Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tidtabellen för medborgarinitiativ för Vasa centralsjukhus klarnar – riksdagen avgör jourens framtid i vår

Från 2017
Uppdaterad 27.11.2017 14:41.
vasa centralsjukhus
Bild: Yle/Roy Fogde

Sex månader och två veckor efter att medborgarinitiativet för jouren i Vasa lämnades in har social- och hälsovårdsutskottet behandlat frågan. Nu är det klart att initiativet ska tas upp i riksdagen på våren i samband med behandlingen av social- och hälsovårdsreformen.

Tog över sex månader att behandla medborgarinitiativet

Den 10 maj överräcktes medborgarinitiativet för jouren i Vasa till riksdagens talman Maria Lohela.

Ett medborgarinitiativ ska tas upp till behandling i riksdagen inom loppet av sex månader.

Den 24 november, sex månader och två veckor efter att initiativet lämnades in, behandlades slutligen initiativet av social- och hälsovårdsutskottet.

Riksdagen behandlar initiativet i vår

Några konkreta planer för hur medborgarinitiativet ska behandlas i riksdagen finns inte. Det som däremot klarnade är att initiativet ska tas upp i riksdagen under våren 2018.

Utskottet beslöt också att initiativet ska behandlas i samband med att riksdagen tar ställning till regeringens reform av social- och hälsovården.

- Vi har vetat att det är på kommande och det känns bra att det nu går framåt och att initiativet kommer att tas upp i riksdagen, säger Tehy-huvudförtroendemannen Kim Berg.

Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset i Vasa.
Bildtext Kim Berg.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Initiativtagaren Kim Berg tycker det är bra att medborgarinitiativet kommer att behandlas som en del av social- och hälsovårdsreformen.

- Det har hela tiden varit vårt mål att man ska beakta helheten då man avgör framtiden för Vasa centralsjukhus, säger Berg.

Över 67 000 skrev på initiativet

Det var i januari i år som en namninsamling för Vasa centralsjukhus startade.

I medborgarinitiativet föreslås en förändring i hälso- och sjukvårdslagen så att också Vasa sjukvårdsdistrikt finns med bland distrikten med omfattande jour dygnet runt.

Medborgarinitiativet samlade in över 67 000 namn. Det räcker med 50 000 personer för att ett medborgarinitiativ ska behandlas av riksdagen.

Diskussion om artikeln