Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finland får sitt eget Finnish Music Hall of Fame - vem tycker du borde väljas in?

Från 2017
Finnish music of fame / taiteilijoiden yhteiskuva / kansallismuseo / 22.11.2017
Bildtext Kunde någon av de här artisterna och musikpåverkarna bli invalda? På bilden från höger Pepe Willberg, Seppo Hovi, Janus Hanski, Erika Vikman, Ilkka Vainio, Danny och Saku Kuosmanen.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Olavi Virta, Cheek, Katri Helena, Sibelius eller Georg Mamstén - alla kunde vara värda sin plats i Finnish Music Hall of Fame som öppnar om två år i Helsingfors. Museet är en hyllning till den finländska musikhistorien och alla finländska artister.

Med hjälp av virtuell verklighet och modern teknologi kommer museibesökarna bland annat att kunna samverka och musicera med sina idoler. Med den högteknologiska handske som håller på att utvecklas som bäst, kommer man att kunna spela olika instrument och komponera sina egna låtar.

Museibesöket ska bli en helhetsupplevelse som kittlar alla sinnen, berättar Mikko Vanni som är ordförande i styrelsen för Finnish Music Hall of Fame. Det var också han som kläckte idén till ett musikmuseum med hedersgalleri.

- Alla nordiska länder förutom Finland har ett musikmuseum, till och med Island, så jag tyckte det var hög tid. Vi har hundratals otroligt fina musiker, kompositörer, låtskrivare och artister som förtjänar sitt eget museum, säger Vanni.

Finnish music of fame / Mikko Vanni / puheenjohtaja / kansallismuseo / 22.11.2017
Bildtext "Vi vill att alla åldersgrupper ska få uppleva en wow-effekt när de besöker musikmuseet. Vi försöker få så mycket som möjligt av ny teknologi, memorabilia och upplevelser att rymmas in i de 800 kvadratmetrarna som reserverats". Det säger Mikko Vanni som är styrrelseordförande i Finnish Music Hall of Fame.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Danny har jobbat med de bästa

En av artisterna som gott och väl kunde väljas in i ett Finnish Music Hall of Fame är Ilkka Lipsanen eller Danny. Han har skördat stora framgångar inom den finländska populärmusiken sen 1960-talet. Själv är han benägen att hålla med.

- Jag har 98 sånger som nått upp på topplistorna. Ingen annan finländsk artist har lyckats med det samma.

Men Danny är noga med att understryka att han inte gjort sin musik allena.

- Jag har jobbat med de bästa killarna som Kassu Halonen, Vexi Salmi, Juha Vainio och Pertsa Reponen för att nämna några. Med de bästa finländska musikproducenterna mellan 1960- och 2000-talet, menar Danny.

Finnish music of fame / Danny / artisti / kansallismuseo / 22.11.2017
Bildtext Idag är populärkulturen en viktig del av den finländska identiteten. Så har det inte alltid varit, menar Danny.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Hur skulle det kännas att bli invald i hedersgalleriet över de mest framgångsrika finländska artisterna?

- Det viktigaste för mig är att jag får göra mitt arbete. Det är andra människors uppgift att ta ställning till om det varit till någon nytta för Finland, säger den 75-åriga artisten som fortfarande är aktiv och som står i beråd att ge ut nytt material.

Artisterna ska ha åtnjutit långvarig popularitet och varit stora namn på sin tid

Lauri Tarasti

Urvalskomittén bestämmer

Men det är inte bara den finländska populärkulturen som ska uppmärksammas i det nya Finnish Music Hall of Fame. Inflytelserika och betydelsefulla namn från alla musikgenrer ska så småningom väljas in. Allt från kapellmästare till rappare, från heavyband till folkmusikgrupper, icke att förglömma klassisk musik eller schlager.

En urvalskomitté bestående av ett tjugotal sakkunniga från olika organisationer och musikföreningar bestämmer vilka artister som sist och slutligen väljs in i Finnish Music Hall of Fame. Det här berättar minister Lauri Tarasti som leder arbetet i urvalskomittén.

- Intresset för att medverka i urvalskomittén har varit stort och jag är glad att medlemmarna representerar en så stor del av musikfältet i Finland.

Lauri Tarasti.
Bildtext Minister Lauri Tarasti leder urvalskomittén.
Bild: Yle

Vilka kriterier bör uppfyllas för att man kan bli invald?

- Artisterna ska ha åtnjutit långvarig popularitet och varit stora namn på sin tid. Det här kan förstås innehålla mycket. Vi har tänkt koncentrera oss på de artister som lever eller levt under vår självständighetstid alltså under de 100 senaste åren, berättar Tarasti.

Mycket kring urvalsprocessen är ännu i sin linda men till en början väljer komittén in mellan tio och tjugo artister och efter det kring fyra-fem personer årligen.

Musikmuseet ska stå klart hösten 2019 och det kommer att finnas i samband med det nya köpcentret som byggs som bäst invid Böle station i Helsingfors.

Vem tycker du skulle förtjäna en plats i Finnish Music Hall of Fame? Kommentera och motivera gärna ditt förslag i kommentarsfältet nedan.

En terrassbild av finnish music hall of fame
Bildtext Det nya musikmuseet har många samarbetspartners både från den privata och offentliga sektorn, bland annat Nationalmuseet. Här ser vi en terrassvy av musikmuseet.
Bild: YIT
Logon till finnish music hall of fame
Bild: Nina Sederlöf

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln