Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Christina Båssar: Kommundirektörens lön ska inte sticka ut

Från 2017
Uppdaterad 27.11.2017 11:53.
Korsnäs kommundirektör Christina Båssar.
Bildtext Christina Båssar är nöjd med sin lön som kommundirektör i Korsnäs men hon tycker att det är synd att det finns så få kvinnliga kommundirektörer.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Christina Båssar i Korsnäs hör till de kommundirektörer som har lägst lön, men hon klagar inte. Däremot grämer det lite att endast en femtedel av direktörerna är kvinnor. Synd, säger Båssar, eftersom jobbet enligt henne passar kvinnor.

Yle har kartlagt lönerna för landets kommundirektörer och ledningsgrupper.

- Jag är nöjd med min lön och jag klarar mig bra så här, säger Christina Båssar i Korsnäs.

Det är svaret på frågan om hon är nöjd med sin lön. Ställer man frågan om lönen är rimlig i proportion till arbetsbördan får man ett mer nyanserat svar.

- Som kommundirektör har man blickarna på sig och ska vara beredd att rycka in dygnet runt. Men det är ett väldigt roligt och kreativt jobb och det är en del av belöningen.

Så det är rimligt att du har den lön du har?

- Kommundirektörens lön ska vara i proportion till hur kommunen klarar sig. Vi har som ledstjärna för vår ekonomi att den ska vara hållbar och ligga kring plus minus noll. Då kan inte kommundirektörens lön sticka ut, säger Båssar.

Då kan inte kommundirektörens lön sticka ut

Största städerna i topp

Christina Båssars månadslön är strax över 6 000 euro. I samma klunga med Korsnäs hittas bland andra Kristinestad, Vimpeli och Storå.

Lägst i löneligan ligger Geta på Åland med 5 000 euro. Kommundirektören i Kaskö har en lön på 5 148 euro i månaden.

Topp tre innehas av Vanda (16 724), Åbo (15 311) och Esbo (15 187). Jämfört med till exempel Korsnäs talar vi om skillnader på kring 10 000 euro.

Korsnäs kommundirektör Christina Båssar.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Är det rimligt?

- På privata sidan är skillnaderna mycket större. Det som kanske verkar vara stora skillnader mellan kommundirektörernas lön, är egentligen inte så stora. Vi har ett ganska jämnt fält, säger Båssar.

Det finns inte dagar när du sitter och tänker "för det här jobbet borde jag få ett par tusenlappar till"?

- Nej, tack och lov. Dagarna är fyllda med en mängd andra frågor som kräver uppmärksamhet.

Å ena sidan å andra sidan

Lönen är naturligt nog högre i de större städerna.

Har man mer ansvar i en stor stad jämfört med en mindre kommun?

- Arbetet skiljer sig säkerligen. Men vad gäller ansvar har vi som jobbar i mindre kommuner minst lika mycket ansvar för våra invånare. Det är klart, en stad har fler anställda och fler invånare som tar kontakt. Men å andra sidan har en stadsdirektör en större stab med tjänstemän kring sig.

Din lön påverkas av om du täcks kräva mer

Våga kräva högre lön

Det talas mycket om löneförhandling och att man ska våga kräva högre lön. Christina Båssar tror att det spelar en betydande roll också vad gäller en kommundirektörs lön och det har blivit mer påtagligt de senaste åren.

- Tidigare hade man i kollektivavtalet en lönesättning för kommundirektörer som påverkades av kommunens storlek. Men det har man frångått, vilket betyder att din lön nog påverkas av om du täcks kräva mer.

Få kvinnliga kommundirektörer

Yle har löneuppgifter om 256 kommundirektörer. Av dessa är 58 kvinnor, alltså 22,6 procent.

Vad tycker du om det?

- Det är synd. Det här jobbet passar kvinnor väldigt bra. Delvis för att det kräver en förmåga att hålla många bollar i luften och kunna organisera. Dessutom är 70-80 procent av de som jobbar kommunalt kvinnor, så det här är en bransch där kvinnor borde våga söka posten som kommundirektör, säger Båssar.

Jobbet kräver att man har "många bollar i luften samtidigt", menar du att kvinnor på något sätt är bättre på det än vad män är?

- Jag tror att det finns många kvinnor som är bättre på det än män. Men det finns förstås väldigt många män som klarar det riktigt bra. Vi ska vara lite könsneutrala och säga att det handlar mer om person än om kön, säger Båssar.

Artikeln uppdaterad med ytterligare ett citat ur radiointervjun klockan 11.52.

Diskussion om artikeln