten slår forskarna fast att det är säkert att dricka kaffe i måttliga mängder och att 3-4 koppar per dag kan vara bra för hälsan.
- Det finns en balans av risker i livet, och fördelarna med måttlig konsumtion av kaffe verkar uppväga riskerna, säger professor Paul Roderick från universitetet i Southampton.
Mellan tre och fyra koppar kaffe per dag kan bland annat minska risken för leversjukdomar, en del typer av cancer och stroke.
Behov av fler studier
Forskarna betonar ändå att de inte uttryckligen kan bevisa att kaffet ensamt stod för de positiva hälsoeffekterna.
- Faktorer som ålder, om människor röker eller inte och hur mycket de rör på sig kan också påverka, sade Roderick som är en av författarna till artikeln.
Forskarna efterlyser fler omfattande studier för att fastställa kaffets hälsoeffekter.
Forskarna påpekar ändå att de inte rekommenderar att människor börjar dricka kaffe enbart för hälsoeffekternas skull.
Håll koll på koffeinintaget
För mycket koffein kan vara skadligt, men i måttliga mängder går det bra. Till måttliga mängder räknas omkring 400 mg koffein, det vill säga mellan tre och fyra koppar kaffe.
Forskarna påminner om att koffeinet gömmer sig i flera andra varor också.
Hur mycket koffein innehåller olika produkter?
Genomgången visar samtidigt att kaffe kan vara skadligt för gravida kvinnor i för stora mängder, eftersom det ökar på risken för missfall.
I Storbritannien rekommenderar hälsomyndigheterna att gravida kvinnor inte konsumerar mer än 200 mg koffein per dag.
Forskarna påminner dessutom om att kaffe snabbt blir ohälsosamt om man dricker det med mycket fett och socker, eller äter något ohälsosamt kaffebröd.
Studien publicerades i den medicinska tidskriften BMJ.