Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Måstematch för anfallsglatt Finland – ska bogsera bort israelisk buss

Från 2017
Uppdaterad 26.11.2017 12:45.
Programmet är inte längre tillgängligt
Damernas VM-kval i fotboll: FIN - ISR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är en måste vinna-match, summerar Finlands förbundskapten Anna Signeul dagens VM-kvalmatch mot Israel. Huvudfokus är på offensiven.

Finland går in som solklar förhandsfavorit i söndagens dust i Helsingfors. Finland inledde kvalet med en 1–0-hemmaseger över Serbien, medan motståndaren Israel redan spelat tre matcher.

Saldot: Tre förluster, noll gjorda mål, tio insläppta.

– Men de förlorade bara med 0–2 mot Österrike på torsdagen, påminner yttern Adelina Engman i Yles Sportens intervju.

– De har bra individer och försvarar väldigt tätt. Vi kommer antagligen att rulla mycket boll i backlinjen och det blir svårt att komma till målchanser. Det gäller att var aggressiv i boxen och sätta lägena när vi får dom.

Slipat på anfallsspelet

Offensiven är det Finland och chefstränaren Anna Signeul koncentrerat sig på i matchförberedelserna.

I kvalöppningen mot Serbien rullade det blåvita spelet på väl – men de riktigt heta målchanserna var få. Den enda fullträffen var dessutom ett serbiskt självmål.

Anna Signeul, hösten 2017.
Bildtext Anna Signeul än så länge obesegrad som finländsk landslagslots.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

– Vi var väldigt bra och energiska i försvarsspelet och vågade pressa och vinna bollen högt (mot Serbien). Kan vi vara ännu lite enhetligare och kompaktare som lag blir det jättejättebra, säger Signeul.

– I anfallsspelet var vi jätteduktiga ända fram till den sista tredjedelen, och det har vi nu försökt bli bättre på. Vi hoppas få utdelning med bättre kommunikation mellan forwards, mittfältare och yttermittfältare, löpningar in i straffområdet och fler skott.

Sällström: Vi ska palla för trycket

Enligt Signeul kommer Israel troligen att ställa fram en fembackslinje, med fyra spelare strax framför.

– Det blir jättesvårt att slå hål på dom när de parkerar bussen, säger Signeul och får medhåll av sitt främsta anfallsvapen Linda Sällström.

Linda Sällstr
Bildtext Linda Sällström har haft känningar i vaden men borde vara i spelskick.
Bild: All Over Press

– Det är aldrig lätt att möta ett lag som ställer hela sin startelva just utanför straffområdet. Det blir absolut ingen lätt match, vi måste vara ödmjuka och kan inte tro att vi bara ställer oss på planen och kör över dom. Det är absolut inte möjligt.

– Men vi är ju ändå förhandsfavoriter och ska palla för trycket, konstaterar Sällström, som slutade tvåa i Damallsvenskans skytteliga den gångna säsongen.

”En måste vinna-match”

Anna Signeul är noggrann med att inte underskatta Israel, som ligger 55:a i världsrankingen mot en 28:e placering för Finland. Israelsiskorna har inte ännu spräckt kvalnollan, men chefstränaren varnar för farliga kontringar.

– Vi har sett att de kan göra snabba omställningar, de har en snabb anfallare men har bara inte riktigt lyckats bli tillräcklig farliga under sista tredjedelen. Men vi måste vara förberedda.

– Det är ingen träningsmatch – det är en måste vinna-match. Vi tar ingenting för givet, vi har all respekt för Israel. Alla som ser matchen kommer att märka att Israel är ett bra lag.

VM-kvalmatchen mellan Finland och Israel börjar klockan 14.00 och visas direkt i TV1 och på Arenan med svenskspråkigt referat av Anders Nordenswan.