Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

20 000 euro för en brud – i Afghanistan är vissa traditioner seglivade

Från 2017
Uppdaterad 27.11.2017 18:12.
Kvinnorna Shaqaiq och Arzoo ler mot kameran på ett kafé i Kabul.
Bildtext Arzoo Ferdous och väninnan Shaqaiq, unga kvinnor i Kabul som inte kan tänka sig bli prissatta.
Bild: Lennart Berggren

Det har skett många förändringar i Afghanistan sedan talibanregimen jagades bort för 16 år sedan. Men många traditioner sitter fortfarande djupt i det afghanska samhället. En är seden att kräva skyhöga brudpris, det vill säga pengar när en dotter ska gifta sig. Och det drabbar inte bara minderåriga flickor, det försvårar också livet för unga män i Afghanistan.

- Det är en enormt korkad tradition. För om brudpriset är högt så blir det svårt för mannen eller hans familj att betala. De måste kanske låna pengarna eller så måste brudgummen åka utomlands för att arbeta ihop summan, och det är ganska vanligt, säger Arzoo Ferdous, en ung kvinna som studerar till psykolog i huvudstaden Kabul.

Jag tycker också att brudpris är en av de idiotiska traditionerna i Afghanistan.

― Shaqaiq

Hon tillägger att hon aldrig själv vill vara med om detta.

Jag träffar Arzoo och hennes väninna Shaqaiq på ett kafé i Shar-e-Naw, som är en av de modernare stadsdelarna i Kabul.

Det spelas musik i bakgrunden, och pojkar och flickor sitter tillsammans och pratar. Man dricker cappuccino och äter muffins och surfar - förstås - på mobilerna.

Mycket icke-afghanskt med andra ord. Men så har det i landet också skett en stor kulturell förändring de senaste tio åren, framför allt i städerna.

Emellertid sitter en del av de gamla traditionerna kvar. Giftermål är exempelvis fortfarande något som till allra största delen avgörs av familjerna. Liksom hur stort brudpriset ska vara.

En reklam med en brud i Afghanistan.
Bildtext Ett romantiskt giftermål med äkta kärlek - högst ovanligt i Afghanistan.
Bild: Lennart Berggren

Stadsungdomarna har ingen förståelse

- Jag tycker också att brudpris är en av de idiotiska traditionerna i Afghanistan, menar Shaqaiq.

Hon säger att brudpristraditionen håller på att försvinna i städerna men att den på landsbygden ännu lever stark.

- Mina två kusiner gifte sig och de hade inget pris, men i hembyn fick brudgummen betala för en av mina släktingar, berättar hon.

Brudpriset blir en tung börda för brudgummen och hans familj.

― Forskaren Faiz Muzhary

På forskningsinsitutet Afghan Analyst Network säger man att brudpristraditionen är vanlig över hela Afghanistan, även bland de högre klasserna i storstäderna.

- Den brukar blandas ihop med hemgiften, som blir brudens egendom. Men brudpriset är en summa som betalas till brudens fader och bröder. Den varierar från ett par tusen euro upp till cirka 30 000 euro eller mer och till detta kommer ännu kostnaderna för bröllopsfesten. Det kan handla om kanske ytterligare 10 000 euro för alla som man förväntas bjuda in, så allt blir en tung börda för brudgummen och hans familj, säger forskaren Faiz Muzhary.

Långa förhandlingar mellan familjerna

I de allra flesta fall avgörs alltså giftermål i Afghanistan av familjerna. Mannens familj kontaktar en familj som de anser har en lämplig dotter för sin son.

Och om bägge familjerna är intresserade så börjar de långa förhandlingarna.

Det handlar om hemgiftens storlek, ersättningen till imamen som förrättar giftermålet i moskén och om hur stor bröllopsfesten ska var.

Men det är förhandlingen om brudpriset som kan ta den längsta tiden.

Afghanska forskaren Fazal Muzhary ler mot kameran.
Bildtext - Priset för en brud kan vara upp till 30 000 euro, menar forskaren Faiz Muzhary.
Bild: Lennart Berggren

Här ska man ta hänsyn till prisnivån i området, men också vilket anseende bruden och brudgummen har liksom deras familjers rykte.

För en vanlig familj i Afghanistan, där en medelinkomst ligger på 500 euro om året, blir brudpriset en ofantlig summa.

- Ute på landsbygden har ju en vanlig man inte råd med detta. Men då kan han se till att hans syster eller systrar gifts bort och med de intjänade pengarna kan han sen bekosta sitt eget giftermål, säger forskaren Muzhary och förklarar att endel också säljer mark för att få pengar eller tar anställning utomlands, oftast i Gulfstaterna, Pakistan eller Iran.

- Men hittar de inget bra arbete där kan det ta längre tid. Om de inte hittar något arbete alls kan det gå så att männen fastnar i drogmissbruk utomlands, det har vi många tusentals exempel på.

Fattiga gifter bort sina minderåriga döttrar

Undersökningar visar att traditionen med brudpris är en vanlig orsak till att fattiga familjer gifter bort sina minderåriga döttrar för pengar.

Tre procent av alla giftermål sker med flickor yngre än femton år, trots att det ska ge minst två års fängelse för fadern eller sönerna.

En flicka har alltid rätt att vägra ett giftermål, men det är ändå fortfarande så att ingen lyssnar på henne.

― Forskaren Faiz Muzhary

Men myndigheterna har lite makt i det starkt traditionella Afghanistan.

Det kan även vara så att en familj har en skuld till en annan familj, och det kan lösas genom att en flicka gifts bort utan brudpris.

- En flicka har alltid rätt att vägra ett giftermål, men det är ändå fortfarande så att ingen lyssnar på henne. Familjen bestämmer och flickan pressas till att ge med sig. Om hon fortsätter att vägra, ökar bara trycket på henne med nästa kandidat som familjen presenterar för henne. I en del fall misshandlas hon av sina bröder och manliga släktingar eller får som straff aldrig gifta sig, menar forskaren Faiz Muzhary.

Även kor, getter och får ingår i priset

Också en del män är emot brudprissystemet. Utanför Kabuls universitet träffar jag Ahmed Ali, en student på väg in till en föreläsning med en trave böcker under armen.

- Det är en dålig vana, men det är en del av vår kultur och den är svår att ändra, menar han.

- Jag kommer från provinsen Daikundi och där är det vanliga priset 200 000 afghani (cirka 2 200 euro) men så ingår kor, getter eller får också i priset.

En muslimsk man knyter skorna framför ett blått hus i Afghanistan.
Bildtext En man utanför en moské. Brudpriset uppfattas vara en muslimsk tradition, men i islam förekommer enbart råd om hemgiftens storlek.
Bild: Lennart Berggren

Enligt forskaren Faiz Muzhary på Afghan Analyst Network har man inte lyckats stävja det här systemet, trots vissa försök.

- I ett distrikt där de stamäldste hade respekt med sig samlade man folket och menade att ett alltför högt brudpris och en alltför hög kostnad för bröllopet kunde medföra livslånga problem. Man beslöt att begränsa brudpriset till högst 2 000 euro. Men då kom folk från granndistrikten och gifte sig billigt så man beslöt att de som kom utifrån skulle betala det brudpris som skulle gälla i deras hemdistrikt. Det har fungerat bra, men det är enbart i detta lilla område, säger Muzhary.

Historiska försök har mött på protester

De gånger centralregeringen har försökt införa lagar för att åtgärda brudpristraditionen har de religiösa ledarna uppmanat till uppror och regeringen har störtats.

I äktenskapslagen som kung Amanullah Khan införde 1921 fastställdes ett ganska lågt brudpris. De traditionella religiösa ledarna protesterade och menade att detta var ”icke-muslimskt”.

Svartvit gammal bild på Amanullah Khan.
Bildtext Kung Amanullah Khan försökte reglera brudpriset på 1920-talet men möttes av kraftiga protester.

Senast det skedde var under Mohammad Tarakis regim på 1970-talet, som sedan störtades.

De senaste åren har allt större områden tagits över av talibaner och andra militanta, religiöst konservativa grupperingar. Eftersom brudpriset av dem ses som en muslimsk tradition, kommer traditionen troligtvis att leva kvar ännu i många år ute på landsbygden.

Nu vill många ha ett litet men meningsfullt bröllop och sen vara lyckliga hela livet.

― Arzoo Ferdous

Förändring till det bättre i Kabul

I Kabuls gatubild syns emellertid en förändring, jämfört med när jag senast var här för cirka tio år sedan.

Kvinnor klär sig mera sällan i burka och opinionsundersökningar bland afghaner visar att en majoritet av männen nu är positivt inställda till att flickor kan få utbilda sig också efter 10-11-årsåldern.

En man på ett torg i Kabul.
Bildtext Även i storstäderna prissätts flickor som ska giftas bort. I Kabul kan en brud kosta mycket.
Bild: Lennart Berggren

Fler än tidigare - fast det fortfarande bland männen är en minoritet - tycker att också kvinnor ska kunna arbeta utanför hemmet.

- Jo, det har blivit bättre. Många fler kvinnor har universitetsexamina och har fått bättre positioner jämfört med för bara några år sedan. Också kvinnors attityder har förändrats. Nu vill många ha ett litet men meningsfullt bröllop och sen vara lyckliga hela livet, säger psykologistudent Arzoo Ferdous.

Text: Lennart Berggren, Kabul