Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Ingen har koll på leksakers IT-säkerhet, vulkanaska håller Bali-flygplats stängd

Från 2017
Uppdaterad 28.11.2017 07:07.
Turister trängdes på flygplatsen i Denpasar på måndagen, efter att alla flygningar ställts in.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

I dag inleds avtalsförhandlingarna inom kommunbranschen. Kommunarbetsgivarna träffar de tre förhandlingsorganisationer som representerar arbetstagarsidan på morgonen. Kommunsektorn har över 420 000 anställda. Det nuvarande avtalet upphör i slutet av januari.

Det har blivit vanligare med leksaker som är uppkopplade till internet, men de kan ha sårbarheter som hackare utnyttjar. Varken Cybersäkerhetscentret eller Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har koll på enskilda leksakers IT-säkerhet.

Nya regler ska lätta på personalbristen inom barnskyddet. Hädanefter ska det gå att ta in personer som utfört grund- och ämnesstudier vid ett öppet universitet som vikarier inom barnskyddet. Personen i fråga måste också ha till exempel socionomexamen eller en högre universitetsexamen som lämpar sig för socialsektorn.

Presidentkandidaterna på rad under Försvarskursföreningens presidentvalsdebatt.
Bild: Lehtikuva

De sju presidentkandidaterna träffades för en debatt ordnad av Försvarskursföreningen i går. Det blev klart att Laura Huhtasaari (Sannf) ogillar EU, Merja Kyllönen (Vf) ogillar Nato, president Niinistö ifrågasatte Huhtasaaris åsikter om stängda gränser och att De grönas Pekka Haavisto inte vill att Finland går med i Nato - men att han kan ändra sig om Sverige ansluter sig.

Finlands ortodoxa kyrka flyttar sitt ärkebiskopssäte från Kuopio till Helsingfors. Beslutet fattades vid ett kyrkomöte på Valamo kloster på måndag kväll. Flytten sker i början av nästa år då Helsingfors metropolit Ambrosius går i pension. Leo blir då Helsingfors och hela Finlands ärkebiskop.

Utrikes:

Den internationella flygplatsen på semesterön Bali i Indonesien hålls stängd i ytterligare ett dygn på grund av den allt för höga halten vulkanisk aska i luftrummet, meddelade myndigheterna i morse.
Också idag påverkas uppemot 60 000 resenärer av att över 440 flygningar ställs in.

Forskare vid Helsingfors universitet säger att det är omöjligt att förutspå hur utbrottet i vulkanen Agung på Bali i Indonesien kommer att utvecklas.

Två svenska diplomater vid den svenska ambassaden i Moskva kommer att utvisas från Ryssland, uppger källor för svenska TT och SVT. Svenska eller ryska myndigheter har inte velat kommentera uppgifterna. TT uppger att det ryska agerandet är ett svar på en svensk åtgärd som skedde för en tid sen.

Årets Augustprisvinnare i den skönlitterära kategorin är Johannes Anyuru med romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Sara Lundberg fick pris i barn- och ungdomskategorin för boken Fågeln flyger mig vart den vill. Inga finlandssvenska författare var nominerade.

Vädret:

Det är ostadigt i största delen av landet. Mest mulet, i söder regn eller duggregn, i mellersta Finland även snöblandat regn, i norr p många håll snöfall eller snöblandat regn.

-1..+2 grader, i Lappland -5..-20 grader.

Diskussion om artikeln