Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stormen är över för Åbo djurskyddsförening

Från 2017
Britt-Marie Juup
Bildtext Britt-Marie Juup.
Bild: Yle/Nina Bergman

Åbo djurskyddsförening har haft en turbulent tid de senaste åren, då föreningens styrelse har varit föremål för en polisutredning och åtalsprövning. Nu får i stort sett hela styrelsen upprättelse, då åtta av nio frias från misstankar.

Enbart Resos tidigare stadsveterinär Auli Lehtonen åtalas i härvan kring Åbo djurskyddsförening. Lehtonen, som också har suttit i föreningens styrelse, åtalas för grovt skattebedrägeri och bokföringsbrott.

Övriga åtta som har varit föremål för åtalsprövning åtalas inte, bland dem tidigare ordföranden Maylis Spiik och den långvariga styrelsemedlemmen Britt-Marie Juup.

Britt-Marie Juup beskriver den här processen som obehaglig.

- Den här processen har pågått i nästan två år och den har verkligen inte varit rolig. Så det är väldigt skönt att den nu är över och att man kan andas ut.

- Det har visserligen känts obehagligt att man har blivit misstänkt för oegentligheter i en förening som man har jobbat så länge för, men jag har ändå varit relativt lugn hela tiden, säger hon.

En katt i en bur.
Bildtext Arkivbild från Åbo djurskyddshem.
Bild: YLE/Christa Mäkinen

Britt-Marie Juup är oerhört lättad över åklagarens beslut att inte väcka åtal mot bland annat henne själv.

- På sätt och vis är det ett livsverk som man har sysslat med och när det sedan sänker sig sådana här mörka moln över dem som jobbar för djuren har det inte känts bra. Jag har nog knipit mig flera gånger under det här senaste dygnet efter att jag fick veta att det har gått på det här viset. Vaknar jag från en trevlig dröm eller är det här sant?

Polisutredningen har enligt Britt-Marie Juup haft många konsekvenser för föreningen.

- Helt konkreta följder har den ju haft för styrelsemedlemmarna, alltså personligen. Man har varit väldigt nere och bekymrad. Bekymrad över det att det har haft effekt på verksamheten. Inte så att djuren skulle ha blivit lidande, men föreningen har drabbats av strypta penningkanaler.

- Till exempel vårt penninginsamlingstillstånd har inte beviljats på nytt, eftersom man först ville få det här beslutet, om det är frågan om brott eller inte. Sedan har det såklart påverkat människors vilja till att donera medel till djurskyddsföreningen.

Det som jag nu önskar allra mest är att lugn och ro lägger sig över föreningen och att vi kan fortsätta att arbeta för djuren

Ett konkret exempel är matinsamlingen som föreningen brukar arrangera tillsammans med nejdens Citymarket-affärer. Den har inte arrangerats överhuvudtaget den här hösten.

- Det är en insamling där man brukar samla in hela årets mat för djuren. Så alla sådana här praktiska följder har det här haft och jag är otroligt glad över att det här får ett slut och att alla de här kanalerna kan öppnas igen. Det som jag nu önskar allra mest är att lugn och ro lägger sig över föreningen och att vi kan fortsätta att arbeta för djuren.

Vilket ansvar har medierna för att rentvå föreningens anseende?

Britt-Marie Juup passar på att ge en passning till medierna.

- Det som man nu hoppas är ju det att det mediehuset där det här startade nu ska göra en ordentlig artikel där man går igenom också det att det inte har varit någon orsak bakom det hela. Alla sådana här misstankar och negativa nyheter brukar slås upp väldigt synligt och sedan brukar det tyvärr oftast bara bli en notis när det handlar om en rättelse.

Britt-Marie Juup har trots allt det här inga planer på att sluta med djurskyddsarbete.

- Djurskyddsarbetet ligger så varmt om hjärtat att det går inte att sluta med det. Vilken form det har är sedan en annan sak. Jag kommer att följa med föreningens arbete och hjälpa till där det behövs.

Fotnot: Hela styrelsen för Åbo djurskyddsförening var misstänkt för grovt bokföringsbrott. Tre av styrelsemedlemmarna även för grov förskingring. Besluten om åtalseftergift gäller dessa misstänkta brott.

Enligt åklagaren i fallet, Kristian Lehtola vid Åklagarämbetet i Västra Finland, finns ytterligare en brottsmisstanke som gäller Maylis Spiik. Även där är rubriken grov bokföringsbrott, men det gäller en annan sak.

Diskussion om artikeln