Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jimmy Westerlund jobbade med superstjärnan Pitbull, fick en listaetta i USA och gav finsk schlager tunga gitarrer

Från 2017
Jimmy Westerlund poserar med en Lucky 7 gitarr.
Bildtext Jimmy Westerlund som lyckades toppa albumlistan i USA med en låt år 2010.
Bild: Kjell Ekholm/Yle

Det var ett stort beslut då han flyttade till USA. Jimmy Westerlund jobbade 7 år i Los Angeles med många stora stjärnor och han menar att rädslan är vår största fiende då det gäller nya utmaningar.

Steve Lukather i Toto var hans husgud redan då han som tonåring tog de första stapplande stegen som gitarrist hemma i Lappfjärd. Han hade ingen egen gitarr men på något sätt lyckades han i smyg låna sin storebrors som hade ett eget band.

Med en kompis började Jimmy Westerlund också att skriva egna låtar men det var egentligen med bandet Kometfabriken som karriären startade.

- Vi lyckades vinna X3M:s tävling med låten Säg vad du vill och fick möjlighet att spela på Popkalaset. Och då blev det ju att lägga fart på med låtskrivandet för vi kunde ju inte bara gå upp på scenen med en låt. Hela albumet kom till väldigt fort, berättar Jimmy Westerlund.

Fame Factory banade vägen

De skickade också sina demoinspelningar till en massa skivbolag och en som genast tog kontakt var Bert Karlsson som då var involverad i talangjakten Fame Factory i Sverige. Han gillade speciellt Fredrik Furus röst och gav honom en chans att komma med i tävlingen utan att han ens behövde ställa upp i uttagningen.

Och Fame Factory var ett omåttligt populärt TV-program och Furu klarades sig hyfsat i den tredje säsongen 2003. Det gav också Kometfabriken ett lyft och de lyckades få ett skivkontrakt i samband med tävlingen.

Andersson gav en kick

Det som gjorde att Jimmy Westerlund bestämde sig för att slutgiltigt satsa på musiken var samarbetet med Lasse Andersson som blivit känd för sina produktioner med bl.a. Tomas Ledin och Eva Dahlgren.

- För mig var det en enorm upplevelse att komma till Stockholm och få sitta i hans hemmastudio och lyssna på alla hans stories och han visade hur han jobbade och vad han gjort på olika skivor. Det var då jag bestämde mig att det här vill jag göra resten av livet, berättar Westerlund.

Kometfabrikens skiva klarade sig hyfsat och blev mycket spelad på X3M men för Westerlund var det bara det första steget i karriären. Han konstaterade att bandet inte var hans grej och att låtarna som sjöngs på svenska ändå hade en viss begränsning då det gällde publiken.

Sommaren 2006 blev han ombedd att jobba med ett gäng killar i yngre tonåren i Vasa som ett skivbolag hade visat intresse för.

Heavymetalbandet Sturm und drang från Vasa.
Bildtext Sturm und Drang tog Finland med storm och Jimmy Westerlund jobbade intesivt med vasagrabbarna.
Bild: Jere Hietala

Hårdträning med Sturm und Drang

Men de var inte mogna att gå in i studion då ännu. De behövde någon som övade med dem så att de blev bättre på att hantera sina instrument. Det blev Jimmy Westerlund som fick i uppgift att se till att Sturm und Drang var beredda att gå in i studion då hösten kom.

Och bandet blev en omedelbar succe´. Låtarna Rising son och Indian var bland de mest spelade på de kommersiella stationerna i landet det året.

- Det var ju helt otroligt med tanke på att André Linman sjöng in de här låtarna då han var 14 år gammal men han visste redan då att han kommer att vara musiker hela livet, konstaterar Westerlund.

Trots alla framgångar så har Jimmy Westerlund alltid hållit fötterna starkt på fast mark. Och han tycker själv att det är möjligt att han ibland till och med hållit fötterna lite för tungt nere på jorden.

Han tror att det beror på att han kom från en liten ort och att framgångarna kommit så småningom.

- Ibland har jag funderat på att det egentligen är tvärtom, att man inte vågar framhäva sig själv och att man i stället hängt med fötterna ner från molnen, säger han och skrattar.

Dokumentären gav en snedvriden bild

Däremot upplever han att dokumentären som gjordes om Sturm und Drang inte gav en rättvis bild av gruppen. Ett kamerateam hade följt med gruppen under fem år och filmen Like a rockstar visar upp en ganska tragisk bild av 5 ynglingar som kastas in i rockbranschen.

Jag tycker inte man skall exponera unga människor på det här sättet på TV för att förtjäna pengar på det

― Jimmy Westerlund om dokumentären om Sturm und Drang

Jag märker att tonfallet i Jimmy Westerlunds röst blir hårdare då dokumentären kommer på tal och jag frågar om den gav en rättvis bild av Sturm & Drang.

- Jag tycker nog den gav en felaktig och ensidig bild av bandet.

Westerlund påminner om hur många gånger de misslyckades med att nå framgång men orkade ändå kämpa vidare. De hade suttit månader i en studio för att få låtarna så bra som möjligt. Men det menar han att man inte såg så mycket av i filmen.

Han konstaterar också att André Linman redan gått vidare och knappast bryr sig medan de övriga killarna nog fått leva med det efteråt.

- Det är klart att ungdomar festar. Knappast var det något som var så unikt för Sturm und Drang heller. Men jag tycker inte man skall exponera unga människor på det här sättet på TV för att förtjäna pengar på det, säger Jimmy Westerlund.

Från ESC till LA

Följande stora projekt blev ESC 2007 som arrangerades i Finland. Jimmy Westerlund gjorde all den musik som spelades då man visade vykorten mellan låtarna och det var ett stort och utmanande projekt.

Musiken skulle vara exakt 30 sekunder lång och anpassad både rytmiskt och melodiskt till innehållet i videon.

- Det var ju en häftig utmaning och ett av de där jobben som man blev kallad att göra trots att man är helt inkompetent för det, säger Westerlund som inte kan spela prima vista efter noter men som klarar av att arrangera och komponera på gehör.

Steve Lukather ser på Sofie och Jimmy Westerlunds nyfödda i en barnvagn
Bildtext Jimmy och Sofie Westerlund visar upp sin nyfödda för goda vännen Steve Lukather från Toto.
Bild: Privat

Men den riktigt stora framgången väntade just bakom knuten. 2007 tyckte han att kretsarna i Finland blev för små och han bestämde sig för att flytta till Los Angeles och pröva vingarna där.

Man skall inte vara rädd för att jobba med stora stjärnor. Rädslan är vår största fiende

― Jimmy Westerlund om att jobba med Pitbull

Det tog inte länge så hade han en egen studio som han jobbade i och där blev han bekant med många av sina ungdomsidoler som till exempel Steve Lukather från Toto.

Då fotbolls-VM arrangerades i Sydafrika 2010 var det en öppen tävling att komponera låtar för tävlingen. Tillsammans med några andra så skrev Jimmy Westerlund låten Game on och hela skivan med olika artister toppade albumlistan i USA.

- Vi lyckades få Pitbull att sjunga låten och det var ju en bravad i sig. Men man skall inte vara rädd för att jobba med stora stjärnor. Rädslan är vår största fiende, säger Jimmy Westerlund.

Gav finländska schlagern tunga gitarrer

Efter sju år i Los Angeles var det dags att flytta hem igen. Familjen hade blivit större och Finland är ett tryggare land. Och här började han samarbeta med Jonne Aaron och låten Yksin var nästan ett år på den finländska listan.

Det dröjde inte länge så började man höra tunga gitarrer också i den moderna traditionella finska schlagern som gruppen Yö representerade.

- Det är ju intressant att jag som umpi-hurri jobbar bra med en Olli Lindholm som är umpi-finne, säger Westerlund och skrattar högt.

One desire
Bildtext Jimmy Westerlunds senaste projekt är One Desire där André Linman är gitarrist och sångare
Bild: One Desire

Men de största problemen för en musiker idag är varken språk- eller kulturskillnader. Spotify och YouTube har gjort att inkomsterna är minimala. Det som också grämer Westerlund är avsaknaden av all den information som man kunde få på en skiva.

- Den som skrivit, producerat eller spelat på en låt får ju absolut ingen kredibilitet eftersom ingen vet vem som gör något längre. Det finns ju ingen information, vi är helt inkognito och det känns så fel, säger Jimmy Westerlund.

Fokus på Jimmy Westerlund i Yle Vega lördag kl 13.03
Du kan också lyssna på Arenan

Fokus på: Jimmy Westerlund

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln