Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Akademien bryter med sexanklagade "kulturprofilen"

Från 2017
Uppdaterad 24.11.2017 09:37.
Svenska Akademien har sina lokaler i Börshuset i Gamla stan i Stockholm
Bildtext Börshuset i Stockholm där Svenska Akademien har sina lokaler.
Bild: imago/imagebroker/ All Over Press

Svenska Akademien har beslutat avbryta samarbetet med en man som anklagas för sexuella övergrepp mot en mängd kvinnor. Mannen, som i offentligheten bara kallas "kulturprofilen", uppges ha en central post i svenskt kulturliv och starka band till Svenska Akademien.

På torsdagskvällen samlades Svenska Akademien till ett krismöte. Vid pressträffen efteråt berättade Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att all kontakt med "kulturprofilen" upphör.

All finansiering av mannens verksamhet avbryts också. "Kulturprofilen" har fått ett årligt stöd på 126 000 kronor till sin kulturscen, och han har också haft i uppdrag att sköta Akademiens lägenhet i Paris.

Aderton kvinnor avslöjade nyligen i Dagens Nyheter att de utsatts för sexuella trakasserier, övergrepp och regelrätta våldtäkter av mannen. Övergreppen ska ha ägt rum åren 1996 till 2017. Ibland skedde de i lägenheter som Akademien äger.

Flera av kvinnorna säger att mannen hotade förstöra deras karriär om de berättade om vad han gjort.

Kunglig orden kan återtas

Vid pressträffen kunde Sara Danius avslöja hittills okända uppgifter inifrån akademikretsarna om "kulturprofilens" beteende.

Ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal i Svenska Akademiens kansli har utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande, uppgav Danius.

"Kulturprofilen" har vad som kallas en "nära relation" till en av Svenska Akademiens ledamöter. Vid torsdagens möte beslöt Akademien att gå igenom sitt tidigare samröre med mannen. Det ska undersökas om han haft något inflytande på utdelningen av priser och stipendier, och även om han i övrigt påverkat Akademiens arbete.

Sveriges kulturminister, miljöpartisten Alice Bah Kuhnke, vill dessutom frånta mannen den medalj han fått för sin verksamhet. Medaljen är en kunglig orden, men han blev tilldelad den av kulturministern.

"Jag ska undersöka om det går att ta tillbaka den", skriver Bah Kuhnke på Instagram.

Källor: SVT, SR

Diskussion om artikeln