Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afghanska ungdomar får en ny chans i Sverige - regeringen gör ett undantag i sin asylpolitik

Från 2017
Uppdaterad 27.11.2017 17:34.
Flyktingar demonstrerar på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm.
Bildtext Demonstrationer mot utvisningar på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm.
Bild: Linda Söderlund

Sveriges regering har kommit överens om att de minderåriga ungdomar som kom till Sverige hösten 2015, men som nu har hunnit fylla 18, ska få en ny chans att stanna och studera.

Det har varit en hård dragkamp mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om de ensamkommande flyktingbarnen.

Nu föreslår regeringen att de ungdomar som har studerat, studerar eller har för avsikt att fortsätta studera på gymnasienivå ska få ett tillfälligt uppehållstillstånd. Förslaget gäller också dem som studerar på yrkesutbildningar.

-Det här är ett viktigt förslag för de många unga som rotat sig i Sverige och börjat utbilda sig här, sade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på regeringens presskonferens på måndagen.

Efter att ungdomarna har slutfört studierna ska de ha möjlighet att skaffa ett jobb och på det sättet få möjlighet till ett permanent uppehållstillstånd.

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) vill inte säga hur många personer som kan få stanna tack vare förändringen. I media har det förekommit uppgifter om att det rör sig kring drygt 8000 personer.

Samtidigt ska också lagen om eget boende för flyktingar justeras. Bland annat ska den stora trångboddheten minskas.

-Det här förslaget innebär inget generellt stopp för avvisningar. Vi tar ansvar för att förbättra integrationen och lagen om eget boende är därför väldigt viktig, sade Heléne Fritzon på presskonferensen.

Ungdomarna har väntat på besked i 600 dagar

Hösten 2015 kom det mer än 35 000 barn och unga flyktingar för att söka asyl i Sverige, majoriteten av dem kom från Afghanistan.

Migrationsverket har fortfarande inte hunnit ta ställning till alla asylansökningar och handläggningstiden har i genomsnitt varit 600 dagar.

Det här har gjort att många av flyktingarna var minderåriga då de kom till Sverige, men medan de har väntat på sitt beslut har de hunnit fylla 18 år.

Miljöpartiet har krävt att de ensamkommande som anlände till Sverige före den 24 november 2015, och då var minderåriga men nu har fyllt 18 år, ska få stanna i Sverige. Socialdemokraterna har däremot velat hålla fast vid den strikta invandringspolitik regeringen införde 2015.

Under hösten har ändå många inom socialdemokraterna krävt att partiet måste visa humanism och att de ensamkommande flyktingbarnen borde få stanna.

Flera organisationer har jobbat för afghanska flyktingbarnen

I augusti började hundratals afghanska ungdomar sittstrejka på Mynttorget utanför Sveriges riksdag. Senare flyttades demonstrationen och den fortsatte dag och natt under 58 dygn.

De senaste veckorna har organisationen Ung i Sverige demonstrerat på olika orter i landet där statsminister Stefan Löfvén har rört sig. Sedan förra veckan pågår en manifestation utanför Socialdemokraternas partikansli i Gamla stan i Stockholm.

Också flera frivilligorganisationer har tillsammans krävt att utvisningarna till Afghanistan stoppas. Bland annat Rädda Barnen, Unicef och Bris har skrivit under det så kallade #novemberuppropet.