Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högsta varningsnivån för vulkanen Agung - flygplatsen på Bali har stängts

Från 2017
Uppdaterad 27.11.2017 14:47.
De evakuerade bygger tillfälliga tältbyar - Spela upp på Arenan

Indonesiska myndigheter har nu höjt varningsnivån till den högsta för vulkanen Agung på turistön Bali. Den internationella flygplatsen i Denpasar har stängts och uppemot 60 000 turister är strandade i semesterparadiset.

På måndagen meddelade myndigheterna att askan från vulkanen Agung hade nått luftrummet ovanför den internationella flygplatsen i Denpasar.

Flygplatsen stängdes åtminstone för det närmaste dygnet, men situationen utvärderas kontinuerligt.

Nyhetsbyrån AP citerar en talesman vid flygplatsen som säger att 445 flygningar har ställts in och att det berör 59 000 resenärer.

Varningsnivån för vulkanen Agung höjdes från en trea till den högsta nivån, en fyra.

Agung spottar ut het vulkanisk aska under natten mot måndagen.
Bild: EPA-EFE/RONI BINTANG

"Kontinuerliga rökmoln åtföljs av explosioner och svaga smällar kan höras 12 kilometer från vulkanens topp", heter det i ett uttalande från katastrofmyndigheten.

"Eldflammor syntes under natten, vilket tyder på att ett potentiellt större utbrott skulle kunna ske när som helst".

Bali är helt beroende av turismen. Redan nu har tusentals turister avbokat sina resor dit, men den stora turistsäsongen börjar snart.

Om den påverkas av vulkanutbrottet, så kan det medföra ekonomisk katastrof för invånarna på Bali.

Evakueringszonen utvidgades

Vulkanen Agung ligger i distriktet Karangasem, ungefär 75 kilometer från turistorten Kuta.

Nu har boende inom en 10 kilometers radie från vulkanen uppmanats att lämna sina hem omedelbart. Ungefär 100 000 människor bor i det berörda området.

Redan tidigare hade omkring 25 000 människor som bodde inom en radie på ungefär sju kilometer från vulkanen uppmanats att evakuera.

I september evakuerades 140 000 människor i området, men då uteblev det befarade utbrottet.

Experter som intervjuades i indonesisk tv tror fortfarande inte att ett stort utbrott är att vänta, men de uppmanar till vaksamhet.

Ungefär 1 600 människor omkom i vulkanen Agungs senaste större utbrott år 1963. Det var ett av de mest förödande vulkanutbrotten i landets historia.

Förstörda semesterplaner? Försäkringen kan avgöra om du får ersättning

  • Flygbolaget är inte skyldigt att betala flyg som ställs in till följd av så kallade extraordinära omständigheter, så som naturkatastrofer.
  • Om ditt flyg blir inställt har du rätt till att boka om resan så att du kommer till din destinationsort så fort som möjligt eller när det passar dig bäst, om platser finns. Om du däremot självmant avbeställer flygbiljetten har du inte längre rätt att kräva ersättning av flygbolaget för måltids-, telefon-, inkvarterings- eller transportkostnader.
  • Utrikesministeriets resemeddelanden har en avgörande roll när konsumentens rätt till ersättningar avvägs. Om ministeriet anser att resenärens säkerhet kan vara hotad, har den som köpt en paketresa rätt att avboka semestern och få sina pengar tillbaka.
  • Som resenär gäller det att dubbelkolla sina försäkringsvillkor. En del försäkringar kompenserar avbokade resor upp till 5 000 euro, medan andra inte alls täcker undantagstillstånd som naturkatastrofer. Vissa försäkringsbolag säljer en tilläggsförsäkring som täcker till exempel en avbruten semester eller evakueringskostnader.

Källor: Reuters, AP, AFP