Föräldrar skriver under avtal för att minska på ungas supande
På måndagen skrev de tjugo första föräldrarna under avtalet Fair Play på Kimitoön. Målet med avtalet är att få ner alkoholkonsumtionen bland minderåriga på Kimitoön.
En färsk undersökning vid Institutet för hälsa och välfärd visar att över 20 procent av högstadieungdomarna i Kimitoöns kommun är rejält berusade minst en gång i månaden.
På ett stormöte för två veckor sedan samlades nästan hundra mammor och pappor för att diskutera den oroväckande trenden bland öns unga.
Många engagerade föräldrar
Efter stormötet grundades en Facebook-grupp för föräldrar på Kimitoön och på bara en vecka fick gruppen nästan trehundra medlemmar.
Sedan stormötet har en mindre arbetsgrupp också jobbat med det avtal man kommit överens om att göra och nu är det meningen att avtalet ska distribueras till alla föräldrar på ön.
Ett större evenemang kring avtalet och andra åtgärder kommer att ordnas i januari.
Vi är väldigt tagggade och har fått mycket respons
― Masse Hellström
Ett tjugotal föräldrar deltog i det tvåspråkiga föräldramöte som ordnades i Villa Lande i Kimito på måndag kväll.
- Vi är väldigt taggade och har fått mycket respons. Folk har ringt, skrivit på Facebook och kommit och pratat på byn, berättar Masse Hellström och Anders Abrahamsson, två av de föräldrar som aktivt driver projektet Kimitoöns föräldrar tillsammans.
Minderåriga ska vara inomhus efter klockan 22
Fair play-avtalet på Kimitoön innehåller fyra punkter, och den som skriver under avtalet förbinder sig till att se till att minderåriga är inomhus tillsammans med en vuxen efter klockan 22 (klockan 00 under sommarlovet).
Undertecknaren tillåter inte att minderåriga dricker alkohol, röker eller använder droger.
Vidare förbinder sig undertecknaren till att försöka skapa mera gemensam tid med familjen eller skapa andra goda förebilder för sina barn och välkomnar andra föräldrar att vid behov ta kontakt.
Isländsk modell
Idén till avtalet kommer från Island där man på tjugo år lyckades få ner ungas alkoholkonsumtion rejält. Också där skrev föräldrarna tillsammans under ett avtal.
- Ett papper är mera konkret och kanske man också kommer bättre ihåg det än om man bara klickar på något på Facebook. Vi är några som börjar här nu och så sprids det sakta till hela Kimitoön hoppas jag, säger Kenneth Lindroos.
- Det här är nog en bra grej, säger Sabina Ekholm.
Under stormötet för ett par veckor sedan uttrycktes kritik mot att tillställningen i huvudsak gick på enbart svenska. Nu var också finskspråkiga föräldrar inbjudna.
- Konkreta och bra idéer, sammanfattade Mika Lehtinen efter mötet.
- Jag tycker det är bra att föräldrarna slår ihop sig och vill hjälpa sina tonåringar, säger Katja Siggberg.
Tror ni det kommer att vara lätt eller svårt att locka med föräldrar att skriva under avtalet?
- Jag tror att många kommer att vilja vara med men i hur pass hög grad de föräldrar vars barn har problem med drickandet kommer med är svårt att säga, säger Lehtinen.
Bollen kastas också till kommunen
Förutom de gemensamma spelreglerna diskuterade mötet på måndag vad man önskar för flankstöd av till exempel kommunen.
Eftermiddagsverksamhet genast efter skolan, till exempel i form av olika klubbar nämndes. Kunde deltidsanställda på kommunen erbjudas möjlighet att leda klubbverksamhet?
Kunde ungdomsgårdarna vara öppna också på lördagar? Kunde Slaggis och Banan turvis vara öppna på lördagarna och kunde kommunen bistå med transport för ungdomarna mellan ungdomsgårdarna?
Behovet av en föräldrapatrull diskuterades också.
Den viktigaste biten är ändå föräldrarna själva och vad de gör, konstaterade mötet flera gånger.
- Vi ska inte vara ensamma om att sätta gränser, konstaterade Hellström.
- Det är viktigt att föräldrarna vet att det finns tiotals eller till och med hundratals som tänker lika, sammanfattade Barbro Gustafsson.
Målet är att få med 90 procent av öns föräldrar.
- Jag tror att alla föräldrar vill sina barns bästa så jag kan inte förstå vad de stora hindren skulle kunna vara, säger Hellström.
Diskussion om artikeln