Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gå över Aura å i Frodos fotspår - Teaterbron i Åbo förvandlas till en skog från Sagan om Ringen

Från 2017
En vackert upplyst teaterbro i Åbo
Bildtext En upplyst granskog pryder Teaterbron under vintermånaderna.
Bild: Yle/Nina Bergman

Åbo stad vill locka fler besökare till åstranden under vintermånaderna och lanserar nu ljud- och ljuskonstverket Sagolika Aura å. Helheten fyller åstranden mellan Åbo domkyrka och Åbo slott med två upplevelsebroar, ljusinstallationer och ljudlandskap.

Staden fick mycket positiv respons på sin satsning Sagobroar i fjol och vill nu utveckla konceptet.

Teaterbron ska, precis som i fjol, dekoreras med granar och ljus. Dess ljudlandskap leder besökaren in i J.R.R. Tolkiens Sagan om Ringen-fantasi som även kan ses på huvudscenen på Åbo stadsteater på våren.

Reklamaffisch för Sagan om Ringen på Åbo stadsteater.
Bildtext Åbo stadsteater sätter upp Sagan om Ringen på våren och man kan också bekanta sig med temat på Teaterbron.
Bild: Otto-Ville Väätäinen

På Biblioteksbron får fotgängare njuta av klassisk musik i form av ljudupptagningar av Åbo filharmoniska orkester.

Konstverket har planerats av ljus- och ljudkonstnären Janne Auvinen tillsammans med gruppen RYHMÄ 106.

– Det är så fint att vi får en fortsättning på sagobroarna som förtjusade Åboborna förra julen. Vi fick väldigt mycket positiv feedback på broarna och hit färdades besökare från när och fjärran för att se broarna, säger Åbo stads kommunikationsdirektör Saara Malila.

Samla ljudspår med en app och få en fin musikupplevelse

Till helheten Sagolika Aura å hör också ett aktiverande spelelement som ska locka besökare i olika åldrar till åstranden. Det blir möjligt att ladda ner appen Sagolika Aura å till mobilen kan besökaren uppleva miljön kring åstranden på ett helt nytt sätt.

På sträckan mellan Åbo domkyrka och Åbo slott finns elva olika ljudlandskap. Appen leder besökaren från ett område till ett annat och efter att varje ljudspår har sparats skapar de tillsammans en fin musikupplevelse.

Invigningen av Sagolika Aura å sker vid åstranden lördagen den 2 december klockan 17. På programmet står bland annat ljudäventyr, smakprov från stadsteaterns föreställning om Sagan om Ringen och körsång. Sagolika Aura å pågår till april.

Diskussion om artikeln