Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nyhetsbevakningen av pandorna i Etseri begränsas av medieavtal

Från 2017
Uppdaterad 23.11.2017 17:06.
Jättepandan Mei Xiang på Smitsonian Zoo i Washington.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA / MICHAEL REYNOLDS

Etseri djurpark meddelade på torsdag morgon att de skrivit under ett kontrakt med MTV och Mediahub. I det här läget vet man inte ifall det betyder att övrig massmedia inte får följa med då pandorna anländer till Etseri.

MTV meddelar på sin webbplats att de följande två åren kommer MTV att exklusivt få följa med pandornas liv i Etseri via bolagets kanaler och webbsidor.

Enligt Etseri djurparks vd Kari Vainio har MTV enligt kontraktet ensamrätt till vissa saker.

- De har så klart inte ensamrätt till att följa med pandornas hela liv. Vi har kommit överens om att de har ensamrätt till vissa saker.

Vainio berättar inte exakt i vilka lägen det är som övrig medias verksamhet begränsas. Han avslöjar inte heller ifall övrig media är välkomna då pandorna anländer till Etseri.

- Vi har vissa saker som vi inte ännu vill avslöja. Vi återkommer till detta och vi kan ännu specifiera dessa saker.

Huvudingången till Ähtäri zoo
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Kontrakt mellan stater

Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio, som sedan början aktivt varit med i pandaprojektet, tar inte ställning till mediaavtalet eftersom hon inte känner till avtalet.

- Jag hörde om det först igår.

Kontraktet om att få jättepandorna till Finland och till Etseri slöts i april i närvaro av Finlands och Kinas presidenter. Samarbetet koncentrerar sig på vetenskaplig forskning om jättepandor och skyddandet av dess naturliga habitat.

Husu-Kallio poängterar att pandorna är i Finland tack vare ett kontrakt mellan länderna, men Etseri djurpark ansvarar för förverkligandet av projektet.

- Kontraktet mellan staterna fungerar som tak, men jag skulle säga att befogenheterna gällande marknadsföringen ligger hos Etseri.

Enligt Husu-Kallio är det viktigaste att pandorna kommer till Finland.

- Det är fint att vi får pandorna hit och att alla får se dem - det är prioritet nummer ett, säger Husu-Kallio.

Synlighet för pandor

Vid Etseri djurpark ser man kontraktet med MTV som en bra helhetslösning, vilket ger pandorna och djurparken synlighet.

- Vi anser att MTV är en bra samarbetspartner för oss. Via dem får vi bra synlighet och det är kanske största orsaken till att vi gick in för den här lösningen, konstaterar Vainio.

Etseri djurpark Ab:s styrelseordförande, Mikko Savola, är också nöjd med kontraktet. Han vill inte berätta hur stor den ekonomiska nyttan med kontraktet är för djurparken.

- Summorna kan förstås inte avslöjas till allmänheten, men det är klart att vi talar om betydande saker, då vi talar om kommunikation och marknadsföring i sin helhet.

MTV vill inte kommentera kontraktet. De säger att kommunikationsansvaret ligger hos Etseri djurpark.

Text: Elina Kaakinen/ Yle Pohjanmaa
Översättning: Juho Karlsson/Yle Österbotten

Orginalartikeln kan du läsa här.

Diskussion om artikeln