Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nästan 340 000 åkte metro första dagen – HRT:s första beräkning ordentligt i underkant

Från 2017
Uppdaterad 24.11.2017 14:59.
ihmisiä menossa metroon
Bild: Marja Väänänen / Yle

Antalet resenärer som åkte metro i lördags har visat sig vara mycket större än vad Helsingforsregionens trafik först uppskattade.

Premiären för metron västerut lördagen den 18 november lockade 337 000 resenärer, inte 220 000 som HRT först hade uppskattat.

Också de följande dagarna var antalet resenärer stort. I söndags hade metron 205 000 påstigningar, jämfört med söndagen innan då 119 000 åkte med.

På måndagen, alltså den första vardagen efter att den nya metrosträckan öppnat för allmänheten, åkte 300 000 med metron. Det är 55 000 fler passagerare än under vardagarna veckan innan.

Hagalunds metrostation, ett metrotåg har stannat och passagerare går ut.
Bildtext Hagalund och Mattby hörde till de populäraste stationerna.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Marko Vihervuori som är gruppchef för gruppen Trafikundersökningar och prognoser vid HRT konstaterar att den nya metrosträckan helt tydligt har intresserat och att antalet resenärer i lördags antagligen är metrons största genom tiderna.

HRT förväntar sig att siffrorna växer ännu mera i januari då bussarna i södra Esbo och Drumsö börjar köra matartrafik istället för in till Helsingfors centrum.

Missnöjda förare

Metroförarna har inte varit helt nöjda med de nya metrotågen.

Exempelvis är metrons sidospeglar så smala att förarna har svårt att se om någon är i fara att bli i kläm mellan dörrarna.

Dessutom saknas det toaletter i pausrummen på de nya stationerna.

HRT:s vd Ville Lehmuskoski lovar förbättringar. Han säger att problemen beror på att tågen planerades då det ännu fanns planer på att automatisera metron. Förarhytterna har lagts till i efterhand.

Det var Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s medlemstidning Motiv som först skrev om saken.

Diskussion om artikeln