Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsnäs kommun kräver förbättring av Strandvägen – "ministern var positivt inställd"

Från 2017
Uppdaterad 16.02.2018 16:58.
Traktor kör på väg.
Bildtext Korsnäs kommun kräver att Strandvägen mellan Molpe och kyrkbyn förbättras. Arkivbild.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Strandvägens skick ledde till att Korsnäs kommun hade möte med kommunikationsminister Anne Berner (C) på fredag morgon. Man kräver ny beläggning och enligt kommundirektör Christina Båssar var Berner positivt inställd till kravet.

Under devisen "alla vägar leder till Rom, men endast Strandvägen leder till Korsnäs" ville man uppmärksamma Berner på hur betydande Strandvägen är för Korsnäs kommun.

- Det var ett väldigt positivt möte, ett av de bästa ministermöten jag varit på, säger en nöjd Christina Båssar.

- Berner var av den åsikten att de borde kunna göra något åt det och att vi skulle ha en ny beläggning till nästa sommar, säger Båssar.

Christina Båssar, kommundirektör i Korsnäs.
Bildtext Christina Båssar
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Viktigt för den företagstäta kommunen

Under mötet med Berner la man fram hur betydande Strandvägen är, att den företagstäta kommunen är beroende av den och att det egentligen inte finns någon annan väg man kan använda sig av.

Korsnäs kommun har varit med på de övriga kommunerna i Vasaregionens upprop för riksvägarna åtta och tre för att förbättra tillgängligheten till Vasaregionen. Men nu anser man att tiden rinner iväg för Korsnäs kommun.

Dessutom lyfte kommunen fram den rikliga förekomsten av älg och andra hjortdjur längs med Strandvägen. Vägen saknar viltstängsel och därför anser man att det är ännu större orsak att vägen har bra beläggning.

Korsnäs kan betala extra för bra beläggning

Korsnäs kommun anser att det är av högsta prioritet att få ny beläggning mellan Molpe och kyrkbyn men egentligen skulle det behövas ny beläggning på sträckan mellan Petalax och Taklax.

Sträckan mellan Molpe och kyrkbyn fick ny beläggning 2011 men den sträckan är redan full av lappningar. Då användes en metod där man använde sig av gammal beläggning blandat med nytt.

Förslaget till staten lyder nu att Korsnäs kommun är villigt att betala den del som det kostar för att endast använda sig av ny beläggning.

Det är oklart när ett klart besked kommer från staten om man är villig att satsa på Strandvägen.

- Det ska rulla genom maskineriet och bollas mellan ministeriet och NTM-centralen. Jag tror inte att vi får ett besked före julen, säger Båssar.

Kommundirektör Christina Båssar och kommunstyrelsens ordförande Sven-Erik Bernas (SFP) uppvaktade Berner tillsammans med riksdagsledamöterna Joakim Strand (SFP) och Mats Nylund (SFP).

Diskussion om artikeln