Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Många julkalendrar i år – alla hittar en favorit

Från 2017
Uppdaterad 02.12.2017 16:28.
Programmet är inte längre tillgängligt
Muinoset keksivät joulun: Julkalendrar på Barnens Arena -trailer - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I år finns ett mycket brett utbud av julkalendrar på Svenska Yle.

Förutom BUU-klubbens julkalender i Korvatunturis bibliotek som sänds varje dag från och med 1 december klockan 18.00 finns det ett stort paket med andra julkalendrar och juligt material. Kom med och fira julen med Svenska Yle och BUU-klubben!

Alla våra julkalendrar

För barn i dagisåldern

För hela familjen

För barn i lågstadieåldern (8 - 13 år)

BUU-klubben åker till Korvatunturi i julkalendern

BUU-klubbens julkalender tar med oss till biblioteket i Korvatunturi. Julkalendern fortsätter som en del av BUU-klubbens tema under året som varit berättelser och böcker.

Bibliotekstomten i Korvatunturi (Sue Lemström) har lovat att förse julkalendern med en saga för varje dag. Hon går tyvärr vilse mellan de oändliga hyllraderna i biblioteket och det blir klurigt att hitta dagens saga.

Programledarna Malin Olkkola, Staffan Gräsbeck och Jontti Granbacka träffar i stället håsatomten Esa, uppfinnartomten Ulf och festfixaren Festprisse.

Programmet är inte längre tillgängligt

På ett eller annat sätt lyckas de alltid hitta dagens saga, även om den hemlighetsfulla bibliotekstomten sällan visar sig.

Programledarna får dessutom hjälpa tomtarna med dagens lucka. I Korvatunturi får man nämligen inget i dagens lucka – man ger.

De 24 sagorna som ingår i julkalendern är en satsning på nyskrivna finlandssvenska berättelser för barn. Sagorna går under namnet Sagor från en ö.

BUU-klubbens julkalender i Korvatunturis bibliotek sänds på Yle Fem varje dag från och med 1 december klockan 18.00.

Tjugofyra färska finlandssvenska sagor

Sagor från en ö, som består av 24 nya sagor, ingår i BUU-klubbens julkalender. Sagorna publiceras också i videoform på Yle Arenan, och som podcast på Yle Arenan och iTunes. De finns också på appen BUU-klubben.

I sagorna får man följa med de tre vännerna Älgen Emil, fiskmåsen Tova och Bubba kanin i deras äventyr på Klövholmen ute i skärgården.

De nyskrivna sagorna har skrivits av Malin Kivelä, Annika Sandelin, Malin Klingenberg, Henrika Andersson, Karin Erlandsson och Monica Vikström-Jokela.

De fantasifulla historierna berättas av Oskar Pöysti.

En man som sitter med låtsasdjur och ser in i kameran
Bildtext Oskar Pöysti läser upp 24 nyskrivna finlandssvenska sagor.
Bild: Kamala Productions

Med raket till ett nutida Stockholm

Efter BUU-klubbens julkalender sänds den svenska julkalendern från 2013: Barna Hedenhös uppfinner julen.

Stenåldersfamiljen Hedenhös ingick i Bertil Almqvists böcker där de gjorde många våghalsiga resor, bland annat till Egypten och ut i världsrymden.

I julkalendern gör familjen ytterligare en gränsöverskridande resa – den här gången till vår tid.

En dag då familjen reser till rymden för att tända en slocknad stjärna upptäcker de att stjärnan egentligen är ett stort hål. De sugs in i hålet och störtar rakt igenom taket på ett museum i nutidens Stockholm.

Fem personer kollar på ett objekt
Bildtext I julkalendern Barna Hedenhös uppfinner julen får man följa med på en spännande resa.
Bild: Johan Paulin / Yle

I Stockholm träffar de 11-åriga Stella. Hon bor tillsammans med sin stränga farmor på museet som farmodern driver, eftersom hennes pappa bara har tid med jobbet.

Pappan jobbar hårt med att bygga en rymdraket som ska åka till framtiden och statsministern är väldigt påstridig och vill att raketen ska bli färdig.

Stella följer förundrat med när familjen Hedenhös störtar in i museet i sin trädraket och familjens resa i en förtrollad julkalendervärld börjar. Julkalendern handlar om kulturkrockar, vänskap och magiska sagogryn som gör det omöjliga möjligt.

Inkastad i sagornas värld

På morgnarna från och med 1 december kan man se julkalendern Den andra världen på Yle Fem. Julkalendern sänds klockan 8.30 måndag-lördag och 7.45 söndagar.

Den andra världen berättar Bröderna Grimms sagor på ett helt nytt sätt och passar för hela familjen.

Den andra världen är en äventyrlig berättelse om de 15-åriga tvillingsystrarna Sara och Anna.

De är båda engagerade i en barn- och ungdomsteater som leds av deras mamma Rikke. Sara ska spela huvudrollen i årets julföreställning och Anna, som lider av scenskräck, är sufflör och hjälper till på teatern.

Sara förälskar sig i sin motspelare som redan har en käresta. I sin kärlekssorg balanserar hon på ett broräcke och faller ner i ån.

Sara mister medvetandet och medan Anna kämpar att få upp henne ur vattnet, kommer Sara i kontakt med Bröderna Grimms dramatiska och farliga sagovärld.

Sara glider in som sig själv i berättelsen om Snövit och träffar på de sju små dvärgarna och prinsen.

En flicka ligger bland äppel på marken.
Bildtext Sara hamnar in i en sagovärld i julkalendern Den andra världen.
Bild: Per Arnesen / Yle

Sara blir väckt av Anna och återvänder från sagovärlden till den riktiga världen. Sara tror först att hon drömt, men förstår sedan att hon varit i Den Andra Världen.

Sara upptäcker att om hon andas på ett visst sätt förflyttas hon in i sagovärlden.

Äventyret börjar för Sara då hon försöker vinna prinsens hjärta i sagovärlden. Hon får uppleva flera äventyr i Bröderna Grimms värld och tar i samband med det här avstånd från allt och alla i den verkliga världen.

Mamma Rikke kämpar för att kunna genomföra julföreställningen och Anna får ta över Saras roll i pjäsen. Hur ska det gå?

Gamla favoriter återvänder

Bärtils Jul är tillbaka och alla avsnitt kan ses på Barnens Arena från och med 1 december.

Bärtil undrar när julen kommer och Isa Gris vet att julen kommer när man öppnat alla luckor i julkalendern. De funderar samtidigt om det finns tomtar i Bärtils lada.

Bärtil får också besök av Kråk-Fia som är ute efter mat och Älgen tillbringar hela december i ett "julsångsrus" och ordnar julkonsert till Pudeln Pipsas stora förtjusning.

Två tv-karaktärer i julig miljö
Bildtext Bärtil och Isa Gris håller dig sällskap i december.
Bild: Jyrki Valkama / Yle

Alla avsnitt från julkalendern Julvädret som försvann återvänder också till Barnens Arena 1 december.

Julkalendern utspelar sig i staden Fingerborg där 11-åriga Malin ivrigt väntar på julen och på att det ska börja snöa.

Malins pappa Svante är meteorolog och har tillsammans med sin chef Nyhetsankaret Wentin uppfunnit väderlekstärningen som med exakthet spår vädret.

När tärningen blir stulen och julvädret samtidigt förvinner blir livet i Flingeborg allt annat än vanligt.

Julvädret som försvann
Bildtext Malin och Trisse måste rädda julvädret i julkalendern Julvädret som försvann.
Bild: Malakta

Utmana dig själv med Hajbos julkalender på Snapchat!

Hajbo ordnar en interaktiv julkalender på Snapchat där vem som helst kan vara med och delta. Temat för julkalendern är challenges, alltså utmaningar.

Varje dag, på morgonen, publiceras en utmaning för nästa dag på Hajbos Snapchat (@hajbooo) och så får de som vill skicka in en video då de tar sig an utmaningen. Följande dag publiceras en av videorna som skickats in på Barnens Arena.

Hajbos logo och Hajbos profilnick @hajbooo
Bildtext Var med och engagera dig i Hajbos julkalender på Snapchat!

Julkalendern kombineras med videor på Youtube där så kallade "mystery boxes" (mysterieboxar) presenteras. De som skickar in videor då de tar sig an utmaningen har en chans att vinna en box. På Youtube ges ledtrådar om vad lådorna innehåller.

Barnen som vinner en låda får sedan filma en video där de packar upp sin "mystery box" och videorna publiceras på julafton på Snapchat.

Hajbo hittas på YouTube under namnet Hajbo Oo.

Hajbo Challenger - julkalender 2017: Hajbo Challenger - julkalender teaser - Spela upp på Arenan

Jul i appen och på papper

Julen kommer också till BUU-klubbens app! Det firas med ett nytt vackert snölandskap och ett splitternytt minispel. I spelet får man hjälpa julgubben att samla ihop paket som fallit ur hans trasiga säck. Samtidigt måste man akta sig för alla hinder.

Om du redan har BUU-klubbens app i din apparat så ska du uppdatera den, så att julsektionen - och det nya minispelet - blir synliga.

Både Barnens Arena och BUU-klubben finns tillgängliga i appbutikerna iTunes App Store och Google Play.

Årets tema i BUU-klubben syns också i den teckningsinspirerade papperskalendern som välkomnar läsglädjens värld.

Den traditionella kalendern är gemensam för BUU-klubben och Röda Korset och har i år ritats av Heidi Gabrielsson.

En pappersjulkalender
Bildtext Varje dag får man öppna en lucka i BUU-klubbens adventskalender.
Bild: Heidi Gabrielsson / Yle

Adventskalendern kan beställas på buu.yle.fi. Samtidigt har du möjlighet att delta i Röda Korsets insamling och hjälpa dem för vilka en glädjefull jul inte är en självklarhet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln