Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Roger Rönnberg: "Prostatacancern förde mig och min fru närmare - blev inte slutet på sexlivet"

Från 2017
Uppdaterad 03.12.2017 08:24.
Roger Rönnberg gäst i Himlaliv
Bild: Yle

Stegvis gick det upp för kyrkoherde Roger Rönnberg vad det hela handlade om. Den radikala prostataoperationen skulle inte enbart göra ett stort ingrepp i hans kropp. Hela livet skulle bli annorlunda. Och hur skulle det gå med sexlivet?

Hälsovårdaren som ringde till Roger Rönnberg lät bestämd. Ärendet gällde förhöjda värden på PSA-testet som tagits på hälsogranskningen när Roger fyllde 50 år.

– Jag hade inte haft några som helst symptom men en oro hade börjat gro så jag gick och tog ett nytt prov.

Domen: cancer

Det här var 2005 och under åren som följde tog Roger PSA-prov med jämna mellanrum.

– Det kan vara normalt att PSA-värden är förhöjda utan att det måste vara cancer.

Med tiden började Roger få besvärande symptom. Han hade svårt med urineringen men förträngde det trots att han visste att det kunde höra ihop med prostatan.

Nya test gjordes och det togs provbitar. Delar skickades på vidare analys. Allt såg i stort sett bra ut.

Men PSA värdet fortsatte att stiga.

Året 2011 kom domen. I sju av tolv nya provbitar hittades cancer.

Behandling eller operation

– Läkaren berättade kort och sakligt att det handlade om cancer. Det fanns möjligheter att åtgärda med behandling men det skulle komma att ta sin tid.

Den andra möjligheten var operation. Eftersom cancern hade spritt sig på ett så brett område ansåg läkaren att det kunde vara bättre med operation.

Om man inleder en behandling och det inte blir bättre så kan det vara svårt att operera efteråt, men om man opererar och det blir något kvar så kan man fortsätta med behandling.

En radikal operation innebär att man tar bort det som behövs av prostatan.

– Det var jag som skulle bestämma hur jag ville ha det, säger Roger.
Det kom som en chock och det blev ett tomrum i mitt huvud. Vad skall jag tänka, vad skall jag fråga? Jag hade svårt att acceptera. Det var bra att jag hade min fru med mig.

Man sitter på klippa.

Hur meddela barnen?

Roger funderade om han skulle samla barnen och berätta om cancern eller om han bara skulle ringa upp.

– Jag valde att ringa eftersom jag inombords hade känslan att det nog kommer att gå bra. Med en operation kommer det att ordna sig.

– Reaktionen från barnen var att ett telefonsamtal kanske inte var det riktigt rätta sättet att meddela det här. Men det var mitt sätt. Vi fick talas vid närmare när vi träffades. Sedan informerade jag arbetsplatsen.

Nerver skadas

Roger fick en annuleringsplats till sjukhuset och behövde bara vänta i drygt två månader.

Ett par veckor före operationen gjordes en förundersökning. Läkaren meddelade att han kommer att ta bort ganska mycket av prostatan.

Det betyder att nerverna blir skadade. Det i sin tur inverkar på förmågan till ett sexuellt umgänge.

Roger och hans fru diskuterade och var överrens om att det var hälsan som var det viktigaste. Sedan skulle de se hur situationen blev efteråt.

Sjukbesöket varade i två dagar och Roger minns inte att han skulle ha haft svåra smärtor. Det blev efterkontroller och besök hos fysioterapeut för att få muskulaturen igång.

– Jag och min fru tog korta promenader från prästgården till begravningsplatsen. Snart hade jag krafterna tillbaka.

Inkontinens och bristande erektion

– Det var en svår situation. Jag visste inte vad det skulle komma att innebära med inkontinensbesvären som jag kanske aldrig skulle bli helt kvitt. Och erektionsförmågan, hur den skulle bli i framtiden?

– Läkaren berättade att injektioner kunde hjälpa men att han också skulle skriva ut tabletter som kan bidra till att sexualförmågan kommer tillbaka.

Injektionerna hade en omedelbar verkan.

– Med injektionerna kom till en punkt då vi konstaterade att det inte var trevligt. Det kändes bara som ett tekniskt hjälpmedel. Vi bestämde oss att pröva på tabletterna och se om det hjälpte. Gick det inte så skulle vi vara nöjda med det beskedet.

Att nämna saker vid dess riktiga namn

Roger konstaterar att han och hans fru blev öppnare mot varandra.

– Som man upplevde jag ändå att det var en tröskel att stiga över att kunna tala om de här sakerna. Men faktum var att det var de här hjälpmedlen som fanns att tillgå ifall vi ville fortsätta med ett sexuellt samliv. Då var det bara att nämna sakerna vid sina rätta namn, se varandra i ögonen och på det sättet komma närmare varandra.

Tabletterna hade effekt.

– För mig tar det ungefär en timme innan tabletten börjar verka. Under den tiden så påverkar det lusten Jag blir färdig på ett annat sätt än med hjälp av injektionerna.

– Det sätter igång ett brus. Det ger mera än vad jag någonsin skulle ha kunnat tänka mig. Men det här är personligt. Det är klart att tabletten också har biverkningar.

Du och jag Alfred

Också om injektionen och tabletterna hjälpte och Roger fick full förståelse från sin frus sida så hade han ändå en känsla av nedstämdhet och vemod.

– På nytt öppnades ögonen för livets storhet och det gav styrka att ändå gå vidare. Under hela processen fanns bönen till Gud med. Fastän jag vill att Guds vilja ska ske så är det inte den primära tanken i bönen.

– Det är mera så att jag frågar Gud hur gör vi i den här situationen, där det inte finns ett färdigt svar. Det är som att vi sätter oss ner och konstaterar att nu är vi här och nu ska vi se hur vi går vidare.

Gud tar mig i handen och sen vandrar vi vidare, tillsammans

– Jag får stöd av en bild från berättelsen om Emil i Lönneberga. Scenen där han sitter med drängen Alfred. Det råder en tystnad och de titta på varandra och Emil säger: ”Du och jag Alfred.” Och Alfred säger: ”Du och jag Emil”.

– Det är något av den här relationen som jag upplever i min tro. Det är inte en försäkran om att allt blir bra, att det finns en plan och att det finns en mening. Det är själva situationen just då. Där Gud tar mig i handen och sen vandrar vi vidare, tillsammans.

Livet efter prostatacancern - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln