Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen misstänkt för våldtäktsförsök i Vasa – polisen fortsätter efterlysa tips

Från 2017
Uppdaterad 24.11.2017 15:27.
Person på cykel i tunnel
Bildtext Känner du igen den här mannen? Det kan vara förövaren som attackerade en kvinna i Vasa i lördags.
Bild: Polisen

Polisen har inte hittat mannen som attackerade en kvinna i Tiklasparken i Vasa i lördags. Inte har polisen heller fått in några tips, trots att man släppt en bild på den misstänkte tagen av en övervakningskamera.

Kvart före tio på lördag kväll den 18 november gick en kvinna från Minimani mot Tiklasparken då en man plötsligt grep tag i henne. Kvinnan gjorde motstånd genom att hålla emot och slå mannen. Det lyckades och efter kampen avlägsnade mannen sig från platsen.

Händelsen utreds som försök till våldtäkt.

Behöver tips

På torsdagen gick polisen ut och efterlyste tips och observationer av händelsen och den misstänkte mannen. På fredag eftermiddag hade polisen inte fått in några tips ännu.

- Vi har förhört en man men han är inte längre misstänkt. Vi undersökte också en annan man men det kan inte heller ha varit han, säger kriminalkommissarie Eero Välimäki på Österbottens polisinrättning.

Det man gör nu är att fortsätta efterlysa tips. Man gör också en profilering av mannen. Kvinnan som attackerades har haft svårt att beskriva mannen eftersom allt gick så snabbt.

- Vi vill få fast honom så snabbt som möjligt så att det inte sker igen. Människor måste få känna sig trygga, säger Välimäki.

Ingen intensifierad övervakning

Polisen tror att han är mellan 15 och 25 år gammal, 170 centimer lång, smal och att han är bor i området.

Mannen kan ha fått skador i ansiktet av kampen. Han rörde sig med en terrängcykel och en lampa var fastsatt på styret.

Han hade på sig svarta collagebyxor med en vit eller flera vita ränder på sidorna, en mörk vinterjacka och en röd huva på huvudet.

Polisen intensifierar inte sin övervakning av området där kvinnan attackerades. Välimäki säger att det är en plats där många rör sig och att det finns övervakningskameror i området.

- De poliser som patrullerar i helgen är förstås tillsagda att hålla ögonen öppna.

Tröskeln låg för nytt försök

Det som också bekymrar Välimäki är att det ändå inte var så sent som det hela skedde. Kvart före tio på kvällen rör det ändå sig en del människor ute. Just vid det här tillfället hade det rört sig människor en bit bort.

- Varför gör man något sådant? Vad rör sig i hans huvud? Tröskeln kan vara låg att göra det igen.

Samtidigt kommer Välimäki ihåg fallet med den så kallade huvmannen som härjade i Vasa för tio år sedan. De fick aldrig fast honom. Därför känns det extra viktigt att få fast den här mannen före han slår till igen.

Har du tips, uppgifter eller observationer av händelsen eller av den misstänkta mannen ska du höra av dig till polisens tipstelefon 029 544 0513 eller per e-post vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi.