Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lagförslag i Irak kan tillåta barnäktenskap

Från 2017
Foto: Yle/Arja Lento
Bild: Yle/Arja Lento

Religiösa samfund i Irak ska själva kunna besluta om vilka som får gifta sig, enligt ett nytt lagförslag som väcker ilska.

Kritikerna anser att det ger grönt ljus för barnäktenskap.

- I en tid där vi sett flera framsteg för kvinnors rättigheter i Irak skulle detta innebära ett enormt kliv bakåt, säger Belkis Wille, Irakexpert på människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Iraks relativt progressiva äktenskapslagstiftning från 1959 slår bland annat fast giftasåldern till 18 år. Äktenskap ingångna utanför rättsväsendets kontroll är förbjudna och straffas med fängelse eller böter.

Plenisalen i irakiska parlamentet.
Bildtext Beslutet ska fattas här i det irakiska parlamentets plenisal.
Bild: All Over Press/ALI HAIDER/POOL

Den skrivningen vill flera konservativa shiitiska parlamentsledamöter stryka, och samtidigt göra ett antal tillägg till lagen.

Deras förslag skulle ge de religiöst lärda hos muslimska trossamfund, såväl shia- som sunniorienterade, rätten att själva godkänna äktenskap, utformade utifrån sina egna rättsläror.

"Ökad sekterism"

- En av de oroande följderna skulle vara att det blir tillåtet att gifta sig vid en lägre ålder, ända ner till nio års ålder hos de samfund där det finns rättspraxis som tillåter det, säger Belkis Wille.

Hon varnar också för att det skulle bli fritt fram att inskränka den gifta kvinnans rättigheter vid skilsmässa.

- Dessutom skulle det fullständigt undergräva principen om Irak som en stat med ett system av lagar och rättigheter som gäller alla, och inte med utgångspunkt i vilken religion du har, tillägger Wille.

Fakta om lagförslaget

Det är ännu oklart om förslaget har tillräckligt stort stöd i parlamentet för att kunna gå igenom. Men bland många irakier och lokala kvinno- och människorättsorganisationer har det väckt stor ilska.

Tillbakavisar kritiken

- Vi har krig, kriser, arbetslöshet, och ändå är parlamentet upptaget med lagar som bryter mot barns rättigheter, säger trebarnsmodern Safia Mohssen till nyhetsbyrån AFP.

- Islamisterna vill föra oss tillbaka till medeltiden.

Men Ammar Toama, en av parlamentsledamöterna bakom förslaget, avfärdar kritiken.

Demonstration mot barnäktenskap i Indien år 2006.
Bildtext Arkivbild från en demonstration mot barnäktenskap i Indien 2006.
Bild: PIYAL ADHIKARY

Förslaget nämner inte någon specifik åldersgräns utan "slår bara fast att hon (bruden) måste ha nått puberteten" och "vara kapabel att fatta beslut", argumenterar han.

Ett liknande, men mer långtgående, förslag som lades fram 2014 stoppades efter en kritikstorm från just civilsamhället.

Text: FNB-TT/Mattias Mächs

Diskussion om artikeln