Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Birgitta Ulfsson sommarpratar på nyår

Från 2018
Skådespelaren Birgitta Ulfsson
Bildtext Skådespelaren Birgitta Ulfsson.
Bild: Catariina Salo

"Var rädda om er, men var inte rädda", säger den prisbelönta skådespelerskan Birgitta Ulfsson. År 2017 gick hon bort 89 år gammal.

"Livet kan vara ett helvete ibland, men att leva är ändå det bästa som finns." Så sa den finlandssvenska skådespelerskan på sitt sjåsfria sätt i sitt sommarprat från 2013.

Teaterchef och Mumintroll

Birgitta Ulfsson föddes i Helsingfors och det var också där hon inledde sin teaterbana på Svenska Teatern och senare på Lilla Teatern där hon också verkade som teaterchef.

Hon har skådespelat både på svenska och finska och haft både Finland och Sverige som sitt hem. Särskilt Folkteatern i Göteborg har varit nära hennes hjärta.

Hon har medverkat i ett 20-tal filmer och tv-serier. Bland annat blev hon känd som Muminmamman från tv-serien om Mumin från 1969.

På lyssnarnas begäran

Den härliga, karismatiska, prisbelönta skådespelaren Birgitta Ulfsson gick bort 2017. På lyssnarnas begäran repriseras hennes sommarprat från 2013 i Radio Vega under nyåret.

Första sändningen går ut på Radio Vega på nyårsdagen 1.1 kl. 8.05 och repris på eftermiddagen kl. 17.10. Redaktör för programmet är Heidi Grandell-Sonck.

Vegas sommarpratare 2017

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln