Hoppa till huvudinnehåll

Sluta panta

Bråk i skilsmässosituationer

Från 2017
Två tecknade figurer. En av figurerna är arg.
Bild: Sluta Panta

Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

En skilsmässa är alltid vuxnas beslut men det berör lika mycket barnen. Ibland kan det kännas att det berör barnen mer eftersom de inte haft något att säga till om saken. Ibland kan orsaken till skilsmässan vara klar ifall föräldrarna har bråkat mycket och i ibland förstår man inte riktigt varför föräldrarna skiljer sig, speciellt om de kommer bra överens.

I alla förändringar som sker kan det ibland vara svårt att stanna upp för att känna efter hur man egentligen mår. En skilsmässa kan beröra familjemedlemmarna på olika sätt och det är viktigt att söka stöd vid behov. Vuxna har ansvar för sina barn och deras välmående men ibland kan också de vuxna behöva stöd för att kunna på bästa sätt stöda sina barn. Du ska inte behöva vara dina föräldrars stöd.

Det som barn och ungdomar säger är bland det jobbigaste är att föräldrarna fortsätter bråka fast de är skilda. Att höra sina föräldrar bråka kan vara skrämmande och kan ge en otrygg känsla. Det kan kännas att man som barn blir inblandad i bråken och att man måste välja sida fast man inte vill. Varje gång den ena föräldern säger något fult om den andra kan det kännas som ett stick inuti eftersom man känner sig som en del av båda föräldrarna. Om föräldern pratar fult om den andra föräldern så kanske man själv också är sådan?

Ilska, besvikelse, sorg och lättnad kan vara känslor som uppstår vid en skilsmässa och du har all rätt att känna dessa och andra känslor.

Har dina föräldrar separerat? Hur kändes det för dig? Hur ser vardagen ut nu? Kom med och chatta med mig måndag och tisdag på Sluta panta-chatten kl. 19-22 om dessa och andra frågor och tankar du har.

Du hittar chatten HÄR.

Nina Isometsä
Barnavårdsföreningen

Diskussion om artikeln