Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Serietecknarpar i Borgå fick stort konststipendium

Från 2017
Uppdaterad 23.11.2017 19:46.
Aktias konststipendium delas ut i Borgå 2017
Bildtext Paret Pertti Jarla och Emmi Valve fick Aktias konststipendium 2017
Bild: Yle/Stefan Härus

I år var det serietecknarnas tur att kamma hem Aktiastiftelsen i Borgås konststipendium.

Serietecknarna Emmi Valve och Pertti Jarla från Borgå är ett strävsamt och flitigt par som har gett ut många publikationer och antologier.

Pertti Jarla är känd för sin serie Fingerpori, som i år fyller 10 år. Serien har publicerats i över 30 tidningar både i hemlandet och i Sverige, Norge och Danmark.

Ett ensamt arbete

Emmi Valve är bland annat känd för sin serie Armo (Nåd) där hon beskriver en kvinna som har kämpat med ångest och psykisk ohälsa från barnsben.

- Arbetet som konstnär är ett ensamt arbete så varje gång jag uppmärksammas på något sätt så blir jag överrumplad av att någon faktiskt ser vad jag gör. Det här konststipendiet kom också som en fullständig överraskning, säger Valve.

Aktiastiftelsens konststipendium är på 10 000 euro. Hur långt hjälper en sådan summa?

- Nog är det en viss hjälp. Jag kan nu till exempel anställa någon som kan göra en provöversättning till ett annat språk. Själv har jag inte tid och det är mycket arbetsdrygt, förklarar Valve.

Aktias konststipendium delas ut i Borgå 2017
Bildtext Pertti Jarla och Emmi Valve får Aktias konststipendium av Ullrike Hjelt-Hansson, styrelseordförande för Aktiastiftelsen i Borgå, samt av ombudsman Marianne Wikholm.
Bild: Yle/Stefan Härus

Festival och resor på agendan

Om Valve lyckas lösgöra sig från det arbetsdryga översättningsarbetet, kan hon istället satsa framåt, det vill säga kläcka nya idéer för helt nya produktioner.

I dagarna ska hon skriva under ett kontrakt för sin följande bok som i stort sett är färdig. Hon arbetar också med förberedelser för Borgå seriefestival i februari och så blir det en hel del resor.

- Hälften av min arbetstid tillbringar jag utomlands, säger Valve.

En brokig samling konstutövare

Aktiastiftelsen har i mer än 10 år delat ut konststipendier. Stiftelsen har tidigare uppmärksammat professionella konstutövare inom bland annat bildkonst, design, musik, film och foto samt keramikdesign.

- Stipendiekommittén har varje år ett intressant och utmanande uppdrag att ur det rika östnyländska kulturlivet utse årets mottagare. I år föll valet på två professionella serietecknare, säger Ullrike Hjelt-Hansson, styrelseordförande för Aktiastiftelsen i Borgå.

Varför verkar det finnas speciellt många duktiga serietecknare i just Borgå?

- Jag vet inte om det riktigt stämmer. Vi är i själva verket kanske inte så många, men vi är synliga och ljudliga, säger Valve.

Diskussion om artikeln