Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ärkefienderna Israel och Saudiarabien sluter en cynisk allians

Från 2017
Två fotografier. Benjamin Netanyahu och kronprins Mohammad bin Salmad
Bildtext Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman.

Israel har i en generation i hemlighet försökt para sig med Saudiarabien. Flörten har blivit allt hetare och öppnare. Men i stället för en ömsesidig förtjusning drivs parterna främst av sina strategiska intressen och en gemensam aversion mot Iran.

I januari möttes den saudiska prinsen Turki al Faisal och Israels f.d. utrikesminister Tzipi Livni i Davos i Schweiz. Båda har varit ledande spioner för sina länder.

I oktober blev prins Turki osams med Israels tidigare chef för Mossad, Efraim Halevy, när de möttes i en synagoga i New York. Den politiska hettan i relationen tog en överraskande vändning.

Israels mästerspion lät måttfull och sansad när han försvarade Irans internationella kärnprogram. Hans saudiska motpart tog däremot kraftfullt avstånd från den "muslimska brödranation" som saudierna ser som sin ärkefiende.

Den nya regionpolitiken i Mellanöstern präglas inte längre av panarabismen, strävan att återförena araberna mot kolonialismen.

― Professor Hannu Juusola

Förspelet och de informella mötena mellan israeler och saudier, de gamla ärkefienderna, har i år intensifierats och mångdubblats.

- Den nya regionpolitiken i Mellanöstern präglas inte längre av panarabismen, strävan att återförena araberna mot kolonialismen. Både Saudiarabien och Israel styrs i första hand av sina strategiska intressen.

Det säger Mellanösternexperten Hannu Juusola, professor i semitiska språk vid Helsingfors universitet och
viceordförande för stiftelsen Finlands Mellanösterninstitut.

Iran är den gemensamma motståndaren.

― Professor Hannu Juusola

- Israel och Saudiarabien har samarbetat länge för de har gemensamma intressen. Nu har samarbetet blivit mer offentligt än någonsin förr, säger Juusola.

- Iran är den gemensamma motståndaren, speciellt för saudierna men också för den israeliska ledningen, konstaterar han vidare.

Motsättningen mellan sunnimuslimerna i Riyadh och shiamuslimerna i Iran har blivit allt skarpare. Iran fick 2003 en gratis gåva av USA när shiamuslimerna fick makten i Irak efter den amerikanska invasionen av landet.

Saudiarabien försvagades samtidigt som den självklara högborgen för Mellanösterns muslimer. Också det syriska inbördeskriget har försvagat Saudiarabien och stärkt shiamuslimerna.

Till de saudiska förlusterna räknas också kronprins Mohammed bin Salmans kuppförsök med Libanons premiärminister Saad Hariri.

Libanons premiärminister Saad Hariri.
Bildtext Libanons premiärminister Saad Hariri har återvänt för att leda Libanon.
Bild: EPA/Wael Hamzeh

Hariri har nu återvänt hem efter ett spektakulärt försök i Riyadh att isolera honom från hans egen regering. Den domineras av det shiamuslimska Hizbollah vilket kronprins Salman inte accepterar.

Salmans utrensning av konkurrerande prinsar och miljardärer på hemmaplan tolkas också som ett försök att positionera sig själv som den sunnimuslimska världens ledare.

Saudiska och israeliska officerare håller regelbundet gemensamma överläggningar skrev israeliska Haaretz i somras.

Hemliga besök

Enligt Politico och Haaretz besökte president Donald Trumps svärson Jared Kushner i hemlighet Riyadh i oktober med Jason Greenblatt, Trumps specialsändebud för fredsprocessen mellan Israel och Palestina.

Besöket kungjordes inte offentligt men enligt Vita huset hade sändebuden också tidigare i somras förhandlat med saudiska kungahuset om Trumps fredsinitiativ för Mellanöstern.

Kushner har tidigare träffat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för i att hemlighet koordinera politiken vilket särskilde åklagaren Robert Mueller undersöker inom ramen för de misstänkta olagligheterna inom Trumps stab.

Jared kushner och Ivanka Trump bakom kung Salman och kronprins Abdulaziz i Saudiarabien 20.5.2017
Bildtext Donald Trumps rådgivare Jared Kushner och hans fru Ivanka besökte Riyadh den 20 maj 2017.
Bild: EPA/SAUDI PRESS AGENCY

- Vilka är följderna av den saudisk-israeliska alliansen?

- Arabvärlden är skarpt tudelad. Israel gynnas av den och har ingenting att förlora. Det saudierna förlorar anses sakna betydelse. Också Iran vinner på detta, säger Hannu Juusola.

En misslyckad arabisk fredstrevare

För jämt fyrtio år sedan besökte Egyptens president Anwar Sadat det israeliska parlamentet och talade inför knesset. Han ville normalisera förbindelserna med Israel.

Följande år, 1978, slöt parterna Camp David-avtalet som gav Egypten Sinaihalvön men helt negligerade frågan om Palestina och de arabområden som Israel ockuperar.

Tre år senare mördades Sadat av militanta egyptier. Israel intensifierade sin expansion med allt större bosättningar på palestinsk mark medan militäroffensiverna födde motståndsrörelserna Hamas och Hizbollah.

- Vad kan arabiska envåldshärskare vinna om de igen vänder Palestina ryggen?

- Palestinas geografiska betydelse har minskat betydligt. Saudiernas tidigare intresse för Palestina har gradvis minskat. Palestina är inte längre viktigt för dem, säger Juusola.

Palestinas geografiska betydelse har minskat betydligt.

― Professor Hannu Juusola

PLO-ledaren Yasser Arafat kunde vid nyår 1989 hissa den palestinska flaggan i Riyadh där palestiniernas PLO-kontor fått full diplomatisk status.

Nu försämras de saudiska relationerna alltmer med den palestinska myndigheten och dess ledare, Mahmoud Abbas. Även om han nyss har besökt Riyadh efter förhandlingar med Egyptens president Abdul Fatah al-Sisi.

För de arabiska folken har Palestina länge stått för mycket mer än geografi och ett hemland för palestinierna. Det är en symbol för kampen för frigörelse och mot israelisk apartheid.

I Washington agerar Trump gudfader för en trepartsuppgörelse med Israel och Saudiarabien där Iran utmålas som den gemensamma fienden.

Trumpregimens fredsinitiativ väntas kring årsskiftet. Den saudiska kronprinsen Salman är helt ense med USA om Ryssland, Assad i Syrien och Iran.