Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Syrisk restaurang fick permanent lokal - svårt för asylsökande att starta företag

Från 2017
Uppdaterad 24.11.2017 10:31.
Wisam Abud betjänar en kund på Cafe Damascus.
Bildtext Wisam Abud betjänar en kund på nyöppnade Cafe Damascus.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Det blir allt vanligare för nyanlända att starta företag i huvudstadsregionen. Men få asylsökande väljer alternativet eftersom det krävs uppehållstillstånd för att få ta del av många tjänster för nya företag.

Cafe Damascus i Helsingfors öppnades ursprungligen i form av en popup-restaurang under två veckor i Berghäll i mars 2016 med traditionell syrisk mat på menyn.

Popupp-formatet fortsatte i olika omgångar under året, samtidigt som man letade efter en permanent lokal.

Restaurangen drivs av syskonen Wisam och Yasmin Abud, Hanan Sneih samt Aija Kuparinen och Janne Salovaara.

I början av november öppnade restaurangen i egna utrymmen i Tölö. Att hitta en lämplig plats var inte lätt.

– Vi letade i omkring ett halvår, säger Wisam Abud.

– Nu är vi otroligt glada över att ha vår egen plats, det har varit en dröm för oss länge, säger Abud.

En lampa i Cafe Damascus med skyltfönstret i bakgrunden.
Bildtext Inredning är precis som maten i syrisk stil.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Att personer som kommit till Finland startar företag blir allt vanligare, speciellt i huvudstadsregionen. Det uppger Kari Koivisto som är servicechef vid arbets- och näringsbyrån i Nyland.

– Kring 20–30 procent av de som uppsöker nyföretagarcentralen är utlänningar.

Det är ändå svårare att starta ett företag som asylsökande eftersom man inte har tillgång till de tjänster för nya företagare som TE-centralen erbjuder.

– För att kunna få tillgång till exempelvis företagsutbildning eller startpeng krävs det att man har ett giltigt uppehållstillstånd. Det finns en del som väljer att starta företag i samarbete med någon finländsk part just av den anledningen, säger Koivisto.

Så gjorde Hanan Sneih, Wisam och Yasmin Abud.

Cafe Damascus, exteriör.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

– Våra finländska partners har hjälpt oss med den juridiska biten, så den vägen har det gått ganska enkelt, säger Wisam Abud.

Alla har ändå jobbat vid sidan om tills det att restaurangen kunnat öppna permanent.

Hanan Sneih häller upp kaffe.
Bildtext Hanan Sneih.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Hanan Sneih säger att hon inte har hört om någon annan asylsökande som har valt att starta eget.

– Jag har inte hört om någon annan som gjort det. Det har på sitt sätt varit besvärligt eftersom vi inte har permanent uppehållstillstånd, men vi hoppas också att jobbet i restaurangen ska visa att vi vill stanna i landet.

I slutet av november ordnas öppningsfest för att fira den nya lokalen.

– Om någon vill skänka något har vi bett om blommor så att vi kan göra så att det grönskar här inne, säger Sneih.