Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Öviselever vittnar om sexuella trakasserier

Från 2017
Uppdaterad 30.11.2017 17:09.
Vasa övningsskolas gymnasium
Bild: Yle/Roger Källman

Studerande i Vasa övningsskola vittnar om sexuella trakasserier i skolan. Nu kräver 224 nuvarande och tidigare elever en förändring. Det gäller främst gymnasiet, men också grundskolan.

Ett vittnesmål kommer från en elev som var elva år när händelsen inträffade.

Vågen av hashtaggar som vittnar om sexuella trakasserier fortsätter och nu har också elever vid Vasa övningsskola skapat en.

Både elever och lärare trakasserar

De sexuella trakasserierna har utförts av både elever och lärare. Eleverna skriver att skolan ska vara en trygg plats för alla och det bör råda nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp.

- Det började som en grupp på sociala medier med 15 medlemmar och sen har den bara vuxit, säger Ellen Sahlström som är en av initiativtagarna till namninsamlingen.

De som skrivit på namninsamlingen är nuvarande och tidigare elever vid Vasa övningsskola.

- Folk har spridit budskapet och pratat med kompisar som har gått i Övis tidigare och som går här nu. Det är 224 personer som har valt att understöda det här.

"Många är lättade"

Sahlström säger att skolans ledning har varit medveten om initiativet sedan en knapp vecka. Skolans ledning fick uppropet på måndag kväll.

- Det är väldigt många tjejer som är lättade och som kommer och säger att det känns bra att vi gör det här tillsammans, säger Sahlström.

Enligt Sahlström pågår de sexuella trakasserierna i skolan fortfarande.

Några av vittnesmålen

“En manlig lärare ber mej lämna kvar efter lektionen. Jag stannar kvar, men känner mej väldigt obekväm med hela situationen. Bland annat så går han runt mej medan vi pratar, som att han tittar på mej från alla håll. Han börjar prata om sin kommande operation han ska genomgå. Han förklarar att han ska opereras och var. Sedan säger han att jag skall vända mig om, jag förstår inte varför men gör som han säger. Han sätter handen på min rumpa och klämmer åt för att visa exakt var han ska bli opererad... Jag blir helt chockad av hela situationen och handlingsförlamad.”

“Då jag gick i sjuan skapades ett Facebook-evenemang vid namn ”spank dagen” ”spank dagen 2” och ”ta nån på rumpan dagen”. Det som till början var tänkt som en ”kul grej” urartade snabbt till en attack mot alla flickor. Jag minns klart hur vi flickor stod med ryggarna (och rumporna) tryckta mot skåpdörrarna då pojkarna gick igenom korridoren. Dessa dagar upplevde pojkarna att det var fritt fram att slå och ta på flickors rumpor, flickornas kroppar betraktades som allmän egendom.”

“Jag var elva år och gick i Vasa övningsskolas lågstadium. En manlig lärare under denna tid hade ett rykte om att bete sig konstigt mot flickorna. Han kunde massera en eller komma alldeles för nära för att hjälpa en - vilket var oskyldigt i sig men upplevdes som obehagligt i den åldern.”

“En lärare i högstadiet har en laserpekare och plötsligt under lektionen märker jag hur han stirrar på mig och flinar, jag tittar ner och märker hur han pekar lasern på mina bröst. Jag blir chockad och han skrattar och flyttar lasern och fortsätter undervisa.”

“På ettan hade vi en lektion då vi fick fråga vad vi ville av tutorerna utan att någon lärare var med. Alla kan väl gissa att det frågades om en av de manliga lärarna i skolan, för alla hade hört något, alla visste något. Vi fick höra att man som flicka skulle se till att aldrig hamna ensam i ett rum med honom och om det ändå skedde skulle man fast hitta på att man behöver spy och rusa iväg. Det var bra att de berättade fast det inte var vad jag trodde man skulle lära sig under introduktionskursen.”

De som skrivit under uppropet kräver att ”ingen ska behöva vara rädd för sin lärare eller medstuderande.” De anser att konsekvenserna för förövarna inte är tillräckligt stora och att offren inte får tillräckligt stöd. De anser att elevernas vittnesmål berättar om ”att en sexistisk kultur innanför skolans väggar tillåter att sexuella trakasserier och övergrepp sker gång på gång.”

Vasa övningsskola

  • Vasa övningsskola finns i centrum av Vasa och upprätthålls av Åbo Akademi.
  • Skolan kallas i dagligt tal Övis och omfattar förskola, grundskola och gymnasium.
  • Lärarstuderade vid Åbo Akademis pedagogiska fakultet genomför praktikperioder vid skolan och handleds av skolans lärare.
Rektor Bernt Klockars

Övisrektor reagerar kraftigt på uppgifter om sexuella trakasserier

Ska råda nolltolerans mot trakasserier, lovar Bernt Klockars

Vasa övningsskola

Övis tidigare rektor försäkrar att man tagit tag i trakasserierna

"Det görs ganska mycket" säger Gun Jakobsson.

Diskussion om artikeln