Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter den ryska ilskan – IOK publicerade motiveringarna bakom Legkovs livstidsavstängning

Från 2017
Uppdaterad 28.11.2017 15:42.
Aleksander Legkov.
Bildtext Aleksander Legkov vägrar godkänna sin avstängning.
Bild: Hendrick Schmidt / EPA / All Over Press

Den internationella olympiska kommittén har nu offentliggjort motiveringarna bakom Aleksandr Legkovs livstidsavstängning från olympiska spel. De tyngsta bevisen: Att guldmedaljören pekades ut av visselblåsaren och att provtagningsrören var manipulerade.

– Min medalj är ren. Jag står upp och tänker kämpa.

Så röt Aleksandr Legkov till efter att han stängts av på livstid av IOK och dessutom blivit av med sin guldmedalj på femmilen i OS i Sotji 2014. IOK valde först inte att publicera motiveringarna bakom Legkovs avstängning, men nu har kommittén gått ut med all bevis.

Först och främst konstaterar IOK att Legkov är en av idrottarna som visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov pekar ut som ska ha tagit den så kallade ”Duchess”-dopningscocktailen. Legkov själv menade tidigare att detta skulle ha lett till att han åkt fast tidigare.

– Under den tiden var jag i Europa, inte i Ryssland. Jag testades 19 gånger i Lausanne, Köln och Dresden, konstaterade Legkov då.

Skrapmärken fällde

Det mest tyngande beviset är ändå att man i IOK:s närmare utredning av fallet hittat skrapmärken på Legkovs provtagningsrör, vilket indikerar att de blivit manipulerade. Rodtjenkov avslöjade tidigare att man bytt ut dopningsproverna genom att fysiskt öppna provtagningsröret – vilket lämnar efter spår på glaset.

Skrapmärkena på Legkovs provtagningsrör har diskuterats redan länge och ledde tidigare till att det internationella skidförbundet Fis stängde av åkaren. Avstängningen hävdes ändå senare.

IOK uppmanar fortfarande Fis att stänga av samtliga ryska åkare som straffats för dopningen under OS i Sotji.

Tidslinje: Den ryska dopningsskandalen

- I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

- I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

- I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram. Där står det att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

- Internationella olympiska kommittén överlåter till varje idrott att besluta om ryskt deltagande i OS i Rio. 271 får vara med, 118 stoppas.

- Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

- Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

- Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning - dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare - ska vara klara senast i oktober.

- Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifter om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.

- Den 14 september kräver Svensk antidoping tillsammans med 16 andra nationella antidopningsorganisationer att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang eftersom landet vägrat att förse Wada med underlag under utredningen av dopningshärvan i OS i Sotji 2014.

- I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade.

- Den 1 november blir Alexander Legkov och Jegvenij Belov de första ryssarna från utredningarna att stängas av. Avstängningen gäller på livstid i OS. Legkov får även lämna ifrån sig sina medaljer från femmilen (guld) och långa stafetten (silver).

- Den 9 november uppger Rysslands skidförbund att även Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin stängs av på livstid från OS-tävlande och att Ryssland blir av med två OS-silver (Vylegzjanins i teamsprint och på femmilen).

- Den 15 november berättar Wada att man fått tillgång till all testdata från dopningsprover som Rusada tagit mellan januari 2012 och augusti 2015, vilket stärker uppgifterna i McLaren-rapporten.

- Den 5 december stänger IOK av den ryska olympiska kommittén.

- Den 1 februari friar idrottens skiljedomstol Cas merparten av de avstängda idrottarna.

Yle-FNB-TT

Diskussion om artikeln