Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals skadade då polis och demonstranter drabbade samman i Pakistan – nu kallas armén in

Från 2017
ett stort antal poliser utrustade med pålar drabbar samman med demonstranter i Islamabad, Pakistan.
Bild: EPA-EFE/SOHAIL SHAHZAD

Kring 200 människor har skadats då säkerhetsstyrkor drabbat samman med demonstranter i Pakistans huvudstad Islamabad. Demonstranterna anklagar justitieministern för hädelse och kräver att han avgår.

På lördagen skickades tusentals poliser in för att bryta upp demonstrationerna som har lamslagit de centrala delarna i huvudstaden sedan den 8 november.

Enligt AFP var det fråga om kring 8 500 poliser och paramilitära styrkor som slog till mot cirka 2 000 demonstranter från det islamistiska partiet Tehreek-e-Labaik.

Poliser i Islamabad släpar hårdhänt iväg en demonstrant.
Bild: EPA-EFE/SOHAIL SHAHZAD

Senare på kvällen kallades också armén in för att bryta upp demonstrationerna, som spridit sig till flera städer.

Våldsamma sammandrabbningar – tv-sändningarna avbröts

Säkerhetsstyrkorna uppges ha använt vattenkanoner, tårgas, gummikulor och påkar för att skingra demonstranterna – som å sin sida svarade med att kasta stenar mot säkerhetsstyrkorna och tända eld på deras bilar.

Enligt representanter för Tehreek-e-Labaik har fyra av deras anhängare dött i sammandrabbningarna, skriver Reuters. Polisen talar ändå om noll dödsfall.

Polisfordon i Islamabad brinner.
Bild: EPA-EFE/SOHAIL SHAHZAD

Myndigheterna i Pakistan gav under lördagen order om att alla privata tv-kanaler skulle sluta sända.

Endast den statliga kanalen fortsatte sin sändning, men den visade inte bilder från sammandrabbningarna utan istället ett diskussionsprogram som handlade om politik.

Justitieministern anklagas för hädelse

Orsaken till demonstrationerna är en tillfällig ändring i en ed för de folkvalda, då en referens till profeten Muhammed lämnades bort.

Anhängarna till det ultrareligiösa islamistiska partiet Tehreek-e-Labaik anser att justitieministern Zahid Hamid i och med ändringen gjort sig skyldig till kätteri och kräver att han avgår.

Angängare av det ultrareligösa partiet Tehreek-e-Labaik protesterar.
Bild: EPA-EFE/RAHAT DAR

Hamid själv har sagt att det hela var ett misstag och har bett om ursäkt för incidenten.

Landets inrikesminister Ahsan Iqbal säger att protesterna är en del av en konspiration som går ut på att försvaga regeringen och skapa kaos.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Diskussion om artikeln