Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Innehåll på svenska hela kvällen - det här bjuder Yle Fem och Yle Teema på i december

Från 2017
12 Years A Slave, Benedict Cumberbatch, Chiwetel Eijofo
Bildtext Teemas populära fredagsfilmer får svensk text i december. Filmen Twelve years a slave visas fredagen 8.12.

På spåret på lördagskvällarna på Yle Fem, kvalitetsfilmer på fredagar på Yle Teema. Julkalendrar, familjefilmer, klassiker, intressanta dokumentärer, resor och konserter. Nu är hela tv-kvällen tillgänglig på svenska

Från och med den 1 december spelar det i stort sett ingen roll vilken tid du bänkar dig framför tv:n. Alla program från klockan 17.25 till minst klockan 22 på den delade kanalplatsen är tillgängliga på svenska.

Antingen är det program på svenska eller så att de är textade till svenska. Det betyder i praktiken 400 timmar mera Teemaprogram med svensk text under det kommande året.

- Det känns bra att vi nu kan erbjuda det bästa på Yle Teema, både inhemska och utländska program, också till alla svenskspråkiga tittare, säger Marika Kecskeméti som är programchef på Yle Teema.

Sedan kanalreformen våren 2017 har Teemas program klockan 20 tisdagar till lördagar haft svensk text.

Vittorio (Alessandro Tersigni), Teresa (Giusy Buscemi) ja Pietro Mori (Giuseppe Zeno)
Bildtext Damernas paradis i Milano fortsätter tisdag till torsdag klockan 20 med nya avsnitt på Yle Teema.
Bild: Mauro Sostini

Till de nya program som nu får svensk text hör dokumentärer, filmklassiker på torsdagar, Teemas populära fredagsfilmer alla fredagar klockan 21 och Teemalördagarna som lyfter upp ett tema per vecka.

Teemas vecka i en liten ask

På Yle Teema byggs veckan ganska långt upp kring olika teman. På tisdagar bjuder kanalen på kulturhistoria och historia, på onsdagar på resor och dokumentärer runtom i världen.

I december ägnas onsdagarna också åt kulturhistoria i Idrottsfinland, en djupdykning i Finlands idrottshistoria. Torsdagarna bjuder på ett av Teemas mest omtyckta inslag, filmklassiker.

- Ofta bjuder vi på klassiker från Hollywood men nu i december blir det också italienska sådana, berättar Marika Kecskeméti.

Här ser du Federico Fellinis 8 1/2, F.W. Murnaus Nosferatu och Pier Paolo Pasolinis Matteusevangeliet, en film som av många filmkännare kallas världens genom tiderna kanske bästa film.

På fredagar klockan 21 visar Teema färskare internationella filmer. De kommande fredagarna blir det bland annat Inside Llewyn Davis (1.12), New York immigrant (8.12) och 12 years a slave (15.12).

- Jag är jätteglad över att vi nu kan erbjuda sådana här godbitar i filmväg textade till svenska för alla Yle Fems tittare. De kompletterar på ett naturligt sätt det utbud vi har på svenska, säger Unni Malmgren som är tv- och radiochef på Svenska Yle.

Klassisk julväntan och svenska tittarfavoriter på Yle Fem

På Yle Fem fortsätter alla program i tablån, precis som hittills. December bjuder också på julväntan i många olika former.

Buu-klubben väntar på julen med familjens yngsta, de äldre kan följa med på ett fantasyäventyr i danska Den andra världen.

- Det blir också Nobelfestligheter hela dagen lång den 10 december, luciafirande som sig bör och en litteraturkväll en vecka före jul, berättar Unni Malmgren.

- Vårt mål är att kunna bjuda på en tv-helhet med det mest relevanta från Finland för oss som lever på svenska i Finland och att kunna komplettera det med det bästa våra nordiska kolleger har att erbjuda. Vi är glada att nu i december kunna erbjuda populära På spåret bara en dag efter att det haft premiär i Sverige.

På spåret sänds i Yle Fem på lördagar klockan 18.30 med start 9.12.

Domare Fredrik Lindström och programledare Kristian Luuk i På spåret
Bildtext Domare Fredrik Lindström och programledare Kristian Luuk i På spåret.
Bild: SVT / Bo Håkansson

Jul med familjefilmer och Bron till det nya året

Under julhelgerna paketerar Yle Fem en hel famn full med filmer för familjen med bland annat LasseMajas detektivbyrå, Den lille prinsen, Skämmerskans dotter och Mumin på Rivieran.

- De flesta av de filmer vi plockat in i jultablån är uttryckligen familjefilmer, som vi hoppas på att familjerna ska titta på tillsammans. De är inte lämpade för familjens minsta att titta på ensamma, konstaterar Unni Malmgren.

Till julen hör också önskerepriser, bland dem höstens Detta om detta och Colorado Avenue.

En hel del nordiska program sänds på andra Ylekanaler än Yle Fem. Av de här programmen textas en del till svenska. Det här gäller exempelvis succéserien Bron vars sista säsong börjar samtidigt i hela Norden, den första januari.

Karaktärerna Henrik och Saga ligger på en bro i mörkret.
Bildtext Den sista säsongen av tv-serien Bron, som sänds på TV1 med start 1 januari, kommer att ha svensk undertext.
Bild: Karl Nordlund

Vill du veta mera om programmen på Yle Teema och Yle Fem så hittar du dem i programtablån.

Så här hittar du den svenska textningen

På Yle Fem och Yle Teema är alla program mellan klockan 17.25 och åtminstone till klockan 22 tillgängliga på svenska. Antingen sänds program på svenska eller så har de svensk text.

Du väljer textningsspråk antingen via tv:ns eller digitalboxens förhandsinställningar eller genom en knapp på din fjärrkontroll mitt under sändning.
Knappen ser lite olika ut för olika tillverkare, så kolla upp vad som gäller för just din tv på förhand i mottagarens manual.
Det allra enklaste sättet att garantera att du alltid får ett program med svensk textning då det har svensk text är att välja svenska som primärt textningsspråk i standardinställningarna för din tv.

Gör så här:

  • Kontrollera inställningarna för textning i din tv eller digitalbox.
  • Om du vill ha svensk textning, välj svenska som primärt textningsspråk. Vanligen hittar du standardinställningarna via huvudmenyn (Menu) och där under språkinställningar, eller motsvarande, beroende på tillverkare.

Mera detaljerad information hittar du i din tv:s användarmanual.

I början av ett program med svensk text visas texten “svensk textning” uppe till vänster i tv-rutan.

På Yle Arenan väljer du textningsspråk nere till höger i rutan via TXT-ikonen.

Yle Teema & Fem-logon.

Yle ökar textningen till svenska – alla kvällar på svenska på Yle Teema & Fem

Allt innehåll på kvällarna tillgängligt på svenska.

Diskussion om artikeln