Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare om utbrottet på Bali: Omöjligt att förutspå hur det kommer att utvecklas

Från 2017
En pojke fotograferar rökmolnet från vulkanen Agung i Kubu, Bali, den 26 november.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det pågår ett vulkanutbrott i vulkanen Agung på Bali i Indonesien. Yle Uutiset har talat med geologen Paavo Nikkola som är doktorand vid Helsingfors universitet för att få reda på hur vulkanutbrottet kommer att utvecklas.

Nikkola driver forskning om jordmanteln för Helsingfors universitet.

Kommer Agugns utbrott att tillta?

Det är omöjligt att göra prognoser över vulkanutbrott. Det är möjligt att utbrottet dör ut på en vecka, men det är också möjligt att det kommer att pågå i ett halvår framåt.

Vanligen har Agungs utbrott pågått i flera veckor och varit explosiva, precis som nu. Utbrottet kan alltså pågå ännu en lång tid framöver.

Hurdant är Agungs utbrott?

Varje vulkan är unik, och på grund av det kan man inte förutspå hur deras utbrott kommer att förlöpa.

Den tre kilometer höga vulkanens utbrott är explosivt, vilket leder till flera kilometer höga askmoln. Askan består i princip av finmalda stenbitar.

Det går att förutspå att ett vulkanutbrott är på kommande genom att granska seismisk aktivitet, alltså vibrationer i jordskorpan. Innan Agungs utbrott hade flera jordbävningar registrerats i närheten av vulkanen, och därför var det förväntat att ett utbrott var på kommande.

Hundratals vulkaner är under konstant uppsikt runt hela jorden och till exempel på bara Island bevakas tiotals vulkaner.

Vad hände i början på 1960-talet under Agungs utbrott?

Mellan åren 1963 och 1964 hade Agung ett våldsamt utbrott. Mellan 1100 och 1500 personer dog. Utbrottet började lika som nu, men det mera hektiska skedet varade i en månad som sedan kulminerade i ett kraftigt utbrott.

Askan nådde cirka tio kilometer upp i atmosfären, samtidigt som det skapades pyroklastiska flöden där het aska och giftig gas flödade ner som en lavin längs vulkanen. Ett pyroklastiskt flöde är brännhett och rör sig snabbare än lava, och därför dog många människor.

Ännu ett år efter utbrottet var vulkanen aktiv och mindre utbrott skedde längs året.

Kan man vänta sig ett lika kraftigt utbrott nu?

Vi vet inte ännu hur kraftigt detta utbrott kommer att bli.

Det kan vara att utbrottet har nått sin kulmen, men det är också möjligt att det blir lika kraftigt som på 1960-talet.

Varför har man evakuerat människor?

Under Agungs senaste kraftiga utbrott dog många människor i det pyroklastiska flödet. Det är svårare att hinna undan ett sådant flöde än lava som rör sig långsamt.

Tusentals lokala invånare har evakuerats från det tätbebodda området i närheten av vulkanen på grund av en risk för dessa flöden.

Ursprungstexten är av Sari Taussi på Yle Uutiset.