Black Friday - dagen då vi köper det vi inte behöver
Gör billiga priser att vi köper produkter vi inte annars skulle köpa? Och kan det bli för många reor? Det är några frågor som konsumentbeteendeforskaren Jaakko Aspara på Hanken får svara på.
Black Friday är här igen. Den amerikanska readagen skapar tumult i U.S.A. och Finland håller på att vänja sig med traditionen. På måndagen vankas det dessutom så kallad Cyber Monday, och i mellandagarna kommer den sedvanliga mellandagsrean.
Reorna påverkar konsumenternas beteende, menar Jaakko Aspara som forskar i konsumentbeteende vid Hanken i Helsingfors.
- När flera butiker har rea samtidigt brukar det bli, så att säga, en shoppingfestival. Folk köper nog mera totalt sett än vad de skulle göra utan en sån här festival, säger Aspara.
Med andra ord samlar sällan konsumenterna sina planerade inköp till readagen, utan handlar också normalt de andra dagarna.
Det blir en risk för företagen om folk bara köper varor som de annars skulle köpa
Jaakko Aspara
Företagen tar risker
När man säljer en vara för ett lägre pris än normalt måste företaget anta att det i stället lyckas sälja större volymer än normalt för att det ska vara lönsamt.
- Det blir en risk för företagen om folk bara köper varor som de annars skulle köpa. Då förlorar företaget eller butiken bara på priset, säger Aspara.
Det är svårt att tala om att en exakt procentuell prisnedsättning skulle göra att någon köper en vara den inte behöver. En observation som Aspara har gjort är att det finns en trend där reorna blir allt mer generösa.
- Tidigare hade man kanske en mellansäsongsrea på tio procent. Nu för tiden kan samma reor vara 20 eller mer procent.
Aspara misstänker att det kan ha att göra med att många reser mera och tar del av till exempel amerikanska reor. Eller så konkurrerar nätets prissättningar med de finländska varuhusens och butikernas.
- De traditionella finländska reorna på tio eller tjugo procent börjar kännas ganska låga, säger Aspara.
Man kan ännu inte tala om för många reor
Man kan undra om det kan bli för mycket rea. Alltså om det blir ständiga, återkommande reor som inte längre lockar konsumenterna. Aspara säger att det givetvis finns ett tak, men än så länge är det högt uppe.
- Konsumenterna är säkert alltid nöjda då de får köpa rabatterade varor, säger Aspara.
Reorna lever långt på att människor köper, så att säga, onödiga saker. Enligt Aspara skulle det krävas flera shoppingfestivaler i stil med Black Friday varje månad för att reorna inte skulle bli försäljningsmässigt lönsamma.
- Om vi har fem festivaler varje år är vi nog inte nära den gränsen, säger Aspara.
Stor del av skatterna går till andra håll
Black Friday är en viktig dag för handeln, menar Pirjo Laaksonen som är professor i marknadsföring vid Vasa Universitet. Men den kunde vara viktigare för den finska handeln.
- Största delen av pengarna går ju till internationell näthandel. Den inhemska delen är mycket mindre, säger Laaksonen.
Laaksonen hoppas att konsumenterna skulle handla mer inom det egna landet så att samhället skulle få in mervärdesskatt.
Uppdaterad 12:14 med kommentar av Pirjo Laaksonen
USA: Julens högtidshandel är igång
Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.