Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Viborgs barnskyddshem fick nya rum tack vare finsk satsning

Från 2017
Barn i ett rum på skyddshemmet Dikoni. Alla barnen på hemmet går i skolan.
Bildtext Alla barnen på hemmet går i skolan.
Bild: Yle / Anders Mård

I ryska Viborg invigde nyligen skyddshemmet Dikoni nyrenoverade utrymmen tack vare Finska missionssällskapet. De 29 barnen har nu tillgång till en dubbelt större lokal.

– Våra nya utrymmen betyder ett stort lyft för verksamheten, säger Dikonis direktör Viktorija Sjutova.

Dikoni är ett skyddshem som har funnits i Viborg sen 1997. Idag sköts det av den Ingermanländska lutherska kyrkan i Ryssland och hemmet ligger i ett vanligt flervåningshus i stadens norra förort.

Direktör Viktorija Sjutova med pojkarna Artem och Damir.
Bildtext Direktör Viktorija Sjutova med pojkarna Artem och Damir.
Bild: Yle / Anders Mård

– Förr var det betydligt tuffare för barnen att bo här, säger Sjutova. Vi hade bara två skilda rum för alla pojkar och flickor. I ett rum bodde alltså 15 personer. Trångt är inte det rätta ordet, utan det var omöjliga förhållanden.

Finska Missionssällskapet satsade 50 000 euro på att renovera utrymmena. Tack vare satsningen utvidgades hemmet med 180 kvadratmeter.

Här finns nu nio nya sovrum, wc och dusch, tvättrum och rum för personalen. I dagens läge bor 29 barn i åldern två till sjutton på hemmet. Dessutom går 15 barn här på dagtid.

Skyddshemmet Dikoni i Viborg i Ryssland. De allra yngsta barnen har ett eget stort rum.
Bildtext De allra yngsta barnen har ett eget stort rum
Bild: Yle / Anders Mård

– Barnen upplever nu en stor glädje när alla kan bo i ett rum för max fyra personer, säger Sjutova. Barnen har ett eget rum, ett eget territorium dit de kan bjuda in sina vänner. Men med rummen kommer också nya ansvar som att städa upp och hålla ordning.

Alkohol skapar problem

Barnen som bor på Dikoni har ofta kommit hit på eget initiativ på grund av svåra kriser i familjen. Andra har placerats här med hjälp av myndigheterna.

Eftersom Dikoni är ett oberoende skyddshem kan det agera betydligt snabbare och effektivare än de statliga barnhemmen. Vissa barn stannar här i tio år medan andra bara bor här ett par månader.

Skyddshemmet Dikoni i Viborg i Ryssland. Vissa arbeten är på hälft och festsalen har flera funktioner.
Bildtext Vissa arbeten är på hälft och festsalen har flera funktioner.
Bild: Yle / Anders Mård

– Fyra av tio barn som kommer hit anländer på grund av att det finns alkoholproblem i familjen, säger direktör Sjutova. Lika många kommer från storfamiljer där föräldrarna inte längre hanterar situationen.

Sjutova menar att särskilt alkoholproblemen i Viborg har förvärrats de senaste åren. Nåt hon ser mycket av också i sitt andra arbete som ambulansläkare i staden.

– Det är lätt för folk att supa då en liter vodka kostar det samma som en liter mjölk, säger hon.

Ett annat akut problem är låga löner som leder till fattigdom.

– En familj med två barn där båda föräldrar arbetar har det ofta ekonomiskt tufft, fortsätter hon.

Skola och idrott

Alla barnen på Dikoni går i skola. Personalen ser också till att barnen kan delta i hobbyverksamhet. Många sysslar också med idrott. Dessutom går man i kyrkans söndagsskola.

Aleksej har lärt sig själv spela både piano och gitarr.
Bild: Yle / Anders Mård

– Vi vill ge dem färdigheter för livet, så att de klarar sig och kan vara en del av samhället, säger Sjutova.

Dikonis verksamhet har en annan inriktning än många andra hem i Ryssland. Skyddshemmet isolerar inte barnen från föräldrarna, utan stöder hela familjen så att den kan komma över krisen.

I Ryssland mister ofta föräldrarna sin föräldrarätt i en problemsituation och barnen placeras direkt på barnhem. I dagens läge har de ryska myndigheterna börjat fundera på hur familjebanden kan bevaras.

– Vi ställer strikta krav på föräldrarna, säger Sjutova. Vi fordrar att alla papper sätts i ordning, att de aktivt söker jobb och bostad, och att de samarbetar med våra psykologer för alkoholberoendet är bara toppen av isberget.

– Ifall barnet bara kan bli kvar i familjen så vill vi satsa på den möjligheten, fortsätter hon. Då kontrollerar vi och koordinerar familjens vardag istället. Vi hjälper med mat, råd och kläder, men vi placerar inte barnet hos oss för det bästa för barnet är ändå att växa upp med sin egen familj.

Diskussion om artikeln