Många julkalendrar i år – alla hittar en favorit

I år finns ett mycket brett utbud av julkalendrar på Svenska Yle.
Förutom BUU-klubbens julkalender i Korvatunturis bibliotek som sänds varje dag från och med 1 december klockan 18.00 finns det ett stort paket med andra julkalendrar och juligt material. Kom med och fira julen med Svenska Yle och BUU-klubben!
Alla våra julkalendrar
För barn i dagisåldern
- BUU-klubbens julkalender (tv och Barnens arena)
- Bärtils julkalender (önskerepris på Barnens arena)
- Appen BUU-klubben med ett nytt roligt julspel
För hela familjen
- Barna Hedenhös uppfinner julen (i tv direkt efter BUU-klubbens julkalender och på Barnens arena)
- Julvädret som försvann (önskerepris på Barnens arena)
- Sagor från en ö (som ingår i BUU-klubbens julkalender, finns också som egen serie på Barnens arena)
- Sagor från en ö som podd på Yle Arenan och på iTunes
För barn i lågstadieåldern (8 - 13 år)
- Den andra världen (tv och Arenan)
- Hajbo (en interaktiv julkalender på Hajbos Snapchat)
BUU-klubben åker till Korvatunturi i julkalendern
BUU-klubbens julkalender tar med oss till biblioteket i Korvatunturi. Julkalendern fortsätter som en del av BUU-klubbens tema under året som varit berättelser och böcker.
Bibliotekstomten i Korvatunturi (Sue Lemström) har lovat att förse julkalendern med en saga för varje dag. Hon går tyvärr vilse mellan de oändliga hyllraderna i biblioteket och det blir klurigt att hitta dagens saga.
Programledarna Malin Olkkola, Staffan Gräsbeck och Jontti Granbacka träffar i stället håsatomten Esa, uppfinnartomten Ulf och festfixaren Festprisse.

På ett eller annat sätt lyckas de alltid hitta dagens saga, även om den hemlighetsfulla bibliotekstomten sällan visar sig.
Programledarna får dessutom hjälpa tomtarna med dagens lucka. I Korvatunturi får man nämligen inget i dagens lucka – man ger.
De 24 sagorna som ingår i julkalendern är en satsning på nyskrivna finlandssvenska berättelser för barn. Sagorna går under namnet Sagor från en ö.
BUU-klubbens julkalender i Korvatunturis bibliotek sänds på Yle Fem varje dag från och med 1 december klockan 18.00.
Tjugofyra färska finlandssvenska sagor
Sagor från en ö, som består av 24 nya sagor, ingår i BUU-klubbens julkalender. Sagorna publiceras också i videoform på Yle Arenan, och som podcast på Yle Arenan och iTunes. De finns också på appen BUU-klubben.
I sagorna får man följa med de tre vännerna Älgen Emil, fiskmåsen Tova och Bubba kanin i deras äventyr på Klövholmen ute i skärgården.
De nyskrivna sagorna har skrivits av Malin Kivelä, Annika Sandelin, Malin Klingenberg, Henrika Andersson, Karin Erlandsson och Monica Vikström-Jokela.
De fantasifulla historierna berättas av Oskar Pöysti.
Med raket till ett nutida Stockholm
Efter BUU-klubbens julkalender sänds den svenska julkalendern från 2013: Barna Hedenhös uppfinner julen.
Stenåldersfamiljen Hedenhös ingick i Bertil Almqvists böcker där de gjorde många våghalsiga resor, bland annat till Egypten och ut i världsrymden.
I julkalendern gör familjen ytterligare en gränsöverskridande resa – den här gången till vår tid.
En dag då familjen reser till rymden för att tända en slocknad stjärna upptäcker de att stjärnan egentligen är ett stort hål. De sugs in i hålet och störtar rakt igenom taket på ett museum i nutidens Stockholm.
I Stockholm träffar de 11-åriga Stella. Hon bor tillsammans med sin stränga farmor på museet som farmodern driver, eftersom hennes pappa bara har tid med jobbet.
Pappan jobbar hårt med att bygga en rymdraket som ska åka till framtiden och statsministern är väldigt påstridig och vill att raketen ska bli färdig.
Stella följer förundrat med när familjen Hedenhös störtar in i museet i sin trädraket och familjens resa i en förtrollad julkalendervärld börjar. Julkalendern handlar om kulturkrockar, vänskap och magiska sagogryn som gör det omöjliga möjligt.
Inkastad i sagornas värld
På morgnarna från och med 1 december kan man se julkalendern Den andra världen på Yle Fem. Julkalendern sänds klockan 8.30 måndag-lördag och 7.45 söndagar.
Den andra världen berättar Bröderna Grimms sagor på ett helt nytt sätt och passar för hela familjen.
Den andra världen är en äventyrlig berättelse om de 15-åriga tvillingsystrarna Sara och Anna.
De är båda engagerade i en barn- och ungdomsteater som leds av deras mamma Rikke. Sara ska spela huvudrollen i årets julföreställning och Anna, som lider av scenskräck, är sufflör och hjälper till på teatern.
Sara förälskar sig i sin motspelare som redan har en käresta. I sin kärlekssorg balanserar hon på ett broräcke och faller ner i ån.
Sara mister medvetandet och medan Anna kämpar att få upp henne ur vattnet, kommer Sara i kontakt med Bröderna Grimms dramatiska och farliga sagovärld.
Sara glider in som sig själv i berättelsen om Snövit och träffar på de sju små dvärgarna och prinsen.
Sara blir väckt av Anna och återvänder från sagovärlden till den riktiga världen. Sara tror först att hon drömt, men förstår sedan att hon varit i Den Andra Världen.
Sara upptäcker att om hon andas på ett visst sätt förflyttas hon in i sagovärlden.
Äventyret börjar för Sara då hon försöker vinna prinsens hjärta i sagovärlden. Hon får uppleva flera äventyr i Bröderna Grimms värld och tar i samband med det här avstånd från allt och alla i den verkliga världen.
Mamma Rikke kämpar för att kunna genomföra julföreställningen och Anna får ta över Saras roll i pjäsen. Hur ska det gå?
Gamla favoriter återvänder
Bärtils Jul är tillbaka och alla avsnitt kan ses på Barnens Arena från och med 1 december.
Bärtil undrar när julen kommer och Isa Gris vet att julen kommer när man öppnat alla luckor i julkalendern. De funderar samtidigt om det finns tomtar i Bärtils lada.
Bärtil får också besök av Kråk-Fia som är ute efter mat och Älgen tillbringar hela december i ett "julsångsrus" och ordnar julkonsert till Pudeln Pipsas stora förtjusning.
Alla avsnitt från julkalendern Julvädret som försvann återvänder också till Barnens Arena 1 december.
Julkalendern utspelar sig i staden Fingerborg där 11-åriga Malin ivrigt väntar på julen och på att det ska börja snöa.
Malins pappa Svante är meteorolog och har tillsammans med sin chef Nyhetsankaret Wentin uppfunnit väderlekstärningen som med exakthet spår vädret.
När tärningen blir stulen och julvädret samtidigt förvinner blir livet i Flingeborg allt annat än vanligt.
Utmana dig själv med Hajbos julkalender på Snapchat!
Hajbo ordnar en interaktiv julkalender på Snapchat där vem som helst kan vara med och delta. Temat för julkalendern är challenges, alltså utmaningar.
Varje dag, på morgonen, publiceras en utmaning för nästa dag på Hajbos Snapchat (@hajbooo) och så får de som vill skicka in en video då de tar sig an utmaningen. Följande dag publiceras en av videorna som skickats in på Barnens Arena.
Julkalendern kombineras med videor på Youtube där så kallade "mystery boxes" (mysterieboxar) presenteras. De som skickar in videor då de tar sig an utmaningen har en chans att vinna en box. På Youtube ges ledtrådar om vad lådorna innehåller.
Barnen som vinner en låda får sedan filma en video där de packar upp sin "mystery box" och videorna publiceras på julafton på Snapchat.
Hajbo hittas på YouTube under namnet Hajbo Oo.

Jul i appen och på papper
Julen kommer också till BUU-klubbens app! Det firas med ett nytt vackert snölandskap och ett splitternytt minispel. I spelet får man hjälpa julgubben att samla ihop paket som fallit ur hans trasiga säck. Samtidigt måste man akta sig för alla hinder.
Om du redan har BUU-klubbens app i din apparat så ska du uppdatera den, så att julsektionen - och det nya minispelet - blir synliga.
Både Barnens Arena och BUU-klubben finns tillgängliga i appbutikerna iTunes App Store och Google Play.
Årets tema i BUU-klubben syns också i den teckningsinspirerade papperskalendern som välkomnar läsglädjens värld.
Den traditionella kalendern är gemensam för BUU-klubben och Röda Korset och har i år ritats av Heidi Gabrielsson.
Adventskalendern kan beställas på buu.yle.fi. Samtidigt har du möjlighet att delta i Röda Korsets insamling och hjälpa dem för vilka en glädjefull jul inte är en självklarhet.