Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Hantverket som sammanflätar världen

Från 2017
En sjöjungfru vars nedre del är stickad simmar i klarblått vatten.
Bildtext Konstnären OLEK har stickat en nedre del till en sjöjungfru. En del i en kampanj för att uppmärksamma världshavens tillstånd.
Bild: Compass Films

Att virka och sticka är traditionellt hantverk som på senare år blivit en megatrend. I dokumentären Garn följer vi några internationella artister som gör garnet populärt på nya sätt.

Vi träffar graffiti-artister med garn som material, cirkusartister och designers som värnar om hantverket och använder det i sitt konstnärliga uttryck.

Vi börjar på Island med vindpinade grässlätter och får, vars ull är garnets ursprung. Här träffar vi Tinna Thorudottir Thorvaldsdottir som förutom sitt nära förhållande till fåren också brinner för gatukonst.

Sina verk spikar hon upp både på Island och ute i världen, exempelvis i Havanna.

Resan går sedan vidare till Rom där Toshiko Horiuchi McAdam skapat en enorm hängmatta upphängd på en inglasad innergård. Hennes verk har tidigare ställts ut på museum men i 30-årsåldern märkte hon att något fattades, hon blev deprimerad.

När två barn på en utställning började klättra i en av hennes installationer insåg hon att det var människorna som fattades. Idag använder hon garn för att skapa stora ”lekparker” där människor kan interagera.

I Köpenhamn besöker vi Cirkus Cirkör och Tilde Björfors som skapat en föreställning av vårt behov av att längta eller sträva efter något.

Lösningen blev en föreställning som innehåll garn i många olika former. Garnet blir en metafor för livet.

I Lodz i Polen träffar vi en grupp människor som gör gatukonst av sina virkade mönster och jobbar med att klä in ett helt tåg.

Konstverket blir en symbol för fritt tänkande, att bryta mönster och det socialistiska tänkandet. OLEK som leder projektet får vi också följa under arbete i Barcelona och på Hawaii där hennes verk skapar uppmärksamhet kring havens välmående.

Dokumentären Garn oss med på en annorlunda, tankeväckande och färgrann resa jorden runt. Garn förenar oss alla.

Se trailer för dokumentären på Youtube

Orginaltitel: Yarn (Island 2016)
90 dagar på Yle Arenan

En dokumentär av Una Lorenzen
Produktion: Compass Films Production

Diskussion om artikeln