Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jan-Erik Andelin lämnar Borgå och blir Nordenkorrespondent för Hufvudstadsbladet

Från 2017
Uppdaterad 27.11.2017 12:36.
Jan-Erik Andelin
Bildtext Jan-Erik Andelin.
Bild: Yle / Fredrika Sundén

Borgåbon och ledarskribenten Jan-Erik Andelin har fått ett nytt jobb. Nästa år flyttar han till Stockholm för att rapportera om Sverige och Norden för Hufvudstadsbladets räkning.

Under de senaste åren har Jan-Erik Andelin varit ledarskribent för Hufvudstadsbladet (Hbl). Hans texter är bekanta också i hemstaden Borgå eftersom de även har publicerats i tidningen Östnyland.

Men i mars börjar han jobba som Nordenkorrespondent för Hbl. Då lämnar han Borgå för Stockholm, åtminstone för ett par år framåt.

– Jobbet som Nordenkorrespondent roterar bland oss och jag gör ett tvåårigt avtal, säger Andelin.

Hbl
Bild: Niklas Evers

Han tycker om att skriva ledare och hoppas kunna återvända till det efter att de två åren har gått. Åtminstone har möjligheterna preliminärt diskuterats.

– Vi vet ju inte hur vår redaktion ser ut när jag kommer tillbaka. Det är stora förändringar på gång hela tiden, men meningen är att jag ska börja skriva opinionstexter igen om det är möjligt.

Ser fram emot att förnya sig

Så det blir en paus för Andelin vad ledartexterna anbelangar. Han ser ändå fram emot att få jobba med annat emellanåt och att förnya sig själv som journalist.

Under sin långa karriär har han jobbat mycket med tevedokumentärer och varit ute bland folk, som han uttrycker det.

– Jag räknar med att kunna göra ganska många reportage och beskriva Sverige.

Jag tycker att det är spännande att jobba med Norden just nu eftersom det är stora förändringar på gång

― Jan-Erik Andelin

Vad är det då som lockar med just Sverige?

Jan-Erik Andelin säger att han funderade på att bli korrespondent redan senast då bytet skedde. Då skedde det ganska plötsligt, eftersom många finlandssvenska korrespondenter väljer att stanna i Sverige.

– Jag tänkte att det skulle vara roligt, men då var det inte möjligt med tanke på familjen. Nu kom chansen igen och jag tog den.

Andelin är 55 år gammal och ska snart fylla 56. Under hans uppväxt i en tid utan internet var det mer vanligt att läsa svenska böcker och gamla veckotidningar som låg på hög på sommarstugan.

– Jag är uppvuxen med de här högarna och läste mycket om Sverige i min ungdom. Det känns bra att faktiskt komma dit och bo där efter att ha läst om Nybrokajen, Hötorget och Hornstull.

Nordiska värderingar i förändring

Å jobbets vägnar har Andelin vistats mycket i de övriga nordiska länderna under årens lopp. Då han jobbade med teve var han inblandad i en stor samproduktion av innehåll för barn och ungdomar.

Tack vare det har han också en del insikter om hur invånarna i de andra nordiska länderna utöver Sverige resonerar.

– Jag tycker att det är spännande att jobba med Norden just nu eftersom det är stora förändringar på gång, säger han.

De fem norrdiska länders flaggor vajar på en trävägg.

De nordiska länderna hörde till dem som var först ut med att ta ett stort globalt ansvar. Till exempel var de första FN-ledarna från Norden.

– Men nu håller det här lite på att falla sönder. Vi lever i en tid då vi får fundera på vad Norden egentligen är numera. Många av de värderingar som vi har odlat lever kanske inte kvar så starkt längre.

Riksdagsvalet ett av de första stora uppdragen

I september vankas det riksdagsval i Sverige. Att bevaka valet blir också ett av Andelins första stora uppdrag på sin nya post.

Han jobbar med nordiska frågor från Finland under våren och flyttar till Stockholm under sommaren.

Valet i Sverige blir extra spännande eftersom den nuvarande regeringen har haltat fram och med nöd och näppe lyckats hålla ihop under den pågående perioden.

– En stor sak är Almedalsveckan som hålls varje år. Den blir intressant att följa med eftersom det är val i Sverige. Får se hur Alliansen håller ihop och huruvida de tar hem spelet eller inte, säger Jan-Erik Andelin.

Programmet är inte längre tillgängligt
Östnyland på 20 minuter: Direktörslöner, Akilles framgångar och skribenten som drar till Stockholm - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)