Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kvällsposten: Damallsvensk spelare vittnar om övergrepp

Från 2017
Uppdaterad 27.11.2017 11:00.
Mål.
Bild: Christer Thorell/IBL

I den pågående #metoo-kampanjen har fler och fler kvinnor trätt fram med vitnessmål om sexuella trakasserier inom olika samhållsområden. I Sverige träder nu en ex-fotbollsspelare fram med ett ohyggligt vitnessmål från damallsvenskan.

Spelaren berättar i en anonym intervju till Göteborgsposten om hur det hela fick sin början när hon blev uppflyttad till A-laget i sin klubb.

Hon började få kommentarer från medspelare och märkte att en del spelare tittade på henne på ett sexuellt sätt.

– Det var något jag uppskattade då för jag kände att jag inte riktigt var en del av gruppen, men nu inser jag hur märkligt och sjukt det var, berättar spelaren för Kvällsposten.

Så småningom övergick orden och blickarna till regelrätta handligar. Spelaren berättar om en händelse efter en match som involverade en välmeriterad motspelare.

– Hon tog mig på rumpan under en match när det var hörna och sa ”du är min efter matchen”. Sen stod hon och väntade på mig när jag hade duschat klart. Utan att någon egentligen reagerade på det följde jag med henne in i ett omklädningsrum och vi hade sex. Jag tror bara att jag var så chockad. Hon har trots allt varit en idol för mig för att hon varit så duktig så länge. Samtidigt kände man sig lite utvald.

Längre fram i Kvällspostens intervju berättar spelaren om att hon samma höst drogades och våldtogs av en äldre lagkamrat i dennas lägenhet.

"Otroligt bestört"

Någon polisanmälan gjorde spelaren aldrig och i Kvällspostens intervju säger hon sig må bra i dag, flera år efter att händelserna ägt rum.

Hon berättar att hon har fått hjälp att bearbeta det som har hänt hos en psykolog.

Kvällsposten konfronterade också Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam, med den utsatta spelarens vittnesmål.

– Vi är väldigt noga att lyfta fram det som har med värdegrund och människors lika rätt när vi gör vår strategi för liga och klubb. Jag blir otroligt bestört att höra att det här förekommer på det här sättet. Däremot är det inte så att vi är en isolerad klick, vi är en del av samhället. Men av det du berättar är det väldigt stora övergrepp och grund till en polisanmälan, säger Wijkström till Kvällsposten.

Nyligen skrev 2290 kvinnor inom svensk idrott under uppropet #TimeOut.

Kvinnornas vittnesmål handlar om incidenter som utspelat sig på bland annat träningar, läktare, matcher och på förbundsstyrelsernas konferenser.

Förövarna är exempelvis tränare, ungdomsledare, supportrar och styrelseledamöter, skriver bland annat Sydsvenskan.

Diskussion om artikeln