Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Europamästarens tunga avslöjande: Blev våldtagen av landslagskamrat efter Sverigekampen

Från 2017
Uppdaterad 23.11.2017 18:55.
Moa Hjelmer.
Bildtext Moa Hjelmer i farten under friidrotts-VM i Moskva 2013.
Bild: imago sportfotodienst / All Over Press

Löparen Moa Hjelmer hjälpte Sverige att ta segern i Sverigekampen 2011 – men segerfirandet tog en helmörk vändning. I ett inlägg på Instagram avslöjar Hjelmer att en annan idrottare våldtog henne i sviterna av firandet efter segern.

– Jag var 21, det var slutet på säsongen och vi hade precis vunnit över Finland i Finnkampen. Alla var glada, humöret på topp och vi firade på banketten och senare på klubb. Lite för mycket alkohol blev det för min del och en annan aktiv erbjuder sig att följa mig tillbaka till hotellet.

Så inleder Moa Hjelmer ett kraftigt inlägg på Instagram under hashtaggen #metoo, där hon till slut berättar att hon samma kväll blev våldtagen av en annan idrottare i landslaget.

– Han våldtar mig. När det är över tar jag mina saker och går därifrån. Jag skäms, vad gjorde jag för fel? Min relation med min pojkvän skadas svårt och det tar över ett halvår innan vi har reparerat skadan, skriver Hjelmer.

Idrottarna gick ut med eget upprop på onsdagen

Avslöjandet kommer en dag efter att 2 290 kvinnor inom svensk idrott gått ut med ett upprop med namnet #timeout. Då vittnade bland andra Anja Pärson om sexuella trakasserier inom toppidrotten i landet.

– Jag har alltid varit stark och självsäker och vet idag att det här inte var MITT fel, trots det har det tagit 6 år innan jag vågar berätta, skriver Hjelmer.

#metoo-kampanjen på sociala medier har haft en enorma följder i Sverige. Före idrottarnas upprop på onsdagen har bland andra journalister och politiker stått för gemensamma upprop.

Förbundskaptenen: Hade ingen aning

Nyheten kom som en total chock för det svenska friidrottslandslaget. Vi måste utreda det här, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT.

– Jag fick reda på det här för 30 sekunder sen. Jag känner mig bara helt kallsvettig och vet ingenting, säger Torneklint till SVT Sport.

– Vi måste prata med henne först och främst. Det känns verkligen inte bra, tillägger hon.

Moa Hjelmer tog EM-guld på 400 meter i Helsingfors 2012 och innehar också det svenska rekordet på samma sträcka.

Diskussion om artikeln