Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Miro Heiskanen och Olli Juolevi: Backar som hellre stiger än backar

Från 2017
Sportmagasinet: Heiskanen och Juolevi utvecklas till NHL-spelare i FM-ligan - Spela upp på Arenan

I flera år ansågs finländska unga backar inte hålla måttet i jämförelse med speciellt svenskar, kanadensare och amerikaner. Skridskoåkandet och spelet med puck kritiserades hårt. De två senaste somrarna är det ändå en finländare som varit första back att reserveras till NHL.

Vid reserveringstillfället under midsommaren 2016 ropade Vancouver Canucks upp juniorvärldsmästaren Olli Juolevis namn som första back. I och med att både Patrik Laine och Jesse Puljujärvi valdes före Juolevi, hamnade Jokeritadeptens reservering som sammanlagt femte spelare lite i skymundan.

Förra sommaren riktades däremot allt ljus i Hockeyfinland på U18-världsmästaren Miro Heiskanen. Dallas Stars reserverade HIFK-backen som sammanlagt tredje spelare – och första back.

Både Heiskanen och Juolevi lever på samma styrkor i sitt spel: Flytande skridskoåkning, modigt och kreativt spel med pucken och en målsättning att alltid starta ett anfall så fort de får kontroll över pucken.

Med andra ord precis sådana kvaliteter som det funnits ett skriande behov av till exempel i Herrlejonen efter att Kimmo Timonen och Petteri Nummelin lade landslagströjan på naftalin.

Miro Heiskanen i avbytarbåset.
Bildtext Miro Heiskanen blickar mot NHL.
Bild: Yle

Heiskanen charmar hela ishockeyfolket

För två år sedan var Tapparas 17-årige superjunior Patrik Laine namnet på allas läppar. Den här säsongen har den ett år yngre Miro Heiskanen varit hockeyhöstens stora utropstecken.

Heiskanen har noterats för hela 8 mål och 4 assist på 15 matcher i FM-ligan så här långt in i hösten. Dessutom visade han framfötterna i Finlands EHT-turnering i början av november.

Modigt spel med pucken och två viktiga mål på tre matcher lyfte in Heiskanen direkt bland backarna som på allvar aspirerar på en plats i OS-laget kommande februari.

Att det djärva och initiativrika spelet som Miro visar upp har som baksida ordentliga missar i försvarsspelet då och lär inte ligga honom i fatet. Styrkorna i skridskoåkningen, blicken för spelet, puckhanteringen och skottet som allt som oftast hittar nätmaskorna kompenserar för 18-åringens brister mer än väl.

Olli Juolevi.
Bildtext Olli Juolevi spelar i TPS på önskemål av Vancouver Canucks.
Bild: Yle

Juolevi är i Åbo för att det sista steget

Efter två säsonger av juniorhockey i Ontario Hockey League och London Knights, som bland andra fostrat John Tavares, Patrick Kane, Corey Perry och Olli Määttä, valde Olli Juolevi att spela säsongen 2017-2018 i Finland. Närmare bestämt FM-ligan och TPS.

Juolevis klubb, Vancouver Canucks, har stora förväntningar på sitt första val i fjolårets draft. Meningen är att Juolevi skall vara redo säsongen 2018-2019 för att vika sig en plats bland Canucks sex spelande backar. Och utgående från juniorvärldsmästarens styrkor borde han ingå minst i det andra backparet.

Också Juolevi är en spelare som vill och kan ta ansvar med pucken, skrinner starkt på den så kallade stora isen och gillar att spela offensivt. Som av en slump har även Juolevi noterat 12 poäng (5+7) på 15 matcher i FM-ligan den här hösten.

Precis som för Heiskanens del anser Juolevis NHL-klubb att spel med stort ansvar i FM-ligan är det bästa sättet för att Olli skall mogna till en fullvuxen proffsspelare.

Sami Salo.
Bildtext Före detta NHL-backen Sami Salo jobbar idag som tränare för TPS.
Bild: Yle

Sami Salo vet vad som krävs för att göra sig gällande i NHL

Att det blev TPS för den 19-årige Helsingforskillen beror antagligen främst på att Vancouver Canucks forne trotjänare Sami Salo nu finns i TPS som assisterande coach.

Salo hörde i nio säsonger till Vancouvers backbesättning och han åtnjuter fortfarande stor respekt hos sin före detta arbetsgivare.

980 NHL-matchers veteranen övertygade Canucks beslutsfattare inför säsongen om att skicka Juolevi till TPS. Att placera Juolevi under Salos vakande och extremt NHL-skolade öga är en investering i en spelare som skall ha en stor roll då Canucks är i färd med att bygga om sitt lag från grunden.

Bli inte överraskade om också Olli Juolevi spelar OS-hockey före sin NHL-debut.

Miro Heiskanen, Olli Juolevi och Sami Salo i Sportmagasinet onsdagen 29 november. Kl. 19 Yle Fem och Arenan.

Sportmagasinet: Heiskanen och Juolevi utvecklas till NHL-spelare i FM-ligan - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln